Hoe kies je een goede gaming laptop?

gaming laptop

Als je graag gamet op je laptop is het belangrijk dat deze voldoet aan de eisen de populaire games stellen. Daarom is het soms lastig om te zoeken naar een perfecte gaming laptop. Zeker als je budget niet onbeperkt is. Wij geven je wat tips bij het maken van de juiste keuze.

Een gaming laptop waarbij alle specificaties het beste van het beste zijn kost al snel enkele duizenden euro’s. Daarvoor krijg je natuurlijk wel iets fantastisch in handen, maar wie geen pro-gamer is kan prima af met een exemplaar dat een heel stuk goedkoper is. Waar je precies op bespaart hangt af van jouw eisen en wensen, maar het is slim om enkele punten scherp in de gaten te houden.

Een van de belangrijkste is het feit of onderdelen makkelijk vervangen kunnen worden. Een laptop waarbij je dat kunt, heeft een aantal voordelen. Je kunt er langer mee doen omdat je steeds een upgrade kunt uitvoeren en je kunt je uitgaven een beetje spreiden. Een duur, gewenst onderdeel kun je kopen en installeren als je hier genoeg geld voor hebt gespaard.

Beeldscherm

Let wel op, want niet alle onderdelen van een laptop kunnen zomaar vervangen worden of een upgrade krijgen. Het is daarom aan te raden om te investeren in een laptop die al direct voldoet aan al je wensen en eisen. Denk bijvoorbeeld maar aan het formaat van een beeldscherm. Met de grootte loopt meestal de prijs ook op, maar een groter scherm zorgt ook voor meer spelplezier en kijkgemak. Let ook direct op de refresh rate van het scherm. Erg belangrijk bij bijvoorbeeld snelle shooters of andere actiegames.

Andere punten waar je zeker op moet letten zijn de CPU (Central Processing Unit of processor). Dit is het kloppend hart van je laptop. Hierop moet je eigenlijk zo min mogelijk bezuinigen. Een Intel Core i5 is toch wel het minimale. Heb je een bepaalde game voor ogen die je vooral gaat spelen, dan is het aan te raden om de specificaties te checken die de makers eisen. Ga hiervoor niet voor de minimale eisen, maar ga uit van wat ze adviseren.

2 x AMD

Ook de grafische kaart is erg belangrijk. Over het algemeen is de kaart wel oké als je een echte gaming laptop met goede CPU hebt gekozen, maar het kan natuurlijk dat je veeleisender bent. Kijk dan vooral naar de AMD Radeon™ RX en dan naar de 6600 en hoger. Bij een dure AMD kaart kan het wellicht een slimme overweging zijn om geen CPU van Intel te nemen, maar ook hier te kiezen voor een high end-exemplaar van AMD. Deze werken dan perfect samen.

Ook RAM is iets waar je op moet letten, maar hier kan vaak wel op bezuinigd worden. Voor gamers is 16GB in veruit de meeste gevallen meer dan genoeg. Alleen als je bijvoorbeeld ook video’s wilt bewerken op dezelfde laptop hoef je pas voor 32GB te gaan. Ben je een casual gamer dan is 8GB vaak ook al genoeg.

Toetsenbord

Laatste punten waar je op moet letten zijn de batterijduur en het toetsenbord. Een mechanisch toetsenbord speelt vaak veel lekkerder. Je kan er natuurlijk voor kiezen om hiervoor een los exemplaar te gebruiken. Tot slot is er de batterijduur. Een veeleisende laptop is niet zuinig, dus daarom is het goed om na te denken waar en hoe je gaat gamen. Heb je altijd een stopcontact in de buurt, dan hoef je niet zoveel na te denken over de batterij, maar speel je ook veel op locatie, dan moet je natuurlijk wel genoeg juice voor een paar potjes hebben.

Succes met het maken van je keuze!