In het spoor van Bjarke Ingels langs de Deense Waddenkust

In het spoor van Bjarke Ingels langs de Deense Waddenkust
Uitzicht vanuit onze kamer in A Place To Hotel Esbjerg

Onlangs maakten we een reis naar Denemarken waar we onder andere de Deense Waddeneilanden en het oude stadje Ribe bezochten, maar we volgden daar ook een spoor langs bouwwerken van de beroemde architect Bjarke Ingels. Op meerdere plekken in de regio waren bijzondere gebouwen van zijn hand te bekijken en bezoeken.

A Place To Hotel – Esbjerg

Als standplaats kozen we voor een prachtig nieuw hotel in de havenstad Esbjerg. Dit hotel is ontworpen door, je raadt het al, Bjarke Ingels. In een kunstmatig duinenlandschap staan drie torens die op kunstzinnige wijze gedraaid zijn. In de hoogste toren zit het hotel. Hier logeerden wij in de mooiste en grootste kamer op de een-na-hoogste etage. De kamer zelf was van alle gemakken voorzien en volledig ingericht met meubels en accessoires van het Deense interieurmerk HAY. Vanaf maar liefst 3 balkons hadden we een wijds uitzicht over de stad, de haven en het Waddeneiland Fanø.

Man Meets the Sea

Het hotel heeft ruime parkeergelegenheid voor de deur en het was daarom een perfecte uitvalbasis om de regio te ontdekken. We huurden ook een fiets om zo naar de veerpont richting Fanø te rijden en we maakten een wandeling door het centrum van de stad. Esbjerg is niet direct een aanrader voor een stedentrip te noemen, maar het centrum is met flink wat winkels en horeca prima om lekker doorheen te wandelen. Er zijn ook enkele musea en een populair zeeaquarium in de stad te vinden. Ook leuk om te bezoeken is het stadsstrand Hjerting en het opvallende kunstwerk Man Meets the Sea dat daar te vinden is.

Marsk Tower

Marsk tårnet
Marsk tårnet

Sinds het najaar van 2021 staat bij het stadje Skærbæk, vlak bij de dam naar het eiland Rømø, een opvallende uitkijktoren. Al van een grote afstand zie je de toren staan in het vlakke landschap. Als je eenmaal in de buurt bent, kun je mooi het bijzondere ontwerp bewonderen. Architect Bjarke Ingels liet zich inspireren door de in elkaar gedraaide strengen van ons DNA.

Twee trappen

Voor 90 DKK per persoon kun je naar boven klimmen op deze toren van duurzaam Cortenstaal en heb je een fraai uitzicht over de omringende akkers, de Waddenkust en het eiland Rømø. Als je vervolgens weer naar beneden gaat, valt het pas op dat de Marsk Tower twee van elkaar gescheiden trappen heeft. Eentje voor naar boven en eentje voor naar beneden.

Bij de toren hoort ook een bezoekerscentrum, een gloednieuwe camping voor campers (die bijzonder populair zijn in deze regio) en een minigolfbaan. In het bezoekerscentrum vind je een ijssalon en een uitstekend restaurant waar we heerlijk hebben geluncht. Het restaurant is niet goedkoop, maar wel heel erg mooi en de porties zijn enorm.

Tirpitz

In het spoor van Bjarke Ingels langs de Deense Waddenkust
Tirpitz Museum

Als je vanuit Esbjerg de kust naar het noorden volgt, kom je vanzelf uit bij het schiereiland waar het stadje Blåvand ligt. Hier vinden we in de buurt van elkaar twee interessante musea die allebei zijn ontworpen door Bjarke Ingels. Wie de twee musea op dezelfde dag achter elkaar bezoekt (wat prima kan) leert niet alleen van alles over de regio en de geschiedenis, maar ziet ook hoe veelzijdig het werk van Bjarke Ingels is.

Enorme bunker

Tirpitz bestaat uit twee onderdelen. Het opvallendste deel is een enorme bunker met daarop een glazen koepel. Het andere deel is subtiel verstopt in de duinen. De architect maakte van staal smalle doorgangen in de duinen, waardoor je in het hart van het museum komt. Het museum ligt dus onder de grond. Binnen vind je een aantal zeer uiteenlopende exposities die samen van alles vertellen over de regio. Je ontdekt  alles over de bouw van bunkers, amber en de geschiedenis van de Deense westkust. Ook is er een tijdelijke expositieruimte waar wisselende tentoonstellingen zijn. Bij ons bezoek ging dat over de mammoet.

Via een tunnel kun je ook naar de bunker zelf. Ooit zat daar een enorm kanon op waarmee de nazi’s de haven van Esbjerg wilden verdedigen. Nu kun je met behulp van een audiotour ronddwalen in de indrukwekkend grote bunker en leer je bijvoorbeeld dat de Duitsers de muren zo sterk hadden gemaakt dat het de Denen na de oorlog niet lukte om deze op te blazen.

Flugt

In het spoor van Bjarke Ingels langs de Deense Waddenkust
Flugt

Een paar kilometer verderop staat in de bossen het recent geopende museum Flugt. Hier staat de vluchteling centraal. Zowel de huidige vluchtelingencrisis als de geschiedenis van de oude gebouwen op het terrein staan centraal. In de jaren 1945-1949 was hier het grootste vluchtelingenkamp van Denemarken te vinden. Hier verbleven in die tijd rond de 35.000 Duitse vluchtelingen.

Interactief

De twee gebouwen, die ook het hospitaal vormden, zijn door Bjarke Ingels verbonden middels een entreegebouw, dat aan de buitenkant is gemaakt van cortenstaal en aan de binnenkant fraai is bekleed met onbewerkt hout. Wat Flugt zo bijzonder maakt, is de manier waarop de verhalen van vluchtelingen zijn verwerkt tot een interactieve expositie, waarbij veel moderne technieken zijn gebruikt. De persoonlijke verhalen en beelden maken grote indruk en doen beseffen hoe goed wij het hebben.

Het tweede deel van het museum staat stil bij de geschiedenis van het kamp. Daar zien we veel oude foto’s en maquettes. Vooral interessant voor de lokale bezoekers en mensen die echt voor dit onderwerp komen. Voor wie net uit het interactieve deel van Flugt komt, kan dit allemaal nogal wat saai overkomen. Met alle respect voor wat hier gebeurd is natuurlijk. Napraten en de indrukken verwerken kan in het ruime café van het museum.

LEGO House

In het spoor van Bjarke Ingels langs de Deense Waddenkust
In het LEGO House

Billund ligt op zo’n anderhalf uur rijden van Esbjerg en maakt dus niet echt deel uit van de Waddenregio. Toch maakt vrijwel iedereen die op vakantie gaat naar de Deense Waddenkust een bezoek aan Billund vanwege de twee grote attracties die ze daar hebben: pretpark LEGOLAND Billund en het LEGO House. Wie kiezen voor het laatste. Het LEGO House staat sinds 2017 in het hartje van Billund en is verplichte kost voor alle LEGO-fans.

Het gebouw zelf is ontworpen door Bjarke Ingels en bestaat uit een aantal reusachtige op elkaar gestapelde LEGO-blokken. Een mooie foto van de buitenkant maken lukte helaas even niet, omdat er onderhoudswerkzaamheden zijn. Gelukkig maakt de binnenkant van het LEGO House alles goed. Eenmaal binnen kun je weinig anders dan je overgeven aan de bontgekleurde werelden en alle blije mensen om je heen. Als eerste gaan we naar de kelder van het gebouw voor een overzicht van de geschiedenis van LEGO.

Star Wars

Daar kom je al snel uit bij de periodes waarin je zelf voor het eerst met LEGO ging spelen. Geheid herken je bouwsets die je zelf hebt gehad (of misschien nog wel hebt) of sets die familie of vrienden hadden. Een geweldige trip down memory lane. Daarna maak je wellicht ook kennis met sets die op latere leeftijd je liefde voor LEGO opnieuw aanwakkerden. Voor mij was dat de samenwerking met Star Wars. De zalen beneden zijn echt een feest der herkenning en roepen prachtige herinneringen op.

Vervolgens nemen we de trap naar de bovenste verdieping. Deze trap gaat rond een van de grootste bouwwerken die ooit van LEGO is gemaakt: een boom van meer dan 15 meter hoog die uit maar liefst 6.316.611 onderdelen bestaat. Vervolgens daal je weer af door zones te gaan die elk een eigen kleur en thema hebben. Je kunt er zelf aan de slag met de gigantische hoeveelheden voorradige LEGO-steentjes of je vergapen aan de indrukwekkende bouwwerken. We zien enorm gedetailleerde steden, dinosaurussen en een gigantische waterval, maar ook vitrines vol ingenieuze bouwsels, waaronder een model van Gemaal De Cruquius.

AFOL

Wie ronddwaalt in het LEGO House ziet hoe mooi het typische design van LEGO overal in verwerkt is en hoe iedereen geniet. Van blije peuters tot bloedserieuze AFOL’s (Adult Fan Of LEGO). Natuurlijk is er ook volop horeca (ook in stijl) en een uitgebreide winkel. Met lege handen naar huis gaan is vrijwel onmogelijk. Zeker omdat de winkel van het LEGO House ook unieke items verkoopt die alleen daar te krijgen zijn.

Wie de enorme sets in de winkel bekijkt, ziet al snel een link tussen LEGO en architectuur. En zo is voor ons ook de cirkel rond. Het was leuk om tijdens een vakantie, waarbij de rust en de ruimte van de Deense Waddenkust centraal stond, ook te kijken naar de moderne ontwerpen van een van beroemdste architecten van Denemarken.

A Place To Hotel Esbjerg
A Place To Hotel Esbjerg
A Place To Hotel Esbjerg
Onze kamer in A Place To Hotel Esbjerg
A Place To Hotel Esbjerg
A Place To Hotel Esbjerg
A Place To Hotel Esbjerg
A Place To Hotel Esbjerg
In het spoor van Bjarke Ingels langs de Deense Waddenkust
Uitzicht vanuit onze kamer in A Place To Hotel Esbjerg
In het spoor van Bjarke Ingels langs de Deense Waddenkust
Man meets the Sea van Svend Wiig Hansen
Marsk tårnet
Marsk tårnet
Marsk tårnet
Marsk tårnet
In het spoor van Bjarke Ingels langs de Deense Waddenkust
Tirpitz Museum
In het spoor van Bjarke Ingels langs de Deense Waddenkust
Flugt
In het spoor van Bjarke Ingels langs de Deense Waddenkust
Flugt
In het spoor van Bjarke Ingels langs de Deense Waddenkust
Flugt
hond van LEGO
In het LEGO House