Zwierige sculpturen van rotan in restaurant in Bangkok

Spice & Barley, Bangkok
Foto’s: William Barrington-Binns

Het Thaise architectenbureau Enter Projects Asia weet zich de laatste tijd internationaal in de kijker te spelen door het inventieve gebruik van rotan in hun ontwerpen. Het meest recente voorbeeld daarvan is restaurant Spice & Barley in Bangkok.

Het restaurant ligt op een prachtige plek met vrij uitzicht op de rivier Menam. Hierdoor hebben de architecten gekozen voor een geheel glazen gevel. Om het gebouw toch op te laten vallen is de binnenkant gevuld met enorme sculpturen gemaakt van rotan. Door deze te beschilderen met zwarte en goudkleurige verf ontstaat een prachtige dynamiek.

Belgisch bier

Bij zulk natuurlijk materiaal denk je in eerste instantie aan klassieke technieken en oude tradities, maar dat gaat in dit geval niet op. Om de sculpturen te ontwerpen, is gebruik gemaakt van moderne softwarepakketten als Maya en Rhino. De bedoeling van de ontwerpers was om iets te creëren dat doet denken aan bellen, schuim en vloeistof. Dat zijn stuk voor stuk verwijzingen naar een van de specialiteiten van Spice & Barley: het serveren van Belgisch bier.

Een mooie bijkomstigheid van dit project is dat Enter Projects Asia twee rotanvlechterijen van de ondergang heeft weten te redden. Steeds meer Thaise bedrijven laten het klassieke rotan links liggen en kiezen vaker voor kunststoffen. Volgens Patrick Keane van het architectenbureau loop je hiermee het risico dat eeuwenoude technieken voorgoed verloren gaan. Bovendien is rotan duurzaam en milieuvriendelijk.

Spice & Barley, Bangkok

Spice & Barley, Bangkok

Spice & Barley, Bangkok

Spice & Barley, Bangkok

Spice & Barley, Bangkok

Spice & Barley, Bangkok