Streetlife: straatfotografie in Museum aan het Vrijthof

Museum aan het Vrijthof - Jamel Shabazz - Street Photographers Manhattan NYC 1983
Jamel Shabazz – Street Photographers Manhattan NYC 1983

Vanaf 21 maart presenteert Museum aan het Vrijthof de tentoonstelling Streetlife. Het museum in Maastricht, dat sinds vorig jaar officieel is gespecialiseerd in fotografie, toont kleurrijk werk van de Amerikaanse fotograaf Jamel Shabazz en zwart-wit portretten van de Nederlandse fotograaf Hans Rietveld.

De Amerikaan Jamel Shabazz is internationaal bekendheid vanwege zijn documentaire-, straat-, mode- en portretfotografie. Al sinds 1980 fotografeert de in Brooklyn geboren artiest het bruisende straatleven in New York. Naast muzikanten legt hij ook het alledaagse leven op straat en in de metro vast. In Museum aan het Vrijthof zijn vijftig foto’s van Shabazz te zien. De tentoonstelling Streetlife richt zich op zijn fotografie uit de jaren ’80. Bezoekers kunnen op platenspelers zelf bijpassende muziek draaien. Gastcurator van de expositie is de Duitse galeriehouder Bene Taschen. Tijdens de tentoonstelling wordt ook een nieuw fotoboek van Shabazz gelanceerd.

Kleur & zwart-wit

Daarnaast worden er in het museum dertig zwart-witfoto’s van Hans Rietveld gepresenteerd. Met zijn camera legde hij het straatleven vast. Dit was in zijn geliefde stad Maastricht, in Parijs of waar hij op dat moment ook was. Rietveld fotografeerde altijd mensen in ogenschijnlijk gewone omstandigheden. De nostalgische beelden die worden getoond zijn vooral uit de jaren ’60 en ’70.

Over Jamel Shabazz

Jamel Shabazz (New York, 1960) groeide op in Brooklyn en is inmiddels ruim vier decennia actief als fotograaf. Zijn iconische foto’s zijn veelvuldig gepubliceerd. Daarnaast is zijn autonome werk opgenomen in de collecties van musea als het Whitney Museum of American Art, The Bronx Museum of the Arts en het Smithsonian National Museum of African American History & Culture. In 2018 ontving Shabazz een Gordon Parks Foundation Award.

Over Hans Rietveld

Hans Rietveld (Den Haag, 1942) volgde een grafische opleiding aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Sinds 1970 woont hij in de Limburgse hoofdstad. Rietveld combineerde zijn werk als graficus met fotografie en had een grote interesse en nieuwsgierigheid in mensen. Voor de fotograaf waren Johan van der Keuken en Ed van der Elsken belangrijke tijdgenoten en inspiratoren.

Streetlife is te zien van 21 maart tot en met 30 augustus 2020. Museum aan het Vrijthof organiseert tijdens de tentoonstelling een randprogramma voor onder meer studenten fotografie. Tijdens de expositie wordt ook samengewerkt met festival The Notorious IBE in Heerlen.

Fotografiemuseum aan het Vrijthof
Vrijthof 18
Maastricht
Dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:30 uur

Museum aan het Vrijthof - Jamel Shabazz - The Love Connection NYC 1982
Jamel Shabazz – The Love Connection NYC 1982
Museum aan het Vrijthof - Jamel Shabazz - Determination. Brooklyn NYC 1980
Jamel Shabazz – Determination. Brooklyn NYC 1980
Museum aan het Vrijthof - Jamel Shabazz - Man and Dog - Lower East Side Manhattan NYC 1980
Jamel Shabazz – Man and Dog – Lower East Side Manhattan NYC 1980
Museum aan het Vrijthof - Jamel Shabazz - The Righteous Brothers NYC 1981
Jamel Shabazz – The Righteous Brothers NYC 1981
Museum aan het Vrijthof - Jamel Shabazz - Untitled (Subway series) Spanish Harlem NYC 1980
Jamel Shabazz – Untitled (Subway series) Spanish Harlem NYC 1980