Review: Asus Zenbook Duo 14

Asus Zenbook Duo review
Foto’s: Asus

Afgelopen jaar was ik onder de indruk van Asus’ Zenbook Duo en de iteratie van dit jaar, maakt het concept nog beter. Verpakt in een kleinere formfactor en voorzien van extra performance, maakt de Zenbook Duo werken met een extra scherm nog meer draagbaar.

Dezelfde briljante indeling en het mechanisme werken nog altijd. Door het toetsenbord naar beneden te plaatsen, de touchpad te versmallen en daar rechts naast te zetten houd je ruimte voor een extra display, wat een stukje omhoog getild wordt wanneer je de laptop openklapt. Waar we met de Zenbook Duo van afgelopen jaar te maken hadden met een 15” laptop van een flinke omvang en gewicht is deze 2021 uitvoering vele malen kleiner en lichter. Het hoofdscherm van 14” geeft nog altijd meer dan genoeg ruimte om mee te werken, waar het 12.4” ScreenPad Plus scherm eronder dient als je tweede scherm. De volledige omvang van het apparaat is afgenomen en het weegt slechts 1,6 kilo.

Handzaam design

Hierdoor is het absoluut een handzaam alternatief geworden voor de zakelijke markt – zeker met de nette, meegeleverde sleeve van hoge kwaliteit. Door het openklappen van de laptop kantelt de achterzijde van de hinge de laptop iets voor prettiger typen en beter zicht op de twee schermen. Typen vereist wat gewenning, maar voornamelijk doordat het toetsenbord niet ‘recht in het midden zit’ en ik zonder nadenken wel eens compleet mis zat. Je polsen leunen op de tafel in plaats van de laptop zelf, wat prima aanvoelt. Enkel wanneer ik de laptop op schoot had voelden mijn handen soms iets verkrampt. De positie van het touchpad voelde erg natuurlijk aan, al is hij net te smal om comfortabel drievingerige commando’s als het tonen van alle open vensters te gebruiken. Toch kon ik prima uit de voeten met de touchpad en kwam ik ook over de verwarring van de muisknoppen direct onder de touchpad heen, waar ik bij het vorige model nog wel eens de rechter pijltoets indrukte als ik wilde klikken.

ScreenPad Plus is het paradepaardje

Voor we naar de specs kijken is het paradepaard van de Zenbook Duo nog uiteraard het tweede scherm en mijn gevoelens erover zijn niet veel veranderd ten opzichte van vorig jaar. Ten eerste oogt het enorm indrukwekkend; de ScreenPad Plus bevindt zich onder een fijne hoek en is door zijn toegenomen helderheid meer dan leesbaar. Door het wat gekke aspect ratio telt het echter in mijn ogen nog altijd niet echt als een tweede monitor. Niet qua functionaliteit ten minste, doordat je een deel van de leesbaarheid mist. Het werkt daarentegen uitstekend voor apps en zaken die je altijd open hebt staan. Denk aan spotify, waarmee altijd van nummer gewisseld kan worden met een snelle druk op het scherm of een zoom meeting kunnen lanceren in seconden.

Nog slimmer

De smart capaciteiten van de ScreenPad Plus zijn ook beter geworden, waardoor vensters zich gemakkelijk laten verdelen over het scherm. Hierdoor plaats je effectief drie vensters naast elkaar in een normaal ogend formaat. Verwacht echter niet dat je gemakkelijk met twee Powerpoint presentaties werkt, waar één op het onderste scherm staat. Het handige menu aan de linkerkant van de ScreenPad Plus geeft toegang tot snelle acties als het wisselen van schermen, maar kent ook een optie om handgeschreven tekst om te zetten naar digitale woorden in je tekstdocument. Een applicatie sleep je gemakkelijk naar het tweede scherm en via het snelmenu is het even gemakkelijk om zaken heen en weer te schieten tussen de twee monitoren. Gemakkelijk slepen is echter wel voornamelijk van toepassing met de muis, gezien met de vinger slepen tussen de twee touch enabled schermen meer niet dan wel lukt.

Krachtig voor de zakelijke markt

Qua specificaties kan de laptop zeker meekomen, maar moet je rekening houden met de toepassing. Zoals gezegd zie ik veel nut voor de zakelijke markt, waar de Zenbook Duo mijn go-to laptop werd wanneer ik weg was van mijn reguliere werkplek. De extra flexibiliteit die het tweede scherm meegeeft is een duidelijke pré. We hebben hier een Intel i7 op 2.8 GHz met 32 GB aan RAM wat meer dan genoeg ruimte biedt voor multitasken of (in mijn geval) het draaien van meerdere virtuele machines tegelijkertijd. Verwacht echter geen gaming laptop. Ook al kan het redelijk wat aan, door de Intel Iris Xe graphics (ingebouwd in de processor of SOC), krijg je zeker geen gelijkwaardige gaming ervaring zoals met een stevige RTX kaart van NVIDIA. Dat is waar de Republic of Gamers en TUF lijnen van Asus voor zijn.

Conclusie

Waar de Zenbook Duo afgelopen jaar al indruk maakte is deze opvolger op alle fronten beter. Met het iets inleveren op het beeldschermformaat, weet Asus een meer compacte, krachtige laptop te maken die ook nog eens minder weegt. Het tweede scherm in de vorm van de ScreenPad Plus is nuttig en het de integratie werkt geweldig. Eenvoudig plaats je applicaties en andere vensters op het onderste scherm, al zal het door de afmeting nooit een volwaardige tweede monitor worden. Door de kanteling is het scherm goed zichtbaar en door de hinge komt de hele laptop ook iets omhoog voor meer typ comfort en betere koeling. De plaatsing van het toestenbord en de touchpad zullen wat gewenning nodig hebben, maar wie een krachtige laptop zoekt met een indrukwekkend tweede scherm zit met de Asus Zenbook 14 goed.

Sander Noordijk

asus review

Asus Zenbook Duo review