Review: Asus ROG Zephyrus Duo

Asus ROG Zephyrus Duo

Eerder dit jaar besprak ik de Asus Zenbook Pro Duo, een krachtige laptop met twee schermen en in mijn ogen meer gericht op de zakelijke markt. Ja, het speelde wel games, maar voor een echte game ervaring is er de Asus’ ROG lijn en laat me daar nu een pareltje uit die lijn in handen gehad hebben: de ROG Zephyrus Duo; een mega krachtige gaming laptop met dubbele schermen.

Qua omvang en formfactor heeft de Zephyrus Duo veel weg van de Zenbook Pro. Ook hier vinden we het tweede scherm uit de Duo naam vlak boven het toetsenbord, wat iets opgetild wordt wanneer je de laptop openklapt. Met een twee-en-een-halve kilo is het een forse machine, mede geholpen door het 15” scherm en de beestachtige specificaties. Niet alleen vinden we hier een AMD Ryzen 9 5900HX op 3,30 Ghz, 32 GB aan RAM en een 4 TB SSD welke standaard in RAID 1 staat. Maar het paradepaardje is toch wel de NVIDIA GeForce RTX 3080 welke de laptop huist!

Grafische pracht

Jazeker, de meest krachtige videokaart beschikbaar op de markt (nou, eigenlijk niet gezien deze nog steeds net zo moeilijk te vinden zijn als een PlayStation 5 of Xbox Series X), welke je doorgaans in je beefy desktop PC zet is ook te vinden in de Zephyrus Duo. Dit betekent dat games op deze laptop in volle 4K resolutie draaien en fraaie Ray Tracing effecten kunnen tonen waardoor licht inval en reflecties nog realistischer worden weergegeven. Er bleek amper iets te zijn waar de Zephyrus moeite mee had in mijn weken met het device. Zo draaide het probleemloos voormalig PlayStation Exclusive Horizon Zero Dawn op 4K Ultra Quality settings en waarbij de framerate nooit dipte. Maar ook Control, welke spectaculair verbeterd met de fraaie licht en mist effecten welke de Ray Tracing met zich meebrengen speelde moeiteloos op de hoogste standen. Snelle actie als DOOM Eternal spatte van het scherm af zonder stotteren en ook een recente titel als Bio Mutant liet zich moeiteloos in 4K zien met alle toeters en bellen.

Snel op ieder vlak

Deze games persen natuurlijk alles uit het systeem, waardoor de Zephyrus Duo ook geregeld klonk als een opstijgende Boeing. Maar ook in het dagelijkse leven bemerkte ik dat de de Zephyrus Duo een uitstekende werklaptop kon zijn. De snelle processor met 8 overclocked cores en de stapels aan RAM zorgde ervoor dat ik naast gamen ook moeiteloos meerdere Virtuele Machines kon aanmaken en gelijktijdig kon draaien. Video loopt uiteraard ook moeiteloos en iemand als ik die veel Amazon Prime, Netflix en Youtube door de dag aan het staan, vind hier een ultra krachtige media machine. De ingebouwde speakers zijn vrij goed en gaan behoorlijk luid, al zijn zo nog altijd niet te vergelijken met de oomph die een Macbook Pro speaker met zich meebrengt. Daarbij vind ik de werking van deze laptops erg fijn. Ja, er valt veel te zeggen over het design, maar ik denk dat Asus dit niet op een betere manier had kunnen oplossen.

Design

Zoals gezegd is het kenmerkende tweede scherm bijzonder om te zien. Het is geen volwaardige tweede monitor, maar een eerder een extra ruimte onder je hoofdscherm. In de regel plaats ik hier vooral apps die ik constant open hen en af en toe zaken in regel. Denk bijvoorbeeld aan spotify of een chat window, wat gewoon open kan blijven staan terwijl je in 4K Full Screen een game speelt. Het is gemakkelijk om vensters naar die scherm te slepen al kan dit bij deze enkel met de muis of de sneltoetsen aan de linkerkant van de ROG ScreenPad+. Deze is touch enabled, waar het hoofdscherm dat daarentegen niet is. Opvallend, gezien de Zenbook Duo dit wel kende. Helaas kan ook hier de ScreenPad+ niet iets meer gekanteld worden, maar zit deze in één vaste positie. Hierdoor zie je de content op dit tweede scherm niet altijd even ideaal. Doordat dit scherm de helft van de ruimte inneemt van de onderste laptop helft vinden we het toetsenbord helemaal op de bodem. Dit vereist wat gewenning, maar na meerdere van deze laptops in handen te hebben gehad vind ik dit meer dan prima werken. Hetzelfde kan gezegd worden voor het touchpad wat slim in de rechteronderhoek verwerkt zit en kan dubbelen als een numeriek toetsenbord. Overigens schreeuwt niets aan deze laptop meer het woord gamer als de dynamische regenboog backlight op het toetsenbord. Qua aansluitingen vinden we drie USB Type-A 3.2 Gen 2 (10 Gbps) Poorten en een 10 GBPS USB-C aansluiting, LAN poort en een HDMI aansluiting. Opvallend vond ik daarbij de microSD card reader aan de linkerkant en het bakbeest van een stroomadapter welke de laptop van stroom voorziet. Jammer genoeg bleek er geen ruimte voor een display poort waardoor ik een Oculus Rift hier niet op kon testen – iets wat spec-wise geen enkel probleem zou moeten zijn.

Conclusie

De ASUS ROG Zephyrus Duo is de meest krachtige gaming laptop welke ik ooit in handen had en met de monster specs en de RTX 3080 videokaart, kun je met deze aanschaf een flink aantal jaar vooruit. Het tweede scherm is indrukwekkend en nuttig om applicaties op te plaatsen die je veel gebruikt, maar verwacht geen volwaardige tweede monitor. Daarbij zit deze onder een vaste hoek waardoor hij niet altijd even praktisch is. De layout van het toetsenbord en de touchpad is hierdoor wat anders dan je misschien gewend bent, maar al gauw voelt dit als tweede natuur. Ben je op zoek naar een draagbare, ultra krachtige machine met een coole gimmick? Dan is de ROG Zephyrus Duo zeker voor jou.

Sander Noordijk

Asus ROG Zephyrus Duo