Psychedelische studie van de kathedraal in Trondheim

De Nidaros-domkerk in Trondheim is de belangrijkste kerk van Noorwegen. Animator Ismael Sanz-Pena maakte een foto van de opvallende façade van de kathedraal en verwerkte deze tot een hypnotiserende video.

Als sinds de 11de eeuw staat er in Trondheim een kerk op de plaats waar de heilig verklaarde koning Olaf II ligt begraven. Na een aantal branden is de kathedraal in 1869 drastisch gerenoveerd. Het ontwerp van de kerk is sterk gebaseerd op de kathedralen van Lichfield en Lincoln in Engeland. Hier hebben we de façade met de vele ornamenten en beelden aan te danken. Metalfans kennen de kerk wellicht omdat het op de cover stond van het debuutalbum van de band Mayhem, De Mysteriis Dom Sathanas.

Veldopname

Ismael Sanz-Pena maakte een foto van het gebouw en verwerkte deze tot een video, waarin de onderdelen van architectuur tot leven lijken te komen. Volgens de kunstenaar zit in het gebouw heel veel suggestie van beweging en heeft hij de beweging tot stand gebracht. Bijzonder hieraan is de muziekkeuze. Je hoort geen Noorse folk of klassieke muziek, maar een veldopname met traditionele zang en drums uit Liberia. Dat lijkt vreemd, maar werkt erg goed.

Nidaros-domkerk