Bart Jungmann deelt zijn liefde voor de stad Luik

LUIK

De stad Luik (of Liège) heeft een bedenkelijke reputatie. De stad zou lelijk en rommelig zijn en vol met files staan. Aan de andere kant zijn er ook mensen die verliefd zijn op de stad en enthousiast vertellen over de schoonheid van Luik. Schrijver/journalist Bart Jungmann valt overduidelijk in die laatste categorie.

Zijn boek over Luik is ontstaan na een indrukwekkend staaltje research. Jungmann maakte niet een paar stedentrips naar Luik, maar ging er een lange tijd wonen. De ideale manier om het echte Luik te doorgronden en om zijn leven in te vullen na zijn pensionering. Deze liefdesverklaring aan Luik leest dan ook als een dagboek. Elke dag gaat de schrijver te voet of op de fiets op pad in de stad. Op zoek naar plekken die hij gezien moet hebben.

Noordelijkste stad van Frankrijk

Deze vele bijzondere plekken vertellen het verhaal van het hedendaagse Luik. We lezen over een stad die bloei en verval heeft gekend, beroemde inwoners heeft gehad en waar de horeca een belangrijke rol speelt. Jungmann noemt Luik de noordelijkste stad van Frankrijk. En dat terwijl het slechts een half uurtje rijden onder Maastricht ligt.

Het enthousiasme van slaat gemakkelijk over en nu hebben we dus ook zin om naar Luik te gaan. Dankzij Bart Jungmann zijn er heel veel plekken die we met eigen ogen willen zien en willen ervaren. Zeker omdat we door het boek heel goed de sfeer in de stad kennen, maar niet goed weten hoe alles er uitziet. Er staan wat spaarzame (maar wel heel erg mooie) illustraties van Gérard Michel in, maar verder ontbreekt er ondersteunend fotomateriaal. Dat maakt ons des te nieuwsgieriger naar Luik.