Boek met landschapsfoto’s van Saskia Boelsums

Saskia Boelsums - Landscapes
Landscape#50 (alle foto’s © Saskia Boelsums)

Kunstenaar Saskia Boelsums maakt prachtige foto’s van Hollandse landschappen met dreigende wolkenluchten. Op 10 oktober verschijnt haar boek Landscape Photography, waarin 100 werken zijn opgenomen.

Vorig jaar schreven we al over een expositie van Boelsums in de Amsterdamse Eduard Planting Gallery. En nu komt er dus een boek uit met haar betoverende foto’s. Boelsums weet de schoonheid van onze landschappen op unieke wijze weer te geven. Door een mooi samenspel van compositie, kleur, vorm en lichtval lijkt het getoonde landschap haast voelbaar voor de toeschouwer.

Elk seizoen op pad

Boelsums grootste inspiratiebronnen zijn de natuur en de seizoenen. Verschillende landschappen worden in alle vier seizoenen verkend. Om een bepaalde intensiteit en beleving te realiseren, onderzoekt de fotograaf zaken als duisternis, kou, mist en de dreiging van donkere onweerswolken. Ze gaat graag naar buiten als het weer slecht is en de meeste mensen er juist voor kiezen om binnen te blijven.

Landschapsschilders

Boelsums voelt een sterke verbondenheid met de Hollandse traditie van landschapsschilders als Paulus Potter, Jacob van Ruisdael en Willem Maris en dat zie je duidelijk terug in haar landschapsfotografie. Maar er is wel iets aan het veranderen. Door klimaatverandering is het weer extremer en grimmiger aan het worden. De klassieke, historische Nederlandse landschappen en bijbehorende luchten worden verdrongen door landschappen en luchten die het gevolg zijn van deze verandering. Dit zorgt voor een bepaald spanningsveld.

Veelzijdig kunstenaar

Saskia Boelsums (Amstelveen, 1960) is opgegroeid in Iran en Curaçao. Ze volgde een opleiding ruimtelijke en grafische vormgeving aan de Academie Minerva in Groningen. Ondanks haar bekendheid als installatiekunstenaar, heeft Saskia zich sinds 2013 volledig toegelegd op fotografie. En met succes.
Al snel werd haar gevraagd om deel te nemen aan fototentoonstellingen, kreeg ze nominaties en won ze een groot aantal prijzen. Saskia exposeert haar werk in Amsterdam, Berlijn, Hong Kong, Londen en New York.

Bij de lancering van het boek is ook een expositie ingericht. Van 12 oktober tot 23 november 2019 zijn de foto’s van Saskia Boelsums te zien in Eduard Planting Gallery.

Saskia Boelsums – Landscape Photography – TerraLannoo
Reguliere editie | Gebonden | 208 blz | ISBN 9789089898104 | € 49,90
Reguliere editie met gesigneerde & genummerde foto | Gebonden | 208 blz | ISBN 9789089898098 | € 99,99
Saskia Boelsums - Landscapes
Landscape#17
Saskia Boelsums - Landscapes
Landscape#19
Saskia Boelsums - Landscapes
Landscape#21
Saskia Boelsums - Landscapes
Landscape#26
Saskia Boelsums - Landscapes
Landscape#42
Saskia Boelsums - Landscapes
Landscape#44
Saskia Boelsums - Landscapes
Landscape#51
Saskia Boelsums - Landscapes
Landscape#56
Saskia Boelsums - Landscapes
Landscape#59