Het Rijksmuseum deelt vanaf vandaag de grootste afbeelding die ooit van een kunstwerk is gemaakt. Het museum liet een foto van De Nachtwacht maken die maar liefst 717 gigapixels groot is.
Hierdoor is het mogelijk om online het schilderij van Rembrandt van Rijn tot in het allerkleinste detail te bekijken. De afstand tussen twee pixels is namelijk een indrukwekkende 5 micrometer (0,005 millimeter). Om de afbeelding te maken zijn met een 100-megapixel Hasselblad H6D 400 MS-camera 8439 individuele foto’s van 5,5cm x 4,1cm gemaakt. Deze zijn met behulp van kunstmatige intelligentie aan elkaar geplakt tot de grote afbeelding die je nu kunt bekijken. In totaal is hierbij 5,6 terabyte aan data gebruikt.
Robert Erdmann, senior scientist Rijksmuseum: Het maken van deze afbeelding was een ongelofelijke uitdaging. Veel mensen dachten dat het onmogelijk was en verklaarden het team van Operatie Nachtwacht voor gek dat we dit überhaupt gingen proberen. We hebben onszelf overtroffen en dat mag gerust een wereldprestatie worden genoemd.
In mei 2020 deelde het Rijksmuseum ook al een zeer gedetailleerde foto van De Nachtwacht. Die foto was 44,8 gigapixels groot en had een afstand tussen de pixels van 20 micrometer (0,02 mm). Die indrukwekkende cijfers zijn nu overtroffen. De details zijn dit keer zo scherp dat de foto gebruikt kan worden voor onderzoek op afstand. Ook kunnen kunstmatige neurale netwerken het schilderij scannen op overeenkomsten in pigmentdeeltjes en onderzoek doen naar de loodzepen. Dit zal voor nieuwe informatie over het schilderij zorgen én bijdragen aan het beter kunnen onderhouden van het kostbare kunstwerk.
Operatie Nachtwacht
Het maken van de foto is onderdeel van Operatie Nachtwacht, een grootschalig onderzoek naar het meesterwerk van Rembrandt. Op 19 januari start de tweede fase waarin het schilderij zal worden behandeld. Als eerste wordt het doek opgespannen op een nieuw spanraam. Hiermee worden onder andere golven die nu in de linkerbovenhoek zichtbaar zijn weggehaald.