Gumshoe is een sneaker met een zool van kauwgom

Gumshoe

De Metropoolregio Amsterdam introduceert Gumshoe, een sneaker waarvan de zool is gemaakt van kauwgom. Ja, je leest het goed. Kauwgom! In een eerder leven zat het goedje vastgekleefd aan de straten van Amsterdam.

De gemeente Haarlemmermeer (onderdeel van de Metropoolregio Amsterdam) wil met de bijzondere sneakers een statement maken. Door de schoenen worden mensen zich meer bewust van het grote probleem waar Amsterdam al jaren mee kampt. Jaarlijks eindigt namelijk zo’n 1.5 miljoen kilo kauwgom op straat. Op sigaretten na veroorzaakt dit de meeste vuilnis.

Storende factor in het straatbeeld

Al die uitgespuugde kauwgom op straat ziet er natuurlijk niet uit en bovendien stoort het heel veel mensen. Daarnaast ondervinden ook dieren er last last van. Helaas duurt het lange tijd voordat kauwgom compleet is vergaan, wel 20 tot 25 jaar. Intussen probeert de gemeente zoveel mogelijk kauwgom te verwijderen en dat kost ettelijke miljoenen euro’s. Daarom werd het tijd om te kijken naar andere mogelijkheden.

Denken in mogelijkheden

Het blijkt dat kauwgom erg geschikt materiaal is om een nieuw soort rubber van te maken. Reclamebureau Publicis One initieerde een samenwerking met het gespecialiseerde bedrijf Gum-Tec® uit Londen en het Amsterdamse modemerk Explicit Wear om een unieke sneaker te ontwikkelen: de Gumshoe. De gerecyclede zool van de sneaker heeft een print gekregen die bestaat uit de kaart van Amsterdam. Hiermee laat de drager dus een positieve voetafdruk achter, in tegenstelling tot kauwgom.

Positieve campagne tegen het kauwgomprobleem

Door een paar Gumshoes te kopen, draag je bij aan de oplossing van het kauwgomprobleem. En door ze te dragen laat je zien dat je de campagne steunt. Het gaat de initiatiefnemers van de Metropoolregio Amsterdam om een positieve beleving van de stad. Dus niet allerlei regels en beperkingen op het gebied van kauwgom, maar een ander soort oplossing. In dit geval een schoen! Naast bewustwording moet de sympathieke Gumshoe leiden tot motivatie om het kauwgomprobleem te verhelpen.

Gumshoe

Gumshoe

Gumshoe

Gumshoe

Gumshoe