Muziektips voor het weekend (deel 89)

platenspeler

We zitten in de donkere dagen voor Kerst, een perfecte periode om uitgebreid van muziek te genieten. Of het nu terugblikken is op 2021 of vooruitblikken op 2022, het luisteren naar kerstliedjes of klassiekers is. Voor iedereen hebben we deze week wel wat interessants.

Aquarium Drunkard :: 2021 Year In Review

Van alle muzieklijstjes met beste albums van het afgelopen jaar is die van muziekblog Aquarium Drunkard veruit favoriet. In de enorme lijst kom je de meest voor de hand liggende namen wel tegen, maar daar naast ook heel veel obscuur en onbekend werk. Wie in deze lijst duikt, ontdekt geniale compilaties, heruitgaven in vergetelheid geraakte genieën en prachtige muziek van over de hele wereld. Wij nemen altijd de hele lijst door en proberen alles te luisteren via Spotify of Bandcamp. Meestal zijn we daarmee pas klaar in het voorjaar.

Turnstile

https://youtu.be/6Ur9RxdolkQ

Bij het gebrek aan liveshows die we kunnen bezoeken, halen we een beetje van de energie uit de optredens die bands geven in Amerikaanse late night-shows. Turnstile maakte, naar onze bescheiden mening, een van de beste albums van 2021 en komt live ook bijzonder goed uit de verf.

George Harrison

Een tijdje terug was er al een prachtige heruitgave van All Things Must Pass van George Harrison. Nu is er ook een nieuwe clip bij het bekendste nummer van het album. Regisseur Lance Bangs riep daarbij de hulp van een flink aantal beroemdheden. Hoofdrollen zijn er voor Fred Armisen en Vanessa Baye, maar wie goed kijkt, ziet heel veel bekende gezichten.

PS: je hebt toch al wel die geweldige Beatles-docu op Disney+ gekeken?

Ela Minus

De Colombiaanse Ela Minus maakt spannende en broeierige elektronische muziek. Bij de openingstrack van haar album acts of rebellion is een intrigerende video gemaakt. Opvallend is de nieuwe muziek in het begin van de video en de weirde beelden die je ziet in de clip. De titel van het nummer verwijst naar de postcode van een ziekenhuis in Londen waar Ela Minus 2 dagen op intensive care doorbracht.

Pom Pom Squad

Het geweldige Popular van Nada Surf (een vreselijk onderschatte band) is opnieuw opgenomen door Pom Pom Squad. Leuk detail: de clip speelt zich af op dezelfde school als de video van het origineel.

Nieuwe albums

Nick Cave & Warren Ellis

Eerder dit jaar brachten Nick Cave en Warren Ellis al het prachtige album Carnage uit. Op de valreep van 2021 keren ze terug met de soundtrack van de documentaire La Panthére des Neiges. Je hoort prachtige, sferische filmmuziek met her en der flarden van Cave’s stem. Aan het einde klinkt nog een echt liedje: We Are Not Alone.

Beverly Glenn-Copeland

Het album Keyboard Fantasies van Beverly Glenn-Copeland uit 1986 is geremixt door een aantal interessante namen als Bon Iver, Blood Orange, Arca en Julia Holter. Het origineel is een bijzondere mix van jazz, ambient en new age. Deze nieuwe versies blijven trouw aan het origineel, maar zoeken ook de muzikale breedte op.

Bonus: kerstliedjes

De beroemde kersthits kun je zelf wel vinden, dus delen we graag een mooie lijst met indie-kerst. Er staat zelfs een nummer op van het geweldige kerst-punk-album Oi to the World van The Vandals.

Voor mensen die niet zoveel met kerst en al die opgelegde gezelligheid hebben, delen we een geweldige playlist van Joost van Bellen: I HATE X-MAS.