Happythankyoumoreplease – Needankjeikhoefnietmeer

happyetc

Happythankyoumoreplease is een coming-of-age film over een groep bevriende jonge dertigers in New York die op zoek zijn naar zichzelf en de liefde. Bijster origineel is het thema niet, maar de sterke cast en enkele geslaagde emo-momenten maken van HTYMP een even intrigerend als frustrerend regie-debuut van Josh Radnor, bekend van de populaire TV-serie How I Met Your Mother.

Radnor, die ook het scenario voor zijn rekening neemt, speelt aspirant schrijver Sam die, naar eigen zeggen, bezig is zijn leven te verkloten. Op de dag dat hij zijn manuscript bij een belangrijke uitgever langs moet brengen, verslaapt hij zich na de zoveelste one-nightstand. Gehaast pakt hij de metro waar hij een klein jongentje moederziel alleen ziet zitten. Niet goed wetende wat hij moet doen, neemt Sam de uit meerdere pleeggezinnen weggelopen Rasheen (Michael Algieri) mee naar huis en onder zijn hoede.

Dezelfde dag loopt hij de mooie serveerster Mississippi (Kate Mara) tegen het lijf met wie hij meer dan een one-nightstand wil. Ondertussen probeert zijn beste vriendin Annie (Malin Akerman) de charmes van haar ex te weerstaan en vraagt ze zich af of ze haar sukkelige collega een kans moet geven. Hun vrienden Mary Catherine en Charlie verkeren zelf in een relatiecrisis. Hij wil een baan aannemen in Los Angeles, terwijl zij haar geliefde New York niet wil achterlaten. Alle personages worstelen met de keuzes die ze moeten nemen en de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken.

Soundtrack

Zoals talrijke films rondom het dertigersdilemmathema (Singles, Reality Bites, Garden State) volgt Happy hetzelfde, gangbare stramien. Een soundtrack vol pingelende gitaren en de hipste indie-bandjes? Check. Muzikale scène-overgangen die middels introspectieve songteksten extra verdieping geven aan de personages? Check. Cliché karaktertypes zoals de vrijgevochten hippie, de veelbelovende doch onzekere schrijver en de serveerster die stiekeme zangambities koestert? Allemaal aanwezig.

Happy is daarom niet meteen een slechte film, alleen qua executie niet altijd even goed geslaagd. Sommige situaties en dialogen zijn net iets te geforceerd om geloofwaardig over te komen en ondanks sterke rollen van Akerman, Mara en Tony Hale (Buster uit Arrested Development) weet Radnor als de iets te apathische, ondoordachte Sam zelf weinig sympathie op te wekken.

Ondanks dat Happythankyoumoreplease het hart op de goede plek heeft en een enkele originele ingeving biedt, laat het je grotendeels achter met het gevoel dat je dit allemaal vele malen eerder hebt gezien.

Happythankyoumoreplease draait vanaf 30 juni in de bioscoop.

Leah van Tooren