Dit zijn de beste dronefoto’s van 2020

Jim Picôt - Love Heart of Nature
Jim Picôt – Love Heart of Nature “In de winter was een haai op jacht naar zalm. De haai kwam terecht in een school die van bovenaf gezien een hartvorm maakte.” Alle foto’s © de fotografen, courtesy of 2020 Drone Awards

Ieder jaar worden de beste dronefoto’s geselecteerd voor de Drone Photography Awards. De winnaars worden bekend gemaakt op het fotografiefestival in het Italiaanse Siena. De winnaar van dit jaar is de Australische fotograaf Jim Picôt.

Hij maakte een unieke foto van een jagende haai in het midden van een school zalm. Precies op het moment dat Picôt de foto maakte, leek de vorm van de school op een hart. Een prachtig beeld vol symboliek. Het feit dat we normaal gesproken dit soort beelden nooit met het blote oog kunnen waarnemen, maakt dronefotografie zo bijzonder.

Dat blijkt ook uit de overige winnaars die je op deze pagina ziet. Elke fotograaf neemt ons mee naar een plek waar normaal alleen vogels (en soms piloten) kunnen komen. Soms bekende beelden zijn totaal uniek vanuit een andere invalshoek. De winnaars zijn gekozen uit inzendingen van fotografen uit maar liefst 126 verschillende landen. De mooiste foto’s zijn van 24 oktober tot en met 29 november 2020 te zien in de expositie Above us Only Sky in het natuurhistorisch museum van Siena.

Joseph Cheires - Gray Whale Plays Pushing Tourists
Joseph Cheires – Gray Whale Plays Pushing Tourists. Winnaar in de categorie Natuur. “Deze foto is gemaakt aan het einde van het walvissenseizoen. Ik had gehoord over een grijze walvis die de laatste 3 jaar steeds opdook om heel voorzichtig met boten te spelen. Toen ik het jaar erop terugging dook hij op.”
Tomasz Kowalski - Alien Structure on Earth
Tomasz Kowalski – Alien Structure on Earth. Winnaar in de categorie Urban. “Soms moeten we ons perspectief veranderen om de daadwerkelijke kracht van een gebouw te ervaren. Dit zijn de Petronas Towers in Kuala Lumpur.”
Dmitrii Viliunov - Where Herons Live
Dmitrii Viliunov – Where Herons Live. Winnaar in de categorie Wildlife. “Veel mensen denken dat reigers hun nesten bouwen tussen het riet of in een moeras, maar in werkelijkheid zijn deze te vinden in hoge boomtoppen. Met behulp van een drone is het soms mogelijk om deze nesten te zien.”
Roberto Corinaldesi - On the Sea
Roberto Corinaldesi – On the Sea. Winnaar in de categorie Sport. “Zwemmers van boven gezien. De zee lijkt een veilige plek. Als een blauw tapijt tussen het witte schuim van de golven.”
Alessandra Meniconzi - Frozen Land
Alessandra Meniconzi – Frozen Land. Winnaar in de categorie People. “Met temperaturen van rond de -30 kunnen winters op de Euraziatische steppe brutaal zijn. Toch gaat het leven gewoon door. Zoals deze mensen die met een slee over het ijs van het ene dorp naar het andere reizen.”
Paul Hoelen - Phoenix Rising
Paul Hoelen – Phoenix Rising. Winnaar in de categorie Abstract. “De Feniks is in staat om uit zijn eigen as te herrijzen. Dit is ook van toepassing op Owens Lake in Californië. Ooit was dit drooggevallen meer een van de meest vervuilde en giftige plaatsen in de VS, maar je ziet dat de natuur zich langzaam weet te herstellen en dat er nu weer trekvogels terugkeren. Het leven begint hier opnieuw.”
Tomer Appelbaum - Black Flag
Tomer Appelbaum – Black Flag. Winnaar in de categorie Life Under COVID-19. “Duizenden Israëliërs houden gepaste afstand tijdens een protest tegen premier Benjamin Netanyahu op het Kikar Rabin in Tel Aviv op 19 april 2020.”