André Hazes als LEGO-poppetje op de Dam

André Hazes door kunstenaar Frankey

Vandaag, 30 juni, zou André Hazes 69 jaar zijn geworden. Kunstenaar Frankey staat daar op bijzondere wijze bij stil door het plaatsen van een uniek standbeeld op de Dam in Amsterdam.

Frankey, die met regelmaat opvallende kunst in de openbare ruimte plaatst en ook bekend is van zijn wekelijkse pagina over street art in Het Parool, liet zich inspireren door de betonblokken die op de Dam te vinden zijn. Dit soort blokken zijn helaas nodig om ervoor te zorgen dat auto’s niet het plein op kunnen.

Bakkebaarden

Ondanks de ernstige noodzaak van deze blokken zit er ook een komische kant aan. Ze lijken namelijk op LEGO-steentjes. Dit gegeven inspireerde Frankey tot het maken van een LEGO-poppetje dat op André Hazes lijkt. Inclusief zwart pak, hoed, microfoon, gouden ketting en de kenmerkende bakkebaarden. Het idee van Frankey is door Dutch Deco Finish uitgewerkt tot een sculptuur die op de Dam is geplaatst.

In een verklaring zegt Frankey het volgende over dit opvallende kunstwerk:

“De Dam is het in tijden niet zo rustig geweest als in de afgelopen maanden. Veel Amsterdammers gingen er heen om in alle stilte de Dam te aanschouwen in al haar schoonheid. Bijna leeg op een paar duiven na. Daarom leek het mij een goed moment voor een iconisch Amsterdams standbeeld. Eentje die niet vertrekt na vier uur werken, zoals de levende standbeelden die er staan, maar rustig op z’n Lego steen blijft zitten en de stad aanschouwt… of misschien wel bezingt als je goed luistert.”

André Hazes door kunstenaar Frankey