Slapen in de club tijdens de Sleep Rave van Samsung

Samsung Sleep Rave

Een nachtje doorhalen in de club, maar dan anders. Deze week organiseerde Samsung de eerste Sleep Rave van Nederland en wij mochten blijven slapen. Een bijzondere ervaring.

Het lijkt een open deur als we zeggen dat goed slapen belangrijk voor je is, maar toch neemt het aantal mensen met slaapproblemen toe. Ook zijn er te veel mensen, vooral jongeren, die te kort slapen. Een slaaptekort of een slechte slaap zorgt onder andere voor dat je gedurende dag minder geconcentreerd bent en bovendien stress heftiger ervaart. Goed en lang genoeg slapen is dus essentieel. Deze zaken stonden daarom centraal tijdens de Sleep Rave van Samsung.

Heerlijke bedden

De rave vond plaats in de iconische Kapel van Hotel Arena, aan de vooravond van het Amsterdam Dance Event. In de Kapel stonden 30 heerlijke bedden van Swiss Sense waar de deelnemers aan de Sleep Rave de nacht in door zouden brengen. Voor het zover was, kreeg eerst neurowetenschapper Dr. Els van der Helm het woord. Zij is wereldwijd een van de grootste autoriteiten op het gebied van slaap. Zij gaf niet alleen tips om beter (en lang genoeg) te slapen, maar wees ook op het belang van het tracken van je slaap.

Samsung Sleep Rave

Dat is waar de hulp van Samsung komt kijken. Met de nieuwe Samsung Galaxy Watch6 kun je heel mooi je slaappatronen en -gewoonten meten. Elke ochtend krijg je een slaapscore en kun je op de Watch6 of in de Samsung-Health-app alle details van je slaap bekijken en analyseren. Het is zelfs mogelijk om te meten of (en wanneer) je snurkt. Als je een weeklang je slaap hebt laten registeren door je Samsung-smartwatch kun je je laten coachen. Het horloge geeft dan concrete tips waarmee je je slaapkwaliteit merkbaar kunt verbeteren. Uit ervaring kunnen we zeggen dat deze tips echt werken.

Mr. Belt & Wezol

Bij een rave zijn natuurlijk ook DJ’s aanwezig. In het geval van de Sleep Rave waren dat Mr. Belt & Wezol. Het duo mocht voordat iedereen ging slapen nog even een regulier setje met dansvloerknallers doen. Erg gezellig. Daarna was het de beurt aan de vreemdste set die het duo ooit heeft gedaan. Tijdens de Sleep Rave zorgden Mr. Belt & Wezol voor een speciale DJ-set om op te slapen. Veel mensen gebruiken muziek om bij in slaap te vallen, maar dit ging verder dan dat. De hele nacht klonk zacht muziek en geluiden die passen bij de verschillende momenten in je slaapfasen.

Samsung Sleep Rave

Hoe dat in de praktijk werkte? Nadat alle andere gasten van de avond naar huis waren gestuurd, waren alleen de Sleep Ravers, de DJ’s en Dr. Els nog aanwezig in de Kapel. Eerst kregen we nog wat handige ontspanningstips om beter te slapen en daarna was het tijd om in bed te gaan liggen en te gaan slapen. Natuurlijk was ik zelf aan het begin te nieuwsgierig om direct te gaan slapen. Het bed van Swiss Sense lag heerlijk en ik was best wel moe, maar de nieuwe omgeving en onbekende lichten en geluiden hielden me toch wakker aan het begin. Ook wilde ik wel horen wat Mr. Belt & Wezol muzikaal te bieden hadden.

Inzichten

De volgende ochtend werd ik om 7 uur behoorlijk uitgerust wakker. Zelf dacht ik dat ik best lang wakker was geweest vanwege de omstandigheden. Ik slaap namelijk altijd de eerste nacht vrij slecht als ik bijvoorbeeld op reis ben en in een hotel overnacht. De Samsung Galaxy Watch6 gaf echter een best goede score. Ik was inderdaad in het eerste deel van de nacht vaker wakker dan normaal, maar tussendoor heb ik wel degelijk geslapen. In het tweede deel van de nacht sliep ik zelfs erg goed. Leuk en interessant om dit soort inzichten te krijgen.

Samsung Sleep Rave

Inmiddels ben ik thuis verder gegaan met het tracken van mijn slaap met het horloge en gebruik ik deze ook om de activiteiten overdag te meten. De 10.000 stappen op één dag halen is weer een fanatiek doel geworden. Vaak probeer ik die te halen door te gaan hardlopen. Overdag sporten zorgt dat je ’s nachts vaak beter slaapt. Tenminste dat kan ik aflezen uit mijn persoonlijke statistieken. Slaap is immers heel persoonlijk.

Slaaptrack

De samenwerking tussen Samsung, Mr. Belt & Wezol en Dr. Els van der Helm blijft niet bij deze Sleep Rave. Alle deelnemers aan het unieke slaapfeestje hebben hun slaapscores van de bewuste nacht gedeeld. Met deze data gaan Mr. Belt & Wezol een track maken die slaap moet bevorderen. Deze delen ze op 29 oktober, een dag/nacht die mede vanwege het ingaan van de wintertijd bekend staat om het feit dat veel mensen dan slecht slapen.

Samsung Sleep Rave

Samsung Sleep Rave

Samsung Sleep Rave

Samsung Sleep Rave

Samsung Sleep Rave

Samsung Sleep Rave