Kunstenaarscollectief teamLab is neergestreken in een natuurgebied in het uiterste zuiden van Japan. Daar hebben ze rondom warmwaterbronnen in het park Mifuneyama Rakuen meerdere digitale installaties neergezet.
Velen daarvan waren al eerder te zien, zowel op deze locatie als elders. Nieuw is het werk Megaliths in the Bath House Ruins. Zoals je al uit de titel kunt opmaken, zijn er enorme megalieten te zien in de resten van een voormalig badhuis. Die megalieten zien er net uit alsof ze door oerkrachten uit het binnenste van de aarde de ruimte zijn binnengeschoten. Je ziet zelfs de schade aan de vloer rondom.
Het grote verschil met reguliere megalieten, zoals we die kennen van bijvoorbeeld Stonehenge, is dat deze digitaal zijn. In het oppervlak van de stenen zijn digitale projecties te zien. Deze zijn niet voorgeprogrammeerd of voorzien van een loop. De beelden reageren op de bewegingen van de bezoekers in de ruimte.
Uniek
Volgens teamLab is dus elke situatie uniek en zal iets nooit een tweede keer te zien zijn. Als je op de video bovenaan de pagina klikt, krijg je een goed beeld van wat de bezoekers staat te wachten. Een unieke ervaring, waarbij digitale kunst en een bijzondere omgeving samen een geheel vormen.
Het werk met de megalieten is dus onderdeel van de grotere expositie A Forest Where Gods Live, Ruins and Heritage – The Nature of Time. Deze is tot en met 4 november 2019 te bezoeken op het eiland Kyushu. Naast de digitale kunst vind je in het park ook eeuwenoude tempels, beelden en bomen. Mocht je een trip naar Japan op de planning hebben staan, dan is dit zeker een aanrader.
Foto’s: teamlab