Frankey maakt de Dam zichtbaar voor iedereen

Ontdek de Dam
Foto’s: Jurre Rompa

Er staat weer kunst van Frankey op de Dam. Zijn LEGO-versie van André Hazes was vorig jaar het slachtoffer van vandalen. Hopelijk is dat bij dit nieuwe werk niet het geval.

Kunstenaar Frankey liet zich dit keer inspireren door de betonnen blokken (die wel wat weghebben van een reusachtig LEGO-steentje) die sinds een paar jaar in veel binnensteden te vinden zijn. Ook op de Dam in Amsterdam. Deze blokken moeten zorgen dat auto’s niet zomaar voetgangersgebieden in kunnen, een maatregel die is genomen na een aantal tragische terroristische aanslagen.

Miniaturen

Een van de blokken op de Dam is door Frankey vervangen door een bronzen exemplaar. Op de bovenkant vind je miniatuurversies van de beroemde gebouwen die rondom de Dam staan: Nieuwe Kerk, de Bijenkorf, het Nationale Monument, het Koninklijk Paleis, maar ook minder bekende gebouwen als de Bisschop, het Reisbureau der Staatsspoorwegen en Gebouw Industria van de Koninklijke Industrieele Groote Club.

Mensen met een visuele beperking kunnen de gebouwen voelen en zo een idee krijgen van de omgeving. Een tekst in braille legt uit welk gebouw het is. Ook voor alle andere bezoekers is de steen van Frankey interessant. Niet alleen zorgen de miniaturen ervoor dat je bewuster naar de omgeving gaat kijken, maar het is ook mogelijk om vanaf deze plek aan een korte audiotour te beginnen.

Architectuur

Tijdens de audiotour worden bezoekers en bewoners meegenomen rondom de Dam, langs veertien markante bouwwerken. Op een individuele manier verkennen zij het gebied, ondersteund door een digitale plattegrond en enkele actuele en historische foto’s per gebouw. Bij elke stop kunnen zij circa 5 minuten uitleg beluisteren over de architectuur, maar ook over de ontstaansgeschiedenis van de instituties en de bedrijven. De audiotour is geschreven en geproduceerd door architectuurjournaliste Anneke Bokern en architect Paul Vlok van architour.

Frankey – onder andere bekend door zijn wekelijkse streetart-pagina in PS magazine van Het Parool – zegt zelf over zijn nieuwe bronzen werk: “Ik voelde me ontzettend vereerd om weer wat te mogen ontwerpen voor deze iconische locatie. Na zo’n lange tijd leegte, is het fantastisch om de Dam weer wat levendiger te zien en wat te kunen maken voor al die mensen die deze prachtige centrale plek weer bezichtigen. Ik wilde laten zien dat de betonblokken – waar anders niemand bij stilstaat – ineens een iconisch object kunnen worden waar mensen juist even de tijd voor nemen. Om te kijken, voelen, luisteren en te ervaren.”

Ontdek de Dam

Ontdek de Dam

Ontdek de Dam

Ontdek de Dam

Ontdek de Dam