Expositie van Gavin Turk bij Reflex Amsterdam

Gavin Turk - Reflex Amsterdam
Gavin Turk – Bag Soup 2006

Vanaf 19 oktober presenteert Reflex Amsterdam de tentoonstelling Letting Go van kunstenaar Gavin Turk. De galerie toont een selectie schilderijen, zeefdrukken, tekeningen en beschilderde bronzen sculpturen. Plastic waterflessen en vuilniszakken spelen in de expositie een prominente rol als symbolen van onze verspillende consumptiemaatschappij.

Gavin Turk behoort tot de Young British Artists, ook wel YBA’s genoemd. Deze groep beeldende kunstenaars, waarvan de leden voornamelijk afkomstig waren uit Londen, beheerste de Britse kunstscene in de jaren negentig. Ze maakten conceptuele kunst, wat betekent dat ze het idee achter hun kunstwerk net zo belangrijk of zelfs belangrijker vonden. Sommige kunstenaars gebruikten bijvoorbeeld wegwerpmaterialen.

Fascinatie voor afval

Ook Gavin Turk werkt met wegwerpmateriaal. In zijn omvangrijke en iconische oeuvre is de fascinatie voor afval een terugkerend thema. Hij onderzoekt daarbij de esthetiek, functie, waarde en de gevolgen voor het milieu. Voor kunstenaars is het klimaat in toenemende mate een belangrijk onderwerp omdat ze de samenleving een spiegel voorhouden.

De kunstenaar werd in 2018 in Londen gearresteerd voor het belemmeren van een openbare weg als onderdeel van het massale klimaatprotest van Extinction Rebellion. Het protest was bedoeld om de politiek wakker te schudden. Dit vanwege het onmiskenbare bewijs dat de mens verantwoordelijk is voor de drastische verandering van het wereldwijde ecosysteem.

Wegwerpmaatschappij

Voor Turk staat deze nieuwe tentoonstelling in Reflex Amsterdam symbool voor onze consumptiemaatschappij. Door te werken met in massa geproduceerde, machinaal vervaardigde producten ondermijnt de kunstenaar de sociaal gedicteerde ‘natuurlijke’ levenscyclus van dingen en besteedt hij extra aandacht aan iets dat lijkt verspild. Objecten die hun functie hebben verloren en meestal worden genegeerd, worden door hem onder een vergrootglas geplaatst.

Over de hele wereld komen er elke minuut een miljoen plastic wegwerpflessen bij. Een fles kan op straat worden gegooid, meegevoerd door de wind en uiteindelijk worden overreden door een auto of in zee belanden. Voor Gavin Turk is dit echter niet waar het verhaal van de fles eindigt. Hij speelt met de plastic resten en maakt het onsterfelijk in aquarellen of giet het in brons.

Letting Go, dat verwijst naar zijn uitspraak ‘Loslaten is een wederkerende vorm van iets weggooien’, is de eerste solotentoonstelling van Gavin Turk in Reflex Amsterdam. Ter gelegenheid van de tentoonstelling publiceert de galerie een monografie in nauwe samenwerking met de kunstenaar.

Over de kunstenaar

Gavin Turk (1967) geniet internationale bekendheid om zijn installaties, sculpturen, schilderijen en fotografie. Het autonome werk van de kunstenaar is wereldwijd tentoongesteld in een groot aantal musea en galeries als Museum van Loon in Amsterdam, Royal Academy of Arts, Newport Street Gallery, Kunstmuseum Den Haag, enTate. Ook is zijn werk te zien geweest in de legendarische, reizende tentoonstelling Sensation van Charles Saatchi (1997-1999). Turk ontving in 2007 de Charles Wollaston Award van de Royal Academy of Arts en in 2001 de Jack Goldhill Award for Sculpture. In 2010 heeft hij een eredoctoraat ontvangen van de University of East London.

Letting Go van Gavin Turk is te zien van 19 oktober t/m 6 december 2019

Reflex Amsterdam
Weteringsschans 79A
Amsterdam
Bezoek: dinsdag t/m zaterdag van 11:00 tot 18:00 uur

Gavin Turk - Reflex Amsterdam
Gavin Turk – Blue and Yellow with Rubbish Bag 2019
Gavin Turk - Reflex Amsterdam
Gavin Turk – Bottle Watercolour 2019
Gavin Turk - Reflex Amsterdam
Gavin Turk – Crushed Can in Frame 2019
Gavin Turk - Reflex Amsterdam
Gavin Turk – Green and Pink with Rubbish Bag 2019
Gavin Turk - Reflex Amsterdam
Gavin Turk – Triple QX ATF Plus 2015