Zowel Sander als ikzelf zijn groot fan van onze Steam Deck. De handheld heeft ons in staat gesteld om makkelijker PC-games te spelen. Tegelijkertijd heeft het, doordat hij draait op Linux en SteamOS, toch wat limieten met als resultaat wat technisch gesleutel. Iets waar ASUS met hun ROG Ally perfect op inspeelt; hun handheld PC draait namelijk op Windows. De afgelopen tijd heb ik hem flink aan de tand kunnen voelen tijdens uitvoerige tests.
Ik kan uiteraard volle bak de techniek ingaan en over de hardware praten die aan de binnenkant aanwezig is, maar er zijn al genoeg websites gevuld met benchmarks. Mijn insteek tijdens het testen was dan ook heel anders; is de ROG Ally gebruiksvriendelijker voor de mainstream gamer dan een Steam Deck?
Design voor gamers
Laten we beginnen met het design van de ROG Ally, want het oog wil natuurlijk ook wat. Kijk naar de Ally en je ziet meteen dat het een apparaat voor gamers is. Het apparaat ziet er door de witte kleurstelling met zwarte accenten en ROG logo op achterkant futuristisch uit en om het gamer image helemaal af te maken is hij voorzien van RGB-verlichting bij de sticks. Het moet je smaak zijn, maar ik ga er goed op.
De ROG Ally valt qua formaat tussen een Steam Deck en Nintendo Switch. Met name de Steam Deck is een bulky jongen, maar dat komt vergeleken met de ROG Ally omdat hij aan de twee trackpads heeft die bij de Ally missen. Persoonlijk gebruik ik de trackpads alleen maar in de Desktop Mode als ik moet tweaken, waardoor ik die tijdens het testen van de Ally dan ook niet hoefde te missen. Mocht je in de Windows-omgeving je muis toch missen, kan je met een druk op de knop makkelijk wisselen tussen Desktop en Gaming controls, waardoor de rechterstick je muiscursor wordt.
Kijkend naar het scherm hebben allebei de handhelds een 7 inch full HD touch screen scherm, maar is de resolutie van de ROG Ally hoger, waardoor de graphics scherper zijn. Plusje voor de ROG Ally. De handheld van ASUS is in gewicht lichter, maar dat betekent niet per se dat hij ook lekkerder in de hand ligt. Ik weet niet precies waardoor het komt, maar de behuizing voelt door het gebruikte plastic en gewicht wat goedkoper aan dan de Steam Deck. Minder premium als het ware. Dat gevoel komt ook naar voren bij de controllers. Met name de bumpers (L1/R1 of LB/RB op de PlayStation en Xbox controllers) voelen iets te klikkerig aan voor mijn gevoel. De ROG Ally is dan wel weer voorzien van een vingerafdruk scanner waardoor je hem met Windows Hello kan beveiligen en sneller kan unlocken.
De software-ervaring
De ROG Ally draait dan wel op Windows, maar vanuit ASUS is er ook een software shell die automatisch opstart als je hemt aanzet; de Armoury Crate. Al je games worden hier direct in getoond en in het geval van bijvoorbeeld emulators kunnen die makkelijk toegevoegd worden. Profielen voor de performance van het apparaat zijn hier – net als de interface en de RGB-verlichting – te customizen. Het is makkelijk in gebruik en het doet wat het moet doen, maar in de praktijk merk je al snel dat SteamOS iets verder is in de ontwikkeling van hun programma. Kleine kanttekening, de Nederlandse vertaling van de Armoury Crate heeft nog wat te wensen over, dus ik zette hem al snel over naar Engels.
Tegelijkertijd loopt het ook tegen dezelfde issues aan die je met Windows kan hebben. Toen ik de Ally voor de eerste keer opstartte, werd ik na een clean install begroet met een aantal foutmeldingen. Hij deed het zonder problemen, maar het gaf een vreemde eerste indruk. Ook het updaten van het apparaat gaat op meerdere niveaus, want naast de ROG software dient ook Windows uiteraard geüpdatet te worden, zoals dat op een laptop of PC ook moet.
Het daadwerkelijke gamen
Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk het daadwerkelijke gamen en hoewel de controls op de Steam Deck iets fijner zijn heeft de ROG Ally ietsjes meer power om de games te draaien.
Een recente release als Starfield draaide zonder problemen. Uiteraard niet met alle grafische toeters en bellen die je op een peperdure game-PC wel hebt, maar daar is dit apparaat ook niet voor gemaakt en mag je daar ook niet van verwachten. Verwacht ook geen urenlange gamesessies te hebben, want de batterijduur is ook op de Ally van kortere duur. Je speeltijd is op te rekken met de eerdergenoemde performance profielen, maar is zeker iets om rekening mee te houden. Spelen op hogere grafische settings, scherm op volle helderheid en geluid hard aan vergt uiteraard meer van de batterij, maar het moment dat je aan het spelen bent terwijl hij aan het opladen is kan je met de Turbo mode nog meer power gebruiken.
ASUS heeft op hun eigen website ook meerdere artikelen staan wat de beste ingame settings zijn voor verschillende games. In die guides staat ook in Jip-en-Janneke taal uitgelegd wat de verschillende grafische termen daadwerkelijk doen. Afkortingen als FXAA, DLSS, MSAA zullen je weinig zeggen en kunnen overweldigend zijn als je altijd op consoles hebt gegamed waar dat allemaal al voor je is geregeld.
Games, games en nog meer games
De ROG Ally is dan wel ietsjes krachtiger dan de Steam Deck, maar de grootste voorsprong heeft hij wat mij betreft toch echt door de hoeveelheid games die erop te spelen zijn. Tenzij je met third party software zoals de Heroic Games Launcher gaat rommelen – wat ik met de insteek van dit artikel uiteraard niet wil – ben je op de Steam Deck keihard gebonden aan wat er beschikbaar is op Steam. En zelfs dan werken games die met een anti-cheat systeem werken zoals Destiny 2 niet.
De ROG Ally kan, omdat hij op Windows draait, naast Steam ook alle andere libraries zoals de Epic Games Store (hallo Fortnite!), GOG voor oudere nostalgische PC-games en Xbox Game Pass (bij aanschaf van de Ally krijg je 3 maanden Ultimate) opstarten. De beschikbare games uit je launchers worden ook allemaal getoond in de Armoury Crate en die restrictie van anti-cheat software is hier ook niet aanwezig.
Wat ik vooral gaaf vond aan het gamen op de Ally is de support voor Nvidia GeForce Now; een service waarbij je – afhankelijk van je gekozen abonnement – een high end game PC ‘overneemt/huurt’ en waar je vervolgens de gekochte games uit jouw library met de hoogste instellingen op kan spelen (en dus streamt naar je Ally).
Zowel GeForce Now en Game Pass Ultimate kunnen ook op een Steam Deck…maar vergt weer technisch gesleutel met browser snelkoppelingen aanmaken waar de leek die gewoon wil gamen niet op zit te wachten. Iets wat de ROG Ally jammer genoeg ook nog niet kan is PlayStation Remote Play. Als je de officiële app wilt gebruiken heb je alsnog een PS5 controller of third party software nodig.
Verkrijgbaarheid en conclusie
Ben je om en wil je een ROG Ally, dan is de verkrijgbaarheid ook wat makkelijker. Loop een willekeurige Media Markt binnen en ze staan in de schappen. In tegenstelling tot de Steam Deck die alleen via Valve zelf te bestellen is. Leuk extraatje; op het moment van schrijven is de ROG Ally tijdelijk 100 euro afgeprijsd.
Al met al ben ik enorm te spreken over de ROG Ally (en eerlijk gezegd mis ik hem zelfs een beetje!). Terugkijkend naar de vraag die centraal stond in mijn testproces: is de ROG Ally geschikter dan de Steam Deck voor iemand die gewoon wil gamen zonder te veel poespas? Dan is mijn antwoord een dikke Absoluut met hoofdletter A.
Qua prijs is hij duurder dan zijn concurrent en de kwaliteit van zowel de behuizing als knoppen zijn iets minder, maar het feit dat je zoveel meer games uit je digitale PC-libraries kan spelen zonder technische aanpassingen was voor mij de absolute game changer (no pun intended). Dat de performance en het scherm dan ook nog iets beter zijn dan de Steam Deck is mooi meegenomen, maar als rasechte consolegamer het gemak van ‘gewoon’ PC-games kunnen spelen op een handheld is priceless.