Ribe: het oudste stadje van Denemarken

Ribe: het oudste stadje van Denemarken
Uitzicht op Ribe vanaf de Riberhus Slotsbanke

Wie het Deense Ribe bezoekt zal al snel onder de indruk raken van de prachtige historische gebouwen en de gemoedelijke sfeer. Het eeuwenoude stadje leent zich uitstekend voor een stedentrip of een korte vakantie. Zeker als je een bezoek aan Ribe combineert met een bezoek aan de Waddenkust en de drie Deense Waddeneilanden.

Ribe is niet zo heel groot, maar er valt wel veel te zien. Dat komt omdat het stadje bestaat uit heel veel oude gebouwen: van imposante kerken tot schattig kleine vakwerkhuizen. In de wijde omtrek van de stad zijn de twee torens van de Dom van Ribe goed te zien. De kerk en het plein eromheen vormen het kloppend hart van Ribe. De Dom is grotendeels gebouwd in Romaanse stijl en komt uit de 12de eeuw.

Tastbare geschiedenis

In de loop der eeuwen is er van alles aangepast en vervangen aan het gebouw waardoor het nu eclectisch oogt, maar de Romaanse basis blijft desondanks goed zichtbaar. Als je rond de Dom wandelt, is de geschiedenis van Ribe direct tastbaar. Dit was de plek waar de Duitse monnik Ansgarius in het jaar 860 de Vikingen bekeerde tot het christendom en een eerste houten kerk bouwde. Naast de kerk kun je onder een overkapping de rest van een begraafplaats uit die tijd bewonderen.

De binnenkant van de Dom is ook zeker de moeite waard. Het interieur is minstens zo eclectisch als de buitenkant. Er zijn klassieke elementen, zoals het orgel uit de 17de eeuw, en er zijn graven van twee Deense koningen: Erik II de Onvergetelijke (overleden in 1137) en Christoffer I (overleden in 1259). Maar er is ook moderne kunst. In de jaren ’80 is de apsis van de kerk onder handen genomen door COBRA-kunstenaar Carl-Henning Pedersen. Wie een mooi uitzicht over de stad en omgeving wil kan een van de drie torens (Borgertårnet) beklimmen.

Ribe: het oudste stadje van Denemarken
Dom van Ribe

Rondom de Dom van Ribe zijn ook een aantal zeer fraaie gebouwen te vinden waarvan veel heden ten dage een horecabestemming hebben gekregen. Vanaf een van de vele terrassen kun je heerlijk ontspannen de prachtige historisch omgeving in je opnemen. Het centrum van Ribe is voor het overgrote deel autovrij of autoluw, dus je waant je echt terug in de tijd. Je merkt ook dat alles hier minder gehaast gaat. Perfect voor een ontspannende vakantie.

Leuke winkels

Vanaf het plein loop je ook zo de centrale straat van Ribe in. Eigenlijk is het geen gewone straat, maar loop je over drie dammen in de rivier Ribe. De Neder-, Mellem- en Overdammen. Je kunt nog zien waar de ene dam eindigt en waar de volgende begint. Tussendoor stroomt er water. In deze straat is nog meer horeca en er zijn ook leuke winkels te vinden. Zeker als je liefhebber bent van Deens design of lokale delicatessen. Breng hier zeker een bezoek aan ijssalon Isvaflen, waar je in de etalage kunt zien hoe ze zelf hun ijshoorntjes maken.

Ribe: het oudste stadje van Denemarken
Uitzicht op de Dom vanaf de Mellemdammen

Bij deze ijssalon kun je ook afslaan en langs het water blijven lopen. De Skibbroen is een van de vele fotogenieke straatjes in Ribe. Aan het einde van deze kade zie je een monument dat verwijst naar de vele overstromingen die Ribe hebben getroffen. Hier vind je ook een smal wandelpad richting de resten van een oud kasteel: Riberhus. Er is niet veel meer te zien, maar wie naar boven wandelt, heeft wel een mooi uitzicht over de stad. Ook staat er een standbeeld van Dagmar van Bohemen die in 1212 in het kasteel overleed. Als je goed kijkt, zul je overal in Ribe de naam Dagmar tegenkomen.

Smalle straatjes

Een ander deel van Ribe waar je zeker tijd voor uit moet trekken zijn de kleine, smalle straatjes ten zuiden van de Dom. Hier ga je als wandelaar terug in de tijd. Prachtige oude huisjes, straten met kasseien en vooral veel rust en stilte. Elke nieuwe straat die je inslaat is net weer even anders, maar minstens zo charmant als de voorganger. Elk hoekje is hier fotogeniek. Tijdens het ronddwalen door deze buurt kom je ook vanzelf langs prachtige oude gebouwen als het Ribe Kloster, de Taarnborg en de Sint-Catharinakerk.

We verbleven tijdens ons bezoek aan Ribe in vakantiepark Ribe Byferie Resort, dat tegen het oude centrum aanligt. Je wandelt dus in een paar minuten naar de binnenstad. Het resort lijkt op een klein stadje met smalle straatjes en veel water.  Je kunt kiezen uit complete huisjes of een appartement. Vanwege de handige ligging ben je niet alleen heel snel in de stad, maar ook minstens zo snel de stad uit. Zowel op de fiets als met de auto is er in de omgeving van Ribe heel veel te zien en te doen.

Ribe: het oudste stadje van Denemarken
Replica van de Ansgar-kerk in het Ribe VikingeCenter

Bezoek bijvoorbeeld de nabijgelegen Waddeneilanden, de diverse musea of het Ribe VikingeCenter. In het VikingeCenter kun je zien hoe Ribe eruitzag in het prille begin van de stad. Zo zie je er een replica van de kerk die de monnik Ansgarius in de 9de eeuw bouwde en je ontdekt hoe de haven van Ribe er in die tijd uitzag. Er is een markt, een stadje, boerderijen, een fort en een langhuis. Vrijwel alles is gebaseerd op archeologisch onderzoek in Ribe zelf. Het leuke aan dit openluchtmuseum is dat er veel activiteiten zijn voor alle leeftijden.

Ribe: het oudste stadje van Denemarken
Ribe is zeer fotogeniek
Ribe: het oudste stadje van Denemarken
Typisch Ribe
Ribe: het oudste stadje van Denemarken
Prachtige oude huizen in Ribe
Ribe: het oudste stadje van Denemarken
Restaurant Sælhunden aan de Skibbroen
Ribe: het oudste stadje van Denemarken
Vrolijk gekleurde huizen in het oude centrum van Ribe
Ribe: het oudste stadje van Denemarken
In de oude stad zie vaak (stok)rozen voor de huizen
Ribe: het oudste stadje van Denemarken
Klassieke Volvo in de Klostergade
Ribe: het oudste stadje van Denemarken
Typisch straatje in Ribe
Ribe: het oudste stadje van Denemarken
De huisjes van het Ribe Byferie Resort passen qua architectuur goed bij de rest van de stad
Ribe: het oudste stadje van Denemarken
Ribe VikingeCenter
Ribe: het oudste stadje van Denemarken
Ribe VikingeCenter