Goede whisky in opvallende flessen

bijzondere fles

Bij een goede fles whisky gaat het natuurlijk allereerst om de inhoud. De smaak en kwaliteit zijn het belangrijkst, maar het oog wil ook wat. Daarom worden er af en toe heel bijzondere flessen op de markt gebracht.

Voor liefhebbers is dat niet altijd prettig want flessen whisky zijn de laatste jaren steeds vaker een prooi voor investeerders. Dat neemt niet weg dat een mooie fles met goede whisky natuurlijk prachtig in je drankenkast staat. Om een idee te krijgen wat voor bijzonders er de laatste jaren op de markt is gekomen is hier een overzicht.

Highland Park 50

Op de foto bovenaan deze pagina zie je de Highland Park 50. De fles is ontworpen door Maeve Gillies een kunstenaar die ook sieraden ontwerpt. De fles lijkt begroeit met bladeren van zilver die een steen van het eiland Orkney vasthouden. Highland Park is ook afkomstig van dit eiland ten noorden van Schotland. De fles zelf was verpakt in een mooie kist van eiken.

Ballantine’s 12 X Patrick Roger

bijzondere fles

Dit is waarschijnlijk een van de meest unieke verpakking van een fles whisky ooit. In 2011 verpakte chocolatier Patrick Roger een fles Ballantine’s in een zodanig dikke laag chocolade dat er een hamer nodig was om de fles tevoorschijn te halen.

The John Walker SG50 Jubilee Limited Edition

bijzondere fles

Deze fles is gemaakt voor de 50ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Singapore. In de fles is een afbeelding van het beroemde Raffles Hotel gegraveerd. Alle 25 flessen zijn met de hand gemaakt door Philip Lawson. De naam van deze whisky is opvallend geschreven als John Walker in plaats van Johnnie Walker.

Chivas Regal 18 X Vivienne Westwood

bijzondere fles

Voor de Fashion Week van 2011 zocht Chivas Regal de samenwerking op met een van de meest legendarische modeiconen van de UK: Vivienne Westwood. Zij verpakte de fles in een zijden Union Jack en voorzag deze van een kenmerkende rozet.

Rolling Stones 50th Anniversary Whisky

bijzondere fles
Als je band 50 jaar bestaat, dan moet daar natuurlijk op gedronken worden. The Stones deden dat met een eigen fles, met daarin een whisky van het Japanse Suntory. Het mooist aan deze fles is natuurlijk dat het beroemde logo met de tong in het glas is verwerkt.

Highland Park Loki

bijzondere fles

Nog een fles van Highland Park. De 15 jaar oude Loki is verpakt in een houten frame dat doet denken aan de vormen van een Vikingschip. Niet vreemd als je bedenkt dat deze woeste zeevaarders regelmatig voet hebben gezet op het eiland Orkney.

Diamond Jubilee Blended Scotch Whisky

bijzondere fles

Ook deze fles is gemaakt voor een jubileum. Dit keer de Britse koningin die in 2011 maar liefst 60 jaar op de troon zat. Er zijn 60 kristallen flessen gemaakt die bij een veiling voor 100.000 pond per stuk werden verkocht.

Bell’s Old Scotch Whisky Bells Series

bijzondere fles

Bell’s maakt deze flessen bij bijzondere gebeurtenissen als de geboorte van een prins of prinses, maar soms ook voor bijvoorbeeld Kerstmis. Door de grappige vorm en de schappelijke prijs zijn ze erg geliefd als verzamelobject. Een voordeel is dat je deze gewoon leeg kunt drinken. Niemand ziet dat er iets uit is gedronken.