Beauty and the Beast – Twee ASUS telefoons onder de loep

Beauty and the Beast – Twee ASUS telefoons onder de loep
ASUS ROG Phone 6

Smartphones komen tegenwoordig in alle soorten maten, kleuren, designs, types en voor verschillende doelgroepen. Een van de partijen waar je mogelijk niet zo 1-2-3 aan denkt in de telefoonmarkt is ASUS. Dit merk kennen we voornamelijk van laptops. Laptops die stuk voor stuk zijn bedacht met een speciale doelgroep in gedachten, zoals de ASUS ROG Flow X16 of de ASUS Zenbook Pro Duo. Ditzelfde idee trekken ze door in hun smartphone markt. Onlangs hebben we twee van hun toestellen kunnen testen. Twee toestellen die niet verder uit elkaar konden staan qua doelgroep: de ROG Phone 6 en de Zenfone 9.

Designs – Lust voor het (gamer)oog

Laten we beginnen met hetgeen waar je simpelweg niet omheen kan: de designs van allebei de telefoons die niet meer konden verschillen van elkaar en allebei een heel eigen publiek aanspreken. Aan de ene kant hebben we de ROG Phone 6 die aan alles GAMER schreeuwt. Van de flitsende kleuren, tot het LED-schermpje op de achterzijde die feedback geeft en het feest begint al bij de doos van de ROG Phone 6. Deze lijkt op iets regelrecht uit een science fiction-film en deed mij vreemd genoeg denken aan de doos waar Buzz Lightyear in geleverd wordt in Toy Story. Dit gaat verder wanneer je telefoon opstart. In plaats van de reguliere saaie Android-instellingsschermen, word je meteen opgenomen in de ervaring met unieke interfaces en zelfs een AR-game om je te introduceren aan de speciale functies zoals de Air Triggers (waar ik zo op terug kom). ASUS laat je weten dat het gebruiken van de ROG Phone 6 een experience is and you better be ready for it. Verder is er op het toestel een headphone jack te vinden en een tweede USB-C port aan de zijkant die voor de verschillende accessoires gebruikt kan worden en als extra oplaadport. Let wel op: met zijn 239 gram is het een zware jongen in je broekzak, niet alleen qua specificaties.

Aan de andere kant van het spectrum hebben we de Zenfone 9 die de boodschap dat alle smartphones tegenwoordig groter moeten heeft gemist. Het is een compacte telefoon die rust en design uitstraalt en waarbij de camera’s aan de achterzijde meteen opvallen. Het excuus dat concurrerende partijen gebruiken om de headphone jack achterwege te laten heeft ASUS ook niet meegekregen, want ondanks het compacte formaat heeft de Zenfone 9 zowel een krachtige chipset als een headphone jack waardoor het als een heel vertrouwd toestel aanvoelt. Over voelen gesproken: de achterkant van het toestel is van een polymeer materiaal met een zachte afwerking waardoor de textuur als papierachtig aanvoelt. Heel bijzonder en het zorgde er bij mij voor dat ik niet het gevoel had dat hij zomaar uit mijn handen kon glippen – iets wat ik met flagship toestellen met een glazen achterkant sneller heb.

Kraakheldere schermen

Hoewel ik niet zo snel een blockbusterfilm zou gaan kijken op het 5.9 inch scherm van de Zenfone 9, komt dat echt door het formaat en niet door de kwaliteit. Het AMOLED display heeft een verversingssnelheid van 120hz waardoor hij in het dagelijks gebruik erg fijn is. De kleuren komen goed naar voren, geven een scherp beeld en door het compacte formaat was het een fijn toestelletje om neer te zetten op de loopband tijdens het sporten of om gewoon de gebruikelijke social media-videootjes op te kijken.

De ROG Phone 6 daarentegen is een bulky jongen en heeft een 6.78 inch AMOLED scherm om dat te matchen. Hij heeft grotere bezels dan dat we tegenwoordig gewend zijn, maar gezien dit een gaming phone is, komt dit zijn doel alleen maar ten goede. Het voorkomt namelijk onbedoelde aanrakingen op het scherm tijdens het gamen. Het heeft een 165hz refresh rate, wat een van de hoogste is op de huidige smartphone markt. Wat mij vooral indruk heeft weten te maken op mij tijdens het testen is de touch input-snelheid. Het is moeilijk om het te beschrijven, maar in alles wat je doet voelt de ROG Phone 6 extreem responsief en snel. Wat een mooi bruggetje maakt naar de interne specs die mogelijk nog interessanter zijn dan het design.

Beauty and the Beast – Twee ASUS telefoons onder de loep
ASUS Zenfone 9

Over the top powerhouse en kleine krachtpatser

Kijkend naar de ASUS ROG Phone 6 kan je stellen dat dit dé ultieme telefoon is voor gamers op dit moment. Aan de binnenkant van de ASUS ROG Phone 6 vinden we de Snapdragon 8+ Gen 1 chip die op het moment van schrijven de snelste is en gecombineerd met de overige specificaties zorgt voor een over the top powerhouse waar geen enkele app te zwaar voor is. Hij is zelfs dusdanig overpowered dat je kan stellen dat ASUS veel te ver is gegaan en het flink wat jaar kan duren alvorens de ROG Phone 6 uitgedaagd wordt door apps. De variant die ik testte had 16GB RAM en 512GB aan opslag, maar er is ook nog een “kleiner” broertje beschikbaar met 12GB RAM en 256GB opslag.
Dit resulteert er overigens wel in dat hij wat warm kan worden tijdens de heftigere gaming sessies, ondanks de ingebouwde koeling. Niet dusdanig warm dat ik mij zorgen maakte om het toestel en mocht je dit toch willen tegengaan heeft ASUS een extra accessoire waar ik straks op terugkom.

Terug naar de Zenfone 9 waar je jezelf niet moet laten misleiden door het compacte design; het is namelijk een echte kleine krachtpatser. Ook hier is namelijk de Snapdragon 8+ Gen 1 chip te vinden die in combinatie met de rest van de binnenkant een heel geoptimaliseerde smartphone biedt. Vooral de batterijduur is daarbij indrukwekkend en ik heb hem zonder problemen meerdere weken kunnen gebruiken. Iets wat te danken is aan de 8+ Gen 1 chip. Op geen enkel moment kwam ik tijdens mijn testperiode een stotter tegen wat het gebruiksgemak ten goede kwam.

Ga je wel gamen of intensievere apps gebruiken, bereid je er dan op voor dat hij warmer kan worden. Na slechts een paar potjes Rocket League Sideswipe merkte ik al dat de interne temperatuur flink omhoog ging en zette ik de Game Genie settings een tandje lager om te voorkomen dat het uit de klauwen liep of het onprettig warm werd.

Iets waar ik allebei de toestellen in kan benoemen is het OS. ASUS mag dan wel flink wat hebben gesleuteld binnen hun custom Android shell, maar het zit op een enkel moment in de weg. De eigen apps werken in sommige gevallen zelfs soepeler dan die van Google en de hiervoor genoemde Game Genie toolset is er een die ik optimaal heb gebruikt op zowel de ROG Phone als de Zenfone.

Iets waar ASUS wel flink op achterloopt is het updatebeleid wat simpelweg matig is en waarvan ik hoop dat dit in de toekomst kan gaan veranderen. Met slechts een paar jaar support is de kans groot dat je al vrij snel niet meer kan updaten naar de nieuwste Android-versie. Zonde, want de toestellen van ASUS zijn het zeker waard om lang mee te gaan.

Verrassende camera’s

Door het gamer aspect van de ROG Phone en het compacte formaat van de Zenfone, ging ik er op voorhand niet per se van uit ging dat de camera’s vergelijkbaar zouden zijn met toestellen uit dezelfde prijsklasse.

Mazzeltje voor ASUS dat ik tijdens de testperiode van de ROG Phone 6 net een vakantie naar Turkije had, waardoor ik de camera goed heb kunnen testen. De 50MP hoofdcamera weet vooral met voldoende licht erg mooie plaatjes te schieten, waarop de kleuren bijna onrealistisch knallen. Iets wat je vaker ziet bij bijvoorbeeld Samsung-toestellen. Achteraf editen van de foto’s hoef je dan ook amper te doen. Kijk ook zeker naar de foto’s onderaan het artikel.

Ook de Zenfone 9 wist mij te verrassen, maar meer door de unieke touch die ASUS heeft meegegeven. De twee camera’s vallen door hun formaat vergeleken bij de rest van het toestel enorm op, maar bieden ook extra’s om dit formaat te rechtvaardigen. Zo heeft hij een ingebouwde fysieke gimbal die meebeweegt om het beeld te stabiliseren. De reviewperiode was een stuk grauwer qua weer, maar dat gaf me de kans om binnen wat foto’s te schieten. Lichts omstandigheden zijn ook hier weer belangrijk waarbij foto’s met genoeg licht mooiere plaatjes schieten, ondanks dat er low light opties aanwezig zijn.

Special features en accessoires

Tot slot wil ik nog heel graag de bijzondere functies van allebei de toestellen benadrukken, want dat zijn er heel wat en niet allemaal even handig in gebruik.

Bij het eerste keer instellen van de ROG Phone 6 was een de meest merkwaardige vragen of ik heel hard in de telefoon wilde knijpen. Niet om de weerbaarheid van het toestel te demonstreren, maar om de Air Triggers in te stellen. Denk aan de L2 en R2 van de PlayStation-controller, maar dan in touch variant verstopt op de rand van de telefoon. Iets wat ik nog niet eerder ben tegengekomen en nog maar weer eens extra benadrukt dat het hier toch echt gaat om een telefoon gemaakt voor gamers. Geen zin om te gamen met een controller op je scherm en touch triggers? Dan heb je de mogelijkheid om de Kunai 3 case te gebruiken die – net als de Backbone die we eerder hebben behandeld – je telefoon omtovert in een handheld. Deze dient echter wel los aangeschaft te worden en doordat ik deze niet heb kunnen testen, durf ik niet te schrijven over de kwaliteit ervan.

Eerder noemde ik al dat het toestel wat warm kon worden, maar daar heeft ASUS de AeroActive Cooler 6 accessoire voor op de markt gebracht. Een miniventilator die je op het toestel plaatst en die gebruik maakt van de extra USB-C port. Een groot nadeel echter is dat hij de telefoon nog forser maakt dan dat hij al is.

Aan accessoires voor de Zenfone 9 is ook geen te kort. Zo is er naast de standaard meegeleverde (stijlvolle!) case bijvoorbeeld ook de ASUS Connex case waar je andere accessoires in kan klikken zoals een kickstand om makkelijker films te kijken en tegelijkertijd apps kan starten als je hem openklapt, of een pasjeshouder.

Tegelijkertijd heeft de Zenfone 9 van zichzelf ook al een unieke functie verstopt zitten onder de vingerafdrukscanner. Met een swipe over de scanner kan je namelijk je notificaties tevoorschijn toveren en weer laten verdwijnen door ze weg te swipen. Handig als je even snel wil kijken. Heb je net als ik echter vrij grote handen, dan kan het echter een functie zijn die je vrij snel weer uitzet na de periode waarin je het aan iedereen laat zien. Het kwam bij mij meerdere keren voor dat hij geregistreerd werd als veegbeweging terwijl ik de knop gewoon indrukte, of als ik er per ongeluk langskom.

Marc de Haas

Deze foto’s zijn gemaakt met de ROG Phone 6

Deze foto’s zijn gemaakt met en van de Zenfone 9