EPDM: wat is het en wat maakt het beter dan traditionele dakbedekking?

EPDM

Wie op zoek is naar een nieuwe dakbedekking voor een plat dak, komt verschillende opties tegen. Eentje die je steeds vaker genoemd zal horen worden, is EPDM. Maar wat is EPDM dakbedekking eigenlijk, en wat maakt het beter dan de traditionele materialen die we al heel lang gebruiken?

Je dak moet tegen een stootje kunnen

Als er één onderdeel aan je huis is dat veel te verduren krijgt, dan is het wel je dak. Iedere keer als het regent krijgt het een tijdlang water te verduren. Vriest het, dan heeft het daar ook onder te lijden, net als wanneer er een pak sneeuw op blijft liggen. Maar wist je dat ook in de zomer je dak het flink zwaar kan hebben?

Een plat dak in de zomer… iedereen die er ervaring mee heeft weet dat dit een lastige combinatie kan zijn. Doordat de zon bijna de hele dag recht op je dak schijnt, wordt het met name op de bovenste verdieping van je huis al snel behoorlijk warm. Vervelend, want krijg die warmte je huis maar weer eens uit. Maar sta je er ook bij stil dat al die uren brandende zon ook voor je dak best zwaar zijn? De meeste materialen die worden gebruikt als dakbedekking hebben namelijk te lijden onder Uv-straling. Dat is in wezen een scheikundig proces. De stof die in je dakbedekking is verwerkt reageert met de Uv-straling uit de lucht. Hierdoor vinden er veranderingen plaats in je dakbedekking, die je zult herkennen als slijtage. Er komen barsten en scheurtjes in, of het materiaal kan zelfs afbrokkelen. Een dergelijke reactie vindt ook plaats met water en ozon, wat altijd in de lucht zit. Daarnaast kunnen hele lage of juist hoge temperaturen dit proces ook nog eens versnellen.

Een dak dat tegen de elementen bestand is

Natuurlijk leggen we van oudsher niet zomaar iets op onze daken neer. We kiezen voor materialen die tegen een stootje kunnen, en niet bij de eerste de beste regenbui of zonnige zomer aan vervanging toe zijn. Op platte daken wordt veel gekozen voor bitumen, een materiaal dat aardig tegen een stootje kan. Aardig, maar niet perfect. Na een aantal jaar zullen er toch beschadigingen op gaan treden, omdat het materiaal wel enigszins reageert met de eerdergenoemde weersfactoren.

Om deze reden wordt er steeds vaker gekozen voor een EPDM dak. EPDM is een synthetisch rubber, met uitstekende eigenschappen als het om dakbedekking gaat. Er vindt geen reactie plaats met water, licht en ozon, en het materiaal is ook nog eens goed bestand tegen hoge en lage temperaturen. Daardoor gaat dit folie tot wel 50 jaar mee, veelal zonder tussentijds reparaties te vereisen. Een ander groot voordeel is dat er bij het aanbrengen van EPDM geen hitte van een brander nodig is. De folie wordt met een speciale lijm op het dak aangebracht. Dat maakt dit materiaal veiliger en duurzamer dan de meeste andere soorten dakbedekking die we kennen.