Audio Obscura X Rijksmuseum present Underworld

Underworld in het Rijksmuseum
Foto: Dennis Bouman

De lange eregalerij in het Rijksmuseum heeft één duidelijke richting: rechtdoor naar de Nachtwacht. Direct onder deze beroemde galerij, kent de fietspassage vrijdagavond tijdens Audio Obscura X Rijksmuseum ook slechts één richting: Underworld

De fietstunnel heeft voor deze ene avond de setting van een intieme club. Voor dit feest waren geen kaarten in de verkoop, enkel vrijkaarten voor genodigden. Het wachten is op de meest legendarische elektronische acts ter wereld. Aan BBC Music 6 radio DJ Tom Ravenscroft de taak het publiek hiervoor op te warmen. Tom, bekend om zijn eigenzinnige muziekkeuze, weet het publiek alleen niet echt lekker te raken.

Amsterdam Dance Event

Om klokslag 21.00 is het dan zover, Rick Smith en Carl Hyde betreden het podium. Bij de eerste tonen van ‘All the birds’ is het duidelijk, Underworld is een grootheid in de house- en techno-scene. Deze uit Cardiff afkomstige band mag zichzelf samen met Faithless, de Prodigy, en de Chemical Brothers rekenen tot de grondrichters van de elektronische dance muziek.

Uitzinnig publiek

Wanneer de band het nummer ’Nu Train’ inzet, schieten de laserstralen tussen het publiek en het indrukkende gewelf van de fietstunnel. Het publiek is uitzinnig. Deze mannen, inmiddels al zestig, weten het publiek nog flink op te zwepen. In een opbouwende set werken ze toe naar hun bekendste track, Born slippy nuxx. Maar niet voordat eerst het geluid van synthesizers en de soms hypnotiserende vocalen van Carl Hyde tijdens ’King of snake’ hebben weerklonken.

Born Slippy

En dan gaan de handen in de lucht in, hier is iedereen voor gekomen, een bijna 15 minuten durende versie van de soundtrack van de film Trainspotting. Het nummer Born slippy nuxx wordt ondersteund door een indrukwekkende lasershow. Het publiek staat te springen, en het Rijks trilt op zijn grondvesten.

Exclusief feestje op een bijzondere plek

Audio Obscura X Rijksmuseum presents Underworld, misschien wel het meest exclusieve feest tijdens ADE. In ieder geval op de meest bijzondere locatie. Na een uitzinnig concert is de lange fietstunnel onder het Rijks ineens weer die plek waar duizenden passanten hun weg vervolgen. Alsof niks de avond ervoor heeft plaatsgevonden, enkel de honderden lege bierflesjes zijn de stille getuigen die als zij konden spreken, zouden zeggen; hier heeft een legendarisch feest plaatsgevonden!

Simon Ceulemans

Underworld in het Rijksmuseum
Foto: Dennis Bouman