Review: Philips Fidelio B97

Philips Fidelio B97

Geluidssystemen zijn er in alle vormen en maten, maar inmiddels lijkt het concept van de soundbar toch wel de defacto standaard te zijn in de Nederlandse huiskamers. Philips breidt hiervoor het assortiment uit met de Fidelio B97 – een indrukwekkende set die TV kijken een hele nieuwe dimensie geeft.

Indrukwekkend is zeker het juiste woord en dat begint al bij het design. Dit is namelijk geen klein balkje voor onder de TV, maar eentje van 1,3 meter lang die ook nog eens 120 cm diep is. Het design is daarentegen wel fraai, met slechts vijf ronde knoppen centraal bovenop en een klein display aan de voorzijde, weggewerkt achter het gaatjesdesign wat helemaal rond gaat. De twee uiteinden zijn separate speakers, die eraan vast kunnen zitten of in de kamer kunnen worden geplaatst voor volle 7.1.2 surround sound. Het geheel wordt geholpen door een flinke subwoofer die de lage tonen verzorgt. De Fidelio B97 ondersteunt Dolby Atmos en content die hiervoor geschikt is klinkt dan ook echt fantastisch. Zo braken de ijsschotsen in Our Planet achter mijn hoofd af en kwamen met een oorverdovend diepe knal in het water terecht. Maar ook bij een serie als Drive to Survive op Netflix voegde dit veel toe aan de immersie. Naast Dolby Atmos is er ook ondersteuning voor DTS:X en draagt de Fidelio B97 de IMAX Enhanced certificering.

Krachtig

Dit komt door de indrukwekkende specs die in de balk schuilgaan. Het kent een totaal van 17 drivers en zes 19mm softdome tweeters, die zowel recht vooruit als zijwaarts gemonteerd zijn. Dit geldt ook voor de afneembare speakers, waardoor de volledige ruimte gevuld wordt met geluid en alles vele malen voller klinkt. Dat vermogen komt uit de 500W die voor de balk beschikbaar is en 240W uit de subwoofer. Mega indrukwekkend wanneer je de volle 3D audio gebruikt – iets minder handig wanneer je ‘s ochtends een zacht, ontspannend muziekje op laag volume wilt afspelen. Configuratie is simpel. Ik sloot de bar aan door middel van de HDMI 2.1 eARC aansluiting die direct mijn televisie inging. Alle configuratie vond plaats door middel van de Philips Sound App, waarmee ik ook direct de balk kon voorzien van de laatste updates. De Subwoofer koppelen verliep simpel op basis van bluetooth en had ik verder geen omkijken naar. Mogelijkheden voor het connecteren met optische kabel en 3,5mm jack zijn er ook, maar had ik door de eARC aansluiting niet nodig. Verder huist de Fidelio B97 nog twee HDMI aansluitingen voor directe input, die door de eARC HDMI Out doorgegeven worden aan de televisie. Zelf kon ik geen verschil bemerken wanneer ik mijn PlayStation 5 met alle correcte DTS instellingen inzette in vergelijking met de aansluiting op de HDMI van mijn televisie. Functies als Play-Fi, waarmee meerdere speakers in verschillende kamers gekoppeld kunnen worden, zijn ondersteund, maar heb ik zelf niet kunnen testen.

Smart

In het het dagelijks gebruik bleken de Fidelio B97 en ik niet altijd de beste vrienden. Integratie met Spotify werkte redelijk vlekkeloos. Hier wordt de bar netjes herkend aan de naam die je opgegeven hebt en zend je eenvoudig muziek naar deze speaker. Verbinden via Bluetooth bleek echter vaak problematisch. De speaker verscheen wel in de Bluetooth-lijst, maar verbinden ernaar bleek dan niet mogelijk. Of in andere gevallen, waar Bluetooth van mening was verbonden te zijn, maar er geen muziek te horen bleek. Uiteraard heb ik geprobeerd veel uit te sluiten, maar deze problematiek kwam ik tegen met een iPhone 12, diverse flagship en midrange Android toestellen, een Macbook en een Windows laptop. Mogelijk dat firmware updates dit in de toekomst nog verbeteren, maar een door mij veel gebruikte use case viel hiermee af. De Fidelio B97 integreert overigens ook uitstekend met Google Home en Alexa, waardoor een “hey Google, speel Fall Out Boy af op 50% volume” prima doorgevoerd werd. Daarbij was het wel eens zoeken naar welke audio-instelling goed werkte, wat zeker bij games wel eens een issue was. Zo kon ik de Mass Effect Legendary amper spelen zonder settings in-game te wijzigen. Het duwde geweerschoten zo naar de voorgrond dat de rest (omgevingsgeluid, muziek, dialoog) volledig verdronk.

Conclusie

Het prijskaartje van EUR 1099 is wat aan de hoge kant, maar je krijgt er een hoop voor terug. De Fidelio B97 kent een machtig geluid, wat voor zowel muziek en films ontzettend indrukwekkend is. De afneembare speakers zorgen voor een geweldige 3D audio-ervaring die tv kijken echt een extra dimensie geeft. Multimediafunctionaliteiten via Spotify en de digitale assistenten zijn erg goed, al kende ik zelf issues met het verbinden van bluetooth. Toch is audio via de Fidelio B97 een dergelijke verrijking voor de huiskamer dat ik deze balk en subwoofer combinatie een warm hart toedraag.

Sander Noordijk