Lekker Bierwandelen met Sjors Kassing

Bierwandelen

Hoe fijn is het als je twee hobby’s op hetzelfde moment kunt combineren? Dat is precies waar het boek Bierwandelen van Sjors Kassing over gaat. In zijn boek neemt hij je mee naar de mooiste wandelroutes, brouwerijen en biercafé’s van Nederland en Vlaanderen.

In Bierwandelen staan 25 verschillende wandeltochten verspreid over Nederland en Vlaanderen. Elke route is op min of meer dezelfde manier uitgewerkt in het boek. Allereerst is er een inleiding met start- en eindpunt, een korte opsomming van de hoogtepunten en beknopte introductie. Daarna volgen steevast twee pagina’s met veel mooie foto’s. Elke foto heeft een getal dat verwijst naar waar in de route je deze plek tegenkomt.

Fijn naslagwerk

Vervolgens is er een duidelijke kaart en een routebeschrijving. Op de kaart zie je ook de afstand en een schatting van de duur van de wandeling. Aansluitend volgen nog een paar pagina’s met foto’s en verdieping. Bijvoorbeeld over een unieke brouwerij die op de route ligt of over een lokale bierstijl die je onderweg echt moet proeven. Deze heldere opbouw van elke route maakt Bierwandelen een fijn naslagwerk en ook nog eens leuk om gewoon thuis op de bank te lezen. Vooral de foto’s en verhalen dragen hier aan bij.

Tijdens het lezen merk je direct hoe gepassioneerd Kassing over bier is. Vooral trappisten, abdijbieren en klassieke stijlen hebben zijn voorkeur. Moderne bieren uit de craftbeer-revolutie, die al wat jaren gaande is, komen er wat minder goed van af. Gelukkig worden er ook meer dan genoeg biercafé’s met een ruim assortiment genoemd. Daar zullen zeker liefhebbers van alle stijlen aan hun trekken komen. Aan de andere kant is het ook goed dat er focus is op de echt lokale bieren. Bijvoorbeeld in het Vlaamse Pajottenland.

Goed plannen

Niets staat je dus in de weg om een mooie wandeltocht te gaan maken. Al moet je soms wel even goed plannen. Bier drinken en autorijden gaan namelijk niet samen. De wandelroutes in steden zijn goed te doen met het openbaar vervoer, maar soms is de route ook in wat meer landelijk gebied dat lastiger te bereiken is. Of liggen start en finish ver uit elkaar. Dat vergt wat planning of het regelen van een BOB. Dat had wat mij betreft wat beter uitgewerkt kunnen worden.

Bierwandelen is een boek waar wij direct enthousiast over zijn. We hebben inmiddels al één tocht uit het boek erop zitten en er gaan er zeker meer volgen. Daarbij ligt vooral de focus op de routes in de steden, omdat we graag het een en ander willen proeven onderweg. Misschien is het een idee om eens de wat minder praktische routes in groepsverband te organiseren. Bijvoorbeeld in de stijl van de Wandelclub van Tim Knol.