Nog tot 24 oktober vindt in Brugge de Triënnale plaats. Op diverse locaties in de binnenstad zijn opvallende kunstwerken te bewonderen. Onlangs werd bekend dat een werk definitief mag blijven staan: Colonnade van het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh.
Een bezoek aan het Belgische Brugge is altijd een goed idee. Onlangs brachten we een bezoek aan de pittoreske stad in het kader van de Brugge Triënnale 2021: TraumA. Het was voor de derde keer dat de kunstmanifestatie werd georganiseerd. We wandelden langs alle 13 kunst- en architectuurinstallaties en schreven hier een uitgebreid verslag over.
Bos van metalen zuilen
Eén van de werken die we bezochten mag na afloop van de Triënnale in Brugge blijven staan. Dit heeft het college van Burgemeester en Schepenen onlangs besloten. Het gaat om Colonnade van architectenduo Gijs van Vaerenbergh in het Baron Ruzettepark. Het paviljoen, dat op een grasveld tussen de bomen staat, houdt het midden tussen een woud met ondoordringbare bomen en een Romeinse zuilengalerij. Als bezoeker word je uitgenodigd om de ruimte te betreden en te verdwalen tussen honderd schuin lopende kolommen. Colonnade is een ode aan zowel natuur als architectuur.
Gijs Van Vaerenberg is de naam die de architecten/kunstenaars Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh kozen voor hun samenwerking. Het werk van dit Belgische tweetal is meestal conceptueel. Tegelijkertijd slagen ze erin om een tijdloze esthetische ervaring te creëren voor het publiek. Hun installaties bevatten vaak strakke lijnen en worden respectvol geïntegreerd in hun landschappelijke of architecturale context. De kwaliteit van hun werk krijgt dan ook veel lof.
Mysterieus doolhof in een stadspark
De burgemeester van Brugge, Dirk De fauw, is blij met het werk van Gijs Van Vaerenberg in zijn stad en zegt daarover: “Colonnade werd speciaal voor de groene omgeving van het Baron Ruzettepark ontworpen voor de Triënnale. Het is een mysterieuze installatie die inspeelt op het thema ‘TraumA’: het labyrintische werk balanceert tussen het aanwezige en het verborgene.”
“De installatie Colonnade voelt aan als een labyrint waarin je al bukkend een weg vindt en misschien geconfronteerd wordt met een zekere vorm van desoriëntatie. Daardoor maakt de bezoeker een beleving mee die contrasteert met de ervaring van een uitgestippeld, klassiek toeristisch bezoek. Ik ben tevreden dat we de Bruggelingen en bezoekers, zowel binnenlands als buitenlands, deze ervaring kunnen blijven aanbieden”, aldus Schepen van Cultuur Nico Blontrock.