Culinaire stedentrip naar Brugge

Culinaire stedentrip naar Brugge
Uitzicht op de stad vanaf brouwerij Bourgogne des Flandres

Er zijn zoveel redenen om een stedentrip te maken naar het Vlaamse Brugge: de historische stad, de prachtige musea én het heerlijke eten. Wie denkt dat het culinaire klimaat in Brugge vooral om het toerisme draait, heeft het mis. Brugge barst van de interessante adressen voor fijnproevers.

Wij waren een paar dagen in Brugge om inspiratie op te doen. Daarbij viel het direct op dat een paar dagen te kort is om alle interessante restaurants, cafés en winkels te ontdekken. Gelukkig kregen we hulp van uitstekende lokale gidsen die precies wisten waar we moesten zijn. Zodoende hebben we een flink aantal smakelijke tips voor je op een rij kunnen zetten. In willekeurige volgorde overigens.

Tougou

Het bijzondere aan Tougou is dat je er alleen voor de lunch terecht kunt. Lunchen doen ze in Brugge niet zoals we in Nederland gewend zijn. Men neemt de tijd voor verfijnde gerechten, meerdere gangen en een goed glas wijn (of een fles heerlijke Liefmans Goudenband). Wij proefden de Prei-vinaigrette, die desgewenst ook kan voorzien worden van Noordzeegarnaaltjes. De kaart is Frans georiënteerd met oog voor Vlaamse en internationale klassiekers. Naast een lunchrestaurant is Tougou ook een meeneemtraiteur. Van Michelin kreeg Tougou een Bib Gourmand, dat zegt wel iets over het niveau

Jam Jam Confituur

In dezelfde straat als Tougou (Smedenstraat) vind je Jam Jam. Nog nooit zagen wij zo’n uitgebreide collectie zelfgemaakte jam en confituur. Er zijn zowel klassieke smaken als spannende combinaties, zoals banaan-passievrucht of sinaas-cointreau. Ook hebben ze zelfgemaakte piccalilly, ambachtelijke mosterd van het Gentse Tierenteyn-Verlent en zoete lekkernijen als chocopasta en advocaat.

The Chocolate Line

Culinaire stedentrip naar Brugge
Julius Persoone laat ons proeven van zijn bijzondere pralines

Ben je gek op chocolade? Dan moet je zeker langs The Chocolate Line. Er zijn in Brugge heel veel chocoladewinkels te vinden, maar deze is echt anders dan de rest. Dominique Persoone en zijn zoon Julius durven te experimenteren met smaken. Zo proefden we een praline met vers gemaaid gras om maar eens een voorbeeld te noemen. Ook hebben ze oog voor duurzaamheid en een eerlijke productie. Zodoende is de chocolade afkomstig van eigen cacao-plantages van over de hele wereld. Zoek je een origineel cadeau? Ga dan voor de cacao die je op kunt snuiven. Dominique Persoone bedacht dit ooit als uniek dessert voor The Rolling Stones.

De Westhoek

Dit is nu echt zo’n zaakje die iedereen wel in de buurt zou willen hebben. De Westhoek is een kleine delicatessenzaak in de Noordzandstraat bomvol lekkernijen. Veel is zelfgemaakt, andere zaken zijn zorgvuldig geselecteerd.  Je kunt er terecht voor kaas, brood, koek, vleeswaren, taart en kant en klare gerechten.

Bourgogne des Flandres

Culinaire stedentrip naar Brugge
Brouwerij Bourgogne des Flandres

In Brugge zelf is een aantal brouwerijen te bezoeken. Een van de beroemdste is Bourgogne des Flandres in het hart van de oude stad. Je kunt er terecht voor het gezellige café en de twee prachtige terrassen, maar ook voor een rondleiding door de brouwerij en een bezoek aan de winkel van de brouwerij.

Het bier waar de brouwerij naar is vernoemd is een erg interessante blend van bruin bier en een lambiek. Hierdoor ontstaat een Vlaams bruin dat het heerlijke zoet van het bruine bier en het friszure van de lambiek heel mooi combineert. Vergeet echter niet om ook de andere bieren te proeven. Brouwer Thomas Vandelanotte experimenteert graag in zijn brouwerij, waardoor er altijd iets bijzonders op tap is te vinden. Zo proefden we een bijzonder goed alcoholvrij biertje dat volgend jaar op de markt zal komen en een Cold IPA met Australische Galaxy-hop. Als afsluiter komt Thomas met een fles Bruinen Os gerijpt op lambiekvaten, een bijzonder lekker bier.

Naast traditie is hier dus ook ruimte voor experiment. Dat maakt een bezoek aan Bourgogne des Flandres een aanrader voor elk soort bierliefhebber.

Brugse Gin Club

Culinaire stedentrip naar Brugge
Er valt zoveel te proeven bij de Brugse Gin Club

De grote hype van gin-tonics drinken ligt achter ons, maar we kunnen nog steeds genieten van een goede gin. Daarvoor bestaat geen betere plek dan de Brugse Gin Club. In deze kleine bar heeft ginologist Edward Vanhoutte een collectie van maar liefst 505 verschillende gins staan. Een groot deel daarvan is ook niet alleen per glas te koop, maar kan ook per fles mee naar huis genomen worden.

Vol enthousiasme en passie vertelt Edward over gin en gooit direct allerlei mythes over gin en gin-tonic overboord. Zo blijkt de perfect serve die veel merken op hun site of fles vermelden niet altijd de echt perfecte manier van serveren te zijn. Hoe het wel moet laat hij zien als we twee door Edward zelf ontwikkelde gins van Aduro gaan proeven. Eerst puur, dan met een beetje tonic en daarna met wat meer tonic. Maar nooit een heel flesje, dat is naar verhouding veel te veel tonic.

Tot slot vertelt Edward ook nog het geweldige verhaal over het ontstaan van de hedendaagse gin-tonic in Spaans Baskenland. Ben je gek op gin, dan mag je dit adres in Brugge echt niet missen.

Onslow

Brugge kent een enorm aanbod op het gebied van restaurants. Tijdens deze trip hebben we ons gefocust op het aanbod net onder de top. Onslow is een fijn restaurant in het rustige Sint-Annakwartier, een wijk die het klassieke Brugge laat zien, maar dan zonder de toeristen. Bij Onslow draait het om heerlijk tafelen in goed gezelschap. Shared dining zorgt ervoor dat er altijd wat lekkers op tafel staat en dat je met je tafelgenoten de culinaire ervaringen kunt delen. De keuken is heel internationaal met invloeden die zowel Oosters als Mediterraan zijn.

Tip: bestel hier in plaats van wijn iets lekkers van het Brugse DUST Blending van de drankenkaart. Zij maken fantastische ciders en saisons.

Otto Waffle Atelier

Op heel veel plaatsen in Brugge kun je wafels eten. 9 van de 10 keer heb je hier te maken met een tourist trap. Mierzoet, liefdeloos gebakken, klef deeg. Een zeer positieve uitzondering daarop is Otto Waffle Atelier. Hier maakt Otto Vlonk samen met zijn vrouw en zoon heerlijke wafels die ook nog eens gezonder zijn dan al die andere wafels in de stad.

De wafels van Otto zijn gebaseerd op basis van haver, hierdoor zijn ze lactose- en glutenvrij. Het is zelfs mogelijk om voor een vegan wafel te gaan. Ook over de toppings is nagedacht, alles is zo veel mogelijk lokaal en altijd biologisch. Zelfs de vorm van de wafel is anders en uniek. Charlotte, de dochter van Otto en zijn vrouw Katrien, is binnenhuisarchitect en bedacht een wafelvorm met verwijzingen naar het Brugse kant.

En dan het belangrijkste: de wafels smaken echt fantastisch lekker. Ook zien ze er echt prachtig uit. Kijk maar naar de foto die wij van onze wafel hebben gemaakt.

Culinaire stedentrip naar Brugge
De lekkerste wafels van Brugge eet je bij Otto Waffle Atelier

Brouwerij De Halve Maan

De andere beroemde bierbrouwer in het centrum van Brugge is De Halve Maan. Ook hier kun je terecht voor een zeer interessante rondleiding (met halverwege prachtig uitzicht over de stad) en een proeverij. Interessant voor bierliefhebbers is dat de klassieke bieren van deze brouwerij, zoals de Brugse Zot en Straffe Hendrik, hier ongefilterd gedronken kunnen worden. Oftewel: ze zijn hier dicht bij de bron nóg lekkerder. Ook lekker is het fantastische restaurant dat bij de brouwerij hoort. Hier geniet je niet alleen van het lokale bier, maar ook van de gerechten. Vrijwel alle Vlaamse klassiekers staan op de kaart.

Vergeet bij het naar binnen of naar buiten lopen door de toegangspoort niet om een blik te werpen op de grond. Daar zie je namelijk de beroemde bierleiding van De Halve Maan lopen. Op het terrein in de oude stad is geen ruimte voor het vullen van de flessen en het klaarmaken voor distributie. Dat doen ze dus in een groot pand buiten de stad. Om het bier daar te krijgen is een drie kilometer lange pijpleiding gemaakt die het bier onder de stad door laat stromen.

Dees Koffiebranders

Culinaire stedentrip naar Brugge
Koffie voor fijnproevers bij Dees Koffiebranders

In het verslag van een culinaire stedentrip mag natuurlijk de tip voor de beste koffie van de stad niet ontbreken. Hiervoor moet je naar Hoogstraat. In het pand op nummer 38 vind je Swans and Crosses, een soort mini-conceptstore met een barbier, een tatoeageschop en een sieradenontwerper. Voorin het pand vind je de kleine bar van Dees Koffie. De uit Zeeuws-Vlaanderen afkomstige Wilco brandt hier zijn eigen koffie en weet ook precies hoe hij deze op perfecte wijze moet serveren.

Hier drink je dus echt goede koffie op de best mogelijke manier gemaakt. Wilco neemt de tijd voor je koffie en vertelt je intussen prachtige verhalen bij de koffie die je gaat drinken. Vanaf 18 oktober gaat Dees overigens verhuizen naar een nieuwe plek, in dezelfde straat. In het voormalige pand van de Postbar (Langestraat 82) gaat Wilco een nieuw en groter avontuur beginnen.

Oud Huis Deman

Het volgende adres is niet zomaar te bezoeken, maar wel een belangrijk culinair icoon van Brugge. Al meer dan 140 jaar maakt Oud Huis Deman koek en beschuit. Bijzonder is dat bij dit familiebedrijf altijd een vrouw de leiding heeft gehad. In de meeste delicatessenzaken in Brugge kun je de producten vinden. Het Brugs beschuit is daarvan de beroemdste. Heerlijk met een plak goede kaas. Ook de speculoos (dat is speculaas, maar dan zonder de vele kruiden) is aan te raden. Elke vrijdag van 08:30 tot 12:00 uur is er bij de bakkerij een kleine winkel geopend (Vuldersstraat 42).

Bar Ran

Culinaire stedentrip naar Brugge
Cocktails drinken in Bar Ran

Als je een stedentrip maakt, dan is het ook altijd leuk om een cocktailbar mee te pakken. Het adres hiervoor in Brugge is Bar Ran, een kleine, intieme bar met een geweldige kaart en zeer deskundig en vriendelijk personeel. Aan alles merk je de liefde voor de producten. Zeer binnenkort zal Bar Ran een grondige verbouwing ondergaan. Het is de bedoeling om de kaart en de ervaring voor de gasten naar een nog hoger niveau te tillen. Hierbij zullen kleuren een belangrijk thema gaan vormen. Een meer dan goede reden om snel weer eens terug te gaan naar Bar Ran.

Atelier Flori

Voor uitstekend vegan eten moet je in Brugge bij Atelier Flori zijn. Dit restaurant is te vinden in dezelfde straat als de Brugse Gin Club. Binnen hangt een gezellige huiskamersfeer. De specialiteit van Flori zijn de etagères met verschillende kleine gerechten die je kunt delen met je tafelgenoten. Vooral de vegan kaasdip was een aangename verrassing, maar ook de arancini en de gevulde tomaten waren erg lekker. Bij het eten dronken we een fijne oranje natuurwijn. Naast lekker vegan eten kun je bij Atelier Flori ook terecht voor exposities en live muziek.

De Mangerie

Culinaire stedentrip naar Brugge
Prachtig gerecht bij De Mangerie

Last, but zeker not least in dit overzicht is De Mangerie. Chef Kristof Deprez kookt vol passie klassieke gerechten op een hoogstaand niveau. Zowel voor lunch als diner kun je je hier in de watten laten leggen. Het menu bestaat uit 2 tot 4 gangen voor een vaste prijs met altijd de keuze tussen vlees, vis en vega. Wij gingen voor de laatste optie en proefden onder andere een erg goede ceviche met appel en perzik en brocoline met ponzu en sinaasappel. Fantastisch gecombineerde smaken en texturen. In plaats van wijn dronken we hierbij een heerlijke Oude Geuze Boon.

Brugse Makers

Veel van de ondernemers die we hebben bezocht zijn aangesloten bij de Brugse Makers/Handmade in Brugge, een lokaal keurmerk voor ambachtelijk bereide producten. Dat hoeft overigens niet altijd wat eetbaars of drinkbaars te zijn. Bij de Brugse Makers zijn ook ontwerpers van bijvoorbeeld design, kleding en sieraden aangesloten. Wil je kennismaken met de Brugse Makers dan is een bezoek aan het Sashuis een goede start. In dit historische sluisgebouw maak je kennis met het aanbod in de stad, kun je zien welke makers je kunt bezoeken en koop je mooie cadeaus in de bijbehorende winkel.

Gruuthusemuseum

Brugge barst van de historie en de daarbij behorende verhalen. Eten en drinken spelen hierbij een belangrijke rol. In het Gruuthusemuseum duik je in de rijke geschiedenis van de stad en leer je van alles over bijvoorbeeld typisch Brugse handelswaren en de eetgewoonten van de allerrijkste inwoners van de stad. De naam Gruuthuse verwijst naar het gruut (of gruit) waarmee men in de Middeleeuwen bier maakte voordat men hop ging gebruiken. Blijkbaar was de handel in gruut zo lucratief dat van de opbrengsten het stadspaleis, waar nu het museum in zit, gebouwd kon worden.

Hotel en vervoer

Als je een paar dagen Brugge gaat bezoeken moet je natuurlijk ook ergens overnachten. Wij sliepen in het nieuwe hotel Le Bois de Bruges aan de Vrijdagmarkt. Heerlijk centraal gelegen, fijne kamers en een zeer goed ontbijt. Alles dus wat je nodig hebt. Goed om te weten is dat onder het plein waar het hotel aan ligt een enorme parkeergarage zit. Handig voor als je met de auto komt. Wij reizen echter het liefst per trein naar Brugge. Heerlijk ontspannen met NS International.

Culinaire stedentrip naar Brugge
Uitzicht op de stad vanuit hotel Le Bois de Bruges
Culinaire stedentrip naar Brugge
Heerlijke lunch bij TouGou
Culinaire stedentrip naar Brugge
Zoveel smaken jam bij Jam Jam Confituur
Culinaire stedentrip naar Brugge
Typisch Brugge
Culinaire stedentrip naar Brugge
In de brouwerij van Bourgogne des Flandres
Culinaire stedentrip naar Brugge
Proeverij bij Bourgogne des Flandres
Culinaire stedentrip naar Brugge
Uitzicht op de stad vanuit Brouwerij De Halve Maan
Culinaire stedentrip naar Brugge
Begijnhof van Brugge
Culinaire stedentrip naar Brugge
Bakkerij Oud Huis Deman
Culinaire stedentrip naar Brugge
Prachtig gerecht bij De Mangerie