Muziektips voor het weekend (deel 133)

Arctic Monkeys
Arctic Monkeys. Foto: PR

We zijn alweer bij nummer 133 van onze wekelijkse rubriek met muziektips voor het weekend. Ook deze vrijdag hebben we mooie muziek om met je te delen. Geniet ervan!

Album van de week: Arctic Monkeys

Even een persoonlijke anecdote. In 2005 mocht ik snel een paar vragen stellen aan een slaperige Alex Turner op de middag voor hun eerste optreden buiten de UK. Hij vertelde me toen dat hij hoopte ooit bekend te zullen staan als een legendarische songwriter. Hij noemde toen specifiek Ray Davies als een van zijn voorbeelden.

Nu, 17 jaar later, kunnen we concluderen dat Turner zijn droom heeft waargemaakt. Op het gloednieuwe album The Car staan een flink aantal liedjes die met gemak gerekend kunnen worden tot het beste dat hij geschreven heeft. De band is verder gegaan op de weg die ze waren ingeslagen met Tranquility Base Hotel & Casino. Het typische geluid van die plaat is verder geperfectioneerd.

De band die in 2005 begon met aanstekelijke punky liedjes is getransformeerd tot een gedistingeerd gezelschap dat muzikaal doet denken aan het betere werk van liedjesschrijvers als Burt Bacharach. Ook namen als The Beach Boys of klassieke Bond-songs duiken op in je gedachten. Maar als je beter luistert naar The Car zal je een diepere laag vol muzikale eigenaardigheden ontdekken.

Live in New York

https://youtu.be/wDWgiRMnjdM

Wil je nog meer Arctic Monkeys dit weekend, dan kun je op YouTube terecht voor een live-registratie van het concert dat ze zondagavond gaan geven in Brooklyn. Houd wel rekening met het tijdsverschil met Nederland.

Kendrick Lamar

Kendrick

Dit weekend kun je ook genieten van een liveshow van Kendrick Lamar. Via Prime Video of het kanaal van Amazon Music op Twitch kun je zaterdagavond meekijken met de Big Steppers-tour vanuit de Accor Arena. Het is dan trouwens precies 10 jaar geleden dat het doorbraakalbum Good Kid, M.A.A.D City uitkwam, dus wie weet heeft Kendrick Lamar nog wat verrassingen in petto.

Arooj Aftab

Een van de beste concerten die we dit jaar zagen was van Arooj Aftab. Zij betoverde ons met haar prachtige stem en haar geweldige band. Van de show die ze een paar dagen later gaf in Londen heeft de Pakistaanse deze week een video gedeeld. In het nummer is Anoushka Shankar te gast op sitar te spelen. Eind november speelt Arooj Aftab met haar band in Den Haag en Amsterdam. Wij kunnen die shows van harte aanbevelen.

Phoenix

Het is momenteel prachtig weer voor de tijd van het jaar, maar de band Phoenix blikt toch al vooruit naar de komende winter. Regisseur Warren Fu maakte er een bijpassende, stemmige videoclip bij.

NxWorries

Anderson .Paak pakt lekker door. Na het succes van Silk Sonic is hij weer met zijn oude band NxWorries aan de slag gegaan. In de nieuwe single krijgen .Paak en Knxwledge muzikale hulp van zangeres H.E.R.

Nieuwe albums

Dry Cleaning

Dry Cleaning zet op album nummer twee een grote stap voorwaarts. Het unieke geluid van de band is met hulp van producer John Parish verder uitgediept. Ook tekstueel is Stumpwork nog interessanter dan zijn voorganger. Vooral de extra dosis intelligente humor is een aangename toevoeging.

Loyle Carner

Niet alle rapalbums gaan over dezelfde clichés. Loyle Carner durft zich kwetsbaar en eerlijk op te stellen in zijn teksten. Zeker sinds hij recent vader is geworden. De mellow sfeer van de productie past daar perfect bij.