Zijn avontuur en natuur belangrijke ingrediënten als je op zoek gaat naar een reisbestemming? Dan moet je zeker eens aan Noorwegen denken! Ik maakte onlangs een trip door het noordwesten van dit land en was zwaar onder de indruk van alles wat ik heb gezien en gedaan.
Noorwegen is een enorm groot land, alles zien in een enkele reis is bijna onmogelijk, maar een trip door het noordwesten van het land geeft je een goede indruk van wat Noorwegen te bieden heeft. Met het noordwesten bedoelen ze in Noorwegen niet het uiterste noorden boven de poolcirkel, maar het meest noordelijke deel van het stuk waar Noorwegen nog breed is. Qua breedtegraad zit je dan net onder IJsland en dik boven Schotland.
Mijn trip begon in Ålesund, waar je vanaf Schiphol in nog geen twee uur naar toe vliegt. De reis van het piepkleine vliegveld naar de stad zelf laat meteen al zien hoe bijzonder het landschap hier is. Dit deel van Noorwegen bestaat uit fjorden en eilanden. Ook het vliegveld ligt op een eiland. Om bij de stad de komen moet je door enkele tunnels die onder de zee doorgaan. Dit is een knap staaltje bouwkunst van de Noren.
Bergen, fjorden en eilanden
Ålesund is tijdens een hevige brand in 1904 vrijwel helemaal verwoest, maar al snel daarna weer herbouwd. Bijna alle huizen en gebouwen zijn volgens de toenmalig zeer populaire Jugendstil gebouwd. Dit maakt Ålesund tot een prachtige stad. Hoe mooi alles is, kun je het best zien vanaf de top van Mount Aksla. Je neemt een trap van 418 treden en krijgt als beloning een sensationeel uitzicht over de stad en de omringende bergen, fjorden en eilanden.
Als je de Storfjord landinwaarts volgt kom je uit bij het stadje Stranda. Dit is een een mooie uitvalsbasis voor een actieve vakantie. In de winter draait het vooral om skiën en snowboarden. In de zomer kun je hiken, klimmen, en mountainbiken in de bergen. Je kunt ook met de gondel omhoog naar Strandafjellet om daar van het uitzicht over het fjord te genieten en wat te eten in het restaurant. Avonturiers wandelen vanaf daar verder omhoog om de top van de Roaldshornet te beklimmen.
Aardbeien en frambozen
Voor nog meer activiteiten moet je in het verder landinwaarts gelegen Valldal zijn. Dit stadje ligt zo diep verscholen tussen de hoge bergen dat het de meest noordelijke plek op aarde is waar je commerciële fruitteelt kunt vinden. Beroemd zijn de heerlijk zoete aardbeien en frambozen die bij elk restaurant in de weide omgeving geserveerd worden bij het toetje.
Valldal is een mooie plek om te kajakken op het fjord. Al snel ben je middenin de overweldigende natuur met steile bergwanden, watervallen en het mooie blauwe water. De kano-instructeurs vertelden onderweg mooie verhalen over de natuur, de mythologie en de eenzame boerderijtjes op de bergwanden. Als bonus hadden ze ook nog heerlijk vers geplukt fruit bij zich. Ook leuk om te doen is een bezoek brengen aan het klimpark in Valldal. Na een korte instructie klim je zelf de bomen in om via touwen, touwbruggen of schommelende boomstammen de volgende boom te bereiken. Tussendoor raas je een paar keer met de zipline hoog door het park. Het meest spectaculair is dat als je over een wilde bergrivier zoeft. Zowel het kajakken als het klimmen is geschikt voor sportievelingen van alle niveau’s.
Even buiten Valldal loopt één van de mooiste wegen van Noorwegen en misschien ook wel van de wereld. Allereerst kom je langs de Gudbrandsjuvet, een uitkijkpunt bij een spectaculaire waterval, daarna klimt de weg omhoog naar een hoge pas in de bergen. Aan het einde is het begin van de Trollstigen. Boven kun je stoppen op de parkeerplaats en een bezoek brengen aan het moderne restaurant en een souvenirwinkel vol met trollen. Vanaf daar wandel je naar twee uitkijkpunten. De eerste biedt uitzicht over een waterval en bij de tweede kijk je naar beneden het dal in. Daar zie je ook goed hoe de 11 haarspeldbochten van de Trollstigen lopen. Op deze weg ervaar je hoe woest en wild de natuur van Noorwegen is zonder dat je de auto uit hoeft te komen.
Ik vervolgde mijn weg vanaf daar richting het Innerdalen, één van de mooiste valleien van het land. Tussendoor maakte ik nog een stop bij het wonderschone Phillipshaugen Lodge in Øksendal. Dit is een oude jachthut van Britse adel die nu is verbouwd tot een mooi klein hotel in traditionele stijl. Bij het hotel horen een restaurant met schitterend uitzicht en een grote tuin. Het jonge stel dat de lodge runt neemt je graag mee voor een hike, fietstocht of om te vissen op wilde zalm.
Het mooiste dal van Noorwegen
Het Innerdalen is volgens kenners het mooiste dal van Noorwegen. Bijzonder aan deze plek is dat het er niet druk is met toeristen, integendeel zelfs. Je zou dus kunnen spreken van een van de best bewaarde geheimen van Noorwegen. Dat zou voor een deel kunnen liggen aan het feit dat je best wat moeite moet doen om er te komen. Na een half uurtje rijden door het eerste deel van het dal verschijnt er een parkeerplaats. Daar moet iedereen uitstappen en te voet verder. Een wandeling van ongeveer een uur, waarbij het af en toe stevig omhoog gaat, brengt je in een hoger gelegen dal. In het midden van het smalle dal liggen twee meren en om je heen zie je watervallen en steile bergtoppen. Aan beide meren vind je een kleine houten gebouw waar wandelaars kunnen overnachten in kleine kamers met een stapelbed. Ondanks de ontbrekende luxe heb ik daar twee nachten heerlijk geslapen. Dat kwam natuurlijk door de moeheid na stevige wandeltochten in de ongerepte natuur.
Doel van de langste hike was de top van de Innerdalstårnet, die vanwege zijn vorm ook wel de naam Matterhorn van Noorwegen heeft. Door de regen en de mist vonden de berggidsen het niet verstandig om helemaal naar de top te gaan. In plaats daarvan klommen we naar een hoger gelegen dal waar ook een meer te vinden was. Onderweg passeerden we watervallen, resten van boerderijen uit de 19de eeuw en punten waar je een geweldig uitzicht had over het Innerdalen en de omringende bergen. Een onvergetelijke wandeltocht. Boven was het behoorlijk koud, dus stookten we een vuurtje om warm te worden. Daarna begon de tocht naar de warme en droge hut, waar soep en gebakken eieren smaakten als een diner in een sterrenrestaurant. Het echte diner van die dag was overigens in de andere hut in het dal waar ik rømmegrøt at, een stevige pap gemaakt van zure room.
Heerlijke lunch
De volgende dag was het alweer tijd om richting Nederland te gaan. De tocht huiswaarts begon met een uur wandelen richting de parkeerplaats, waarna de route vervolgde naar Kristiansund. Na een heerlijke lunch in één van de beste restaurants in deze stad, visrestaurant Smia (aanrader!) was het tijd om naar het vliegveld te gaan en via Oslo naar Amsterdam te vliegen. Eenmaal daar aangekomen was het wel even acclimatiseren. ’s Morgens wandel je nog door het ongerepte Innderdalen om enkele uren later over de drukke A4 richting huis te rijden. Noorwegen was indrukwekkend, een reis om nooit meer te vergeten.
Mocht je zelf een reis naar Noorwegen willen maken, dan is de website van Visit Norway een goede plek om te beginnen. De reis die ik maakte van Ålesund naar Kristiansund is prima zelf te doen met bijvoorbeeld een huurauto. Ik was 5 dagen onderweg, maar je kunt daar makkelijk een paar dagen aan plakken om nog meer te zien en doen of een dagje te relaxen.
Dit zijn de adressen waar ik sliep tijdens reis: