Wandel langs de boomtoppen in het Noorse Fyresdal

Hamaren Activity Park Noorwegen
Alle afbeeldingen © EFFEKT. Fotografie: Rasmus Hjortshøj

Een boomkroonpad of boomtoppenpad is een geweldige manier om de natuur vanuit een ander perspectief te kijken. Sinds kort heeft Noorwegen zijn eerste boomkroonpad in het Hamaren Aktivitetspark in het zuiden van het land. Het pad is ontworpen door de Deense studio EFFEKT.

Het pad begint op de grond en loopt zeer langzaam op tot een hoogte van 15 meter. Door de flauwe stijging is het pad daarom goed toegankelijk voor rolstoelen, kinderwagens en rollators. Eenmaal op hoogte heb je een onvergetelijk mooi uitzicht over de bomen en het water van het meer Fyresvatnet.

Klokkarhamaren

Het wandelpad is 1 kilometer lang en volgt deels de hellingen van de 338 meter hoge heuvel Klokkarhamaren. Normaal gesproken is wandelen hier alleen weggelegd voor mensen die goed ter been zijn en over een aardige conditie beschikken. Het houten pad zorgt voor inclusiviteit in de natuur en geeft ook toegang aan gezinnen met kleine kinderen of juist ouderen in het gezelschap. Zeker voor mensen met een mobiele beperking is een wandeling als deze iets heel bijzonders.

Aan het einde van het pad is een grote cirkel gemaakt met een diameter van 50 meter. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over het natuurgebied. Door rond te wandelen (of te rijden) zie je steeds andere details. Het is volgens de architecten van EFFEKT namelijk heel belangrijk dat we ons regelmatig in de natuur bevinden en ons bewust zijn van de schoonheid ervan.

Traditionele technieken

Het boomkroonpad is zodanig ontworpen dat deze goed past bij het omringende landschap. De palen waarop het pad rust lijken op de stammen van de bomen in het bos. Het gebruikte dennenhout past niet alleen bij de omgeving, maar is al eeuwen een veelgebruikt materiaal bij het bouwen in Noorwegen. Samen met de lokale aannemer Inge Aamlid is het pad gebouwd. Hierbij zijn veel traditionele technieken gebruikt.

In het Hamaren Aktivitetspark kun je niet alleen wandelen langs de boomtoppen, maar je kunt er ook fietsen, hiken, klimmen en trampolinespringen. Genoeg te doen dus voor de actieve vakantieganger.

Hamaren Activity Park Noorwegen

Hamaren Activity Park Noorwegen

Hamaren Activity Park Noorwegen

Hamaren Activity Park Noorwegen

Hamaren Activity Park Noorwegen

Hamaren Activity Park Noorwegen

Hamaren Activity Park Noorwegen