Drijvend park in de haven van Kopenhagen

Copenhagen Islands

In 2018 verscheen er een kunstmatig eiland in de haven van Kopenhagen. Voor het einde van dit jaar komen daar een aantal nieuwe bij, zodat we dan kunnen spreken van de zogeheten Copenhagen Islands.

Deze eilanden zijn een idee van architect Marshall Blecher en ontwerper Magnus Maarbjerg. Zij willen het water dat dwars door Kopenhagen loopt optimaal benutten voor de bewoners van de stad. De eilanden bieden natuur en recreatie en zijn bereikbaar via boot, kano of door te zwemmen.

In eerste instantie komen er drie nieuwe eilanden bij, maar de bedoeling is dat er een echt drijvend park ontstaat. Op het eerste eiland uit 2018 zijn sinds de tewaterlating al meerdere evenementen geweest, zoals lezingen, een fototentoonstelling en een picknick. De nieuwe eilanden zijn een stuk groter dan hun voorganger.

Modules

Zo bestaat het grootste exemplaar uit 9 drijvende modules van staal, duurzaam hout en diverse gerecyclede drijvende materialen. Op dit grote eiland zullen bomen en gras komen, zodat het echt dienst kan doen als stadspark. Dit zorgt niet alleen dat de Copenhagen Islands een fijne plek zijn voor de mensen in de stad, maar ook voor de (water)vogels. Aan de onderkant van de eilanden kunnen mosselen en zeewier groeien, wat ook weer zorgt voor een grotere diversiteit onder de waterspiegel.

Als de eilanden eenmaal drijven, is het de bedoeling om ze steeds een andere plek in de langgerekte haven van Kopenhagen te geven. Zo kunnen heel veel mensen genieten van de faciliteiten en het uitzicht.

Copenhagen Islands

Copenhagen Islands

Copenhagen Islands