Fernando Livschitz brengt prachtige chaos naar het pretpark

De Argentijnse filmmaker Fernando Livschitz staat bekend om zijn korte films waarin hij een surrealistische en dromerige variant van de werkelijkheid toont. Dit keer neemt hij je mee naar het pretpark.

Het mooie aan het werk van Livschitz is dat het op een subtiele wijze absurd is. De eerste seconden denk je dat je naar gewone beelden zit te kijken, maar dat blijkt verre van het geval. Iedereen kent video’s van mensen in een achtbaan: het plaatsnemen, de veiligheidsgordel omdoen en het langzaam stijgen van de karretjes.

Connectie

Het lijkt haast wel alsof de mensen in de video zich niet bewust zijn van wat de filmmaker voor ze in petto heeft. Al snel worden dingen vreemd en surrealistisch, maar wel met een duidelijk zichtbare connectie naar de wereld zoals we die kennen. Dat maakt de korte film Beautiful Chaos op een of andere manier ook nog eens geloofwaardig. Ook al weet je dat sommige dingen gewoonweg niet kunnen.

Volgens Fernando Livschitz is het de bedoeling dat zijn films je doen glimlachen. Hij laat daarom mensen iets zien dat net even anders is. Daarvoor gebruikt hij elementen als verrassing en magie. Hiermee wil hij zijn kijkers oproepen om ook vaker hun fantasie te gebruiken.

Surrealistische achtbaan

Foto: still uit video