Onlangs studeerde Maddy Ekkelkamp af aan de Willem de Kooning Academie met het project Biometric Couture. Door kleding te scannen kom je op eenvoudige wijze meer over elkaar te weten. De drager kiest zelf welke informatie hij prijsgeeft. Hetzelfde als bij social media, maar dan in offline situaties.
Hoe bijzonder zou het zijn als je voorbijgangers op straat zou kunnen scannen? En dat je dan ontdekt dat degene die naast je in de trein zit precies dezelfde hobby’s heeft, van dezelfde muziek houdt of naar dezelfde series op Netflix kijkt? Via social media komen we dit soort dingen tegenwoordig gemakkelijk over elkaar te weten, maar in het echte leven gaan we vaak anoniem over straat. Bovendien sluiten we ons ook steeds af van de fysieke mensen om ons heen door iedere keer een kijkje te nemen in de online wereld. We vergeten veelal dat er personen dicht in de buurt zijn met wie we ook contact zouden kunnen leggen.
Digitaal kledingconcept
Maddy Ekkelkamp ontwierp daarom het digitale kledingconcept Biometric Couture. Door de kleding van iemand te scannen, verschijnt er door middel van augmented reality een digitale laag. De drager is auteur van deze laag en kan het helemaal naar wens invullen en updaten. Je bepaalt dus zelf welke gegevens je aan andere voorbijgangers wilt laten zien. Net zoals dat werkt bij social media.
Kijk eens om je heen
Door Biometric Couture verdwijnt de grens tussen online en offline. De kleding geeft je de mogelijkheid om je identiteit tot uitdrukking te brengen en net als bij social media kun je snel contact maken met anderen en je van je beste kant laten zien. Biometric Couture dient als een verlengstuk van je dagelijks leven en het zal de reacties op elkaar beïnvloeden. Het laat je weer om je heen kijken, waardoor je ineens de verhalen, interesses en fascinaties ontdekt van de mensen die je op dat moment ziet.