Muziektips voor het weekend (deel 128)

The Mars Volta
The Mars Volta. Foto: Fat Bob

Er staat weer een heerlijk weekend voor de deur én er is heel veel goede nieuwe muziek uit. Een win-win-situatie. Geniet ervan! Wij genieten trouwens nog na van het fantastische optreden van Fleet Foxes vorig weekend. Een goed concert bezoeken geeft dagenlang energie. Hier volgen de muzikale tips voor de komende dagen.

Album van de week: The Mars Volta

Als bands na een lange pauze weer terugkeren met nieuwe muziek zijn de oude fans benieuwd hoe dat klinkt. Om eerlijk te zijn bestaat zo’n comeback te vaak als een matige kopie van wat de band ooit was. The Mars Volta besloot om niet dat pad te bewandelen, maar met een schone lei opnieuw te beginnen. En dat is voor veel fans van het oude uur enorm wennen. Weg is de gekte en de complexiteit. Het titelloze debuutalbum bestaat uit compacte nummers met bondige titels en laat muzikaal een behoorlijk andere band horen.

Als we echter objectief en zonder verwachtingen naar de nieuwe muziek luisteren dan is deze behoorlijk goed. De complexiteit heeft plaatsgemaakt voor subtiliteit en de progrock is verruild voor poprock met latin-invloeden. En daar is helemaal niks mis mee. Als we classic Mars Volta willen horen dan draaien we hun eerste album gewoon nog een keer. Hier horen we een band die zelfverzekerd en met liefde voor muziek iets nieuws heeft gemaakt. Wie verwachtingen los kan laten wacht een prachtig muzikaal avontuur.

Sampa the Great

Je moet het maar durven: een cover van een van de beste rapnummers ooit. Sampa the Great doet het door DNA van Kendrick Lamar een heel ander arrangement te geven. Hiervoor heeft ze goed geluisterd naar de zogenaamde Zamrock uit haar thuisland Zambia. Dat is een mix van psychedelische rock en traditionele muziek uit Zambia. Door hier vervolgens nog een deel hiphop aan toe te voegen krijg je iets heel energieks.

Björk

Deze week deelde Björk een tweede single (en videoclip) van haar aankomende album Fossora. ovule is totaal anders dan zijn voorganger, maar tegelijkertijd ook weer typisch Björk. Naast elektronische beats horen we dit keer trombone en pauk. Samen vormt dat hypermoderne popmuziek waarin bizar veel muzikale invloeden te horen zijn.

Bomba Estéreo & Manu Chao

Voor iedereen die nog geen afscheid kan nemen van de zomer delen we een liedje van Bomba Estéreo en Manu Chao. De twee namen Me Duele op in de thuisstudio van Bomba Estéreo-zangeres Liliana Saumet aan de Caraïbische kust van Colombia. Het nummer gaat over hoe slechte tijden overwonnen kunnen worden.

The Comet Is Coming

The Comet Is Coming is een van de vele projecten van saxofonist Shabaka Hutchings. In deze band werkt hij samen met drummer Max Hallett en producer Dan Leavers aan een geluid dat een moderne, elektronische kant van de jazz laat horen. Jazz voor op een progressieve dansvloer.

Nieuwe albums

Klangstof

Het ging heel erg goed met Klangstof, vooral in de VS, toen plots corona de wereld even twee jaar op pauze zette. De band moest stoppen met hun internationale tour en gebruikte die tijd om te focussen op de toekomst. Dat deden ze onder andere op het prachtige Vlieland, waar dit nieuwe album is ontstaan. De rust en ruimte van het eiland hoor je terug in de ingetogen en melancholische muziek. Regelmatig moeten we tijdens het luisteren denken aan het werk van Radiohead. Luister bijvoorbeeld maar eens naar de nummers Separated en Devil’s Lair.

Whitney

We hebben het deze week al een paar keer gehad over muzikanten die een andere muzikale koers zijn gaan varen. Whitney past ook perfect in dit rijtje. De muziek is elektronischer geworden en er zijn invloeden uit de jazz en hiphop te horen. Toch hoor je nog steeds dezelfde Whitney die ons een aantal jaar geleden overrompelde met de single No Woman en het bijbehorende album Light Upon te Lake. De intelligente melodieën en de kenmerkende zang hebben alleen een even ander jasje gekregen.

Djo

Joe Keery kennen we vooral vanwege zijn rol als Steve Harrington in de hit-serie Stranger Things, maar hij kan meer dan acteren. Onder de naam Djo maakt hij energieke (indie)pop en rock waar we behoorlijk van onder de indruk zijn. De vergelijking met collega acteur/muzikant Harry Styles is hierbij heel makkelijk te maken. Misschien is Djo zelfs nog wel muzikaal interessanter.