Reflex Gallery toont opnieuw werk van Iris Schomaker

Reflex Gallery - Iris Schomaker
Iris Schomaker – Untitled, 2018

Komend weekend vindt het jaarlijkse Amsterdam Art Weekend plaats. Tijdens dit evenement, waarbij de hoofdstad 4 dagen lang in het teken staat van hedendaagse kunst, lanceert Reflex Gallery een solo-expositie van de Duitse kunstenaar Iris Schomaker.

Het is de tweede solo-expositie van Schomaker die bij de Reflex Gallery te zien is. Na een succesvolle eerste tentoonstelling vorig jaar, wordt er ook nu weer uitsluitend nieuw werk op papier gepresenteerd: vier grote werken, enkele kleinere werken en een serie portretten.

Evenwicht

De werken in ‘Walking the Line’ zijn een zoektocht naar balans. Evenwicht in vorm, compositie en expressie. In haar abstracte figuren en geometrische vormen is de werkwijze van Schomaker zichtbaar: een verkenning van lijnen, met als doel dat evenwicht te vinden.

Ieder werk is opgebouwd uit dunne lijnen van houtskool, volle stroken en subtiele penseelstreken. Daarbij is het hele proces van schets tot schilderij te zien. Door eerdere verflagen over te schilderen of juist zichtbaar te laten, creëert Schomaker een gevoel van beweeglijkheid. Vooral in de figuren is dit terug te zien.

Reflectie

De androgyne figuren van Schomaker hebben alles te maken met zelfreflectie. De karakters bevinden zich in een serene omgeving en aan hun houding zie je dat ze diep nadenken: leunend tegen een keukenmuur, zittend op een stoel of liggend op een sofa. Ze zijn alleen of soms in gezelschap van een zwarte vos.

Gezichten blijven onscherp in het werk van Schomaker om klassieke beeldtaal te vermijden en openheid toe te staan. Hierdoor is er ruimte voor identificatie. Voor de kunstenaar zijn deze momenten van rustige reflectie van groot belang, omdat we onszelf in stilte pas werkelijk leren kennen. Haar nieuwe werken nodigen uit om te vertragen, te reflecteren en voor een ogenblik de wereld aan ons voorbij te laten gaan.

Carrière

Iris Schomaker (Stade, 1973) woont en werkt in in de Duitse hoofdstad Berlijn. Ze volgde kunstopleidingen in Kiel en Hamburg, Trondheim en Bergen, Noorwegen. Haar werk is te zien geweest op exposities bij galeries en kunstbeurzen. Daarnaast is het opgenomen in collecties van private en publieke verzamelaars.

De expositie Walking the Line van Iris Schomaker is te zien van 23 november 2018 tot en met 12 januari 2019.

Reflex Gallery
Weteringschans 79A
Amsterdam
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 11:00 tot 18:00 uur

Reflex Gallery - Iris Schomaker
Iris Schomaker – The Swimmer and the Fox, 2018
Reflex Gallery - Iris Schomaker
Iris Schomaker – Untitled, 2018
Reflex Gallery - Iris Schomaker
Iris Schomaker – Untitled, 2018
Reflex Gallery - Iris Schomaker
Iris Schomaker – Untitled, 2018
Reflex Gallery - Iris Schomaker
Iris Schomaker – Untitled, 2018

Alle tekeningen © Iris Schomaker, met dank aan Reflex Gallery Amsterdam.