Getest: de nieuwe iPad Air en iPhones

iPad
Foto’s: Apple

Ook Apple heeft dit jaar uiteraard niet stil gezeten en bracht een grote lading aan nieuwe hardware uit. Hierin begint de techgigant steeds meer producten in verschillende prijsklassen op de markt te brengen, waardoor er voor iedereen wat is, maar het lijkt erop dat ze tegelijkertijd met sommige hiervan steeds meer in hun eigen vaarwater gaan zitten.

iPad Air 2022 – De slimste keuze op dit moment

Laten we namelijk eens kijken naar de iPad Air, die eerder dit jaar uitkwam. Vergeleken met de 2021 iPad Pro was de iPad Air van dit jaar op financieel niveau gezien al de betere keuze. Allebei hadden ze namelijk de krachtige M1 chip aan de binnenkant zitten en het enige waar je op inleverde was het soepelere 120hz ProMotion display dat de Pro wel had. En dat voor een paar honderd euro minder!

De iPad Air is snel, is compatible met zowel de Apple Pencil 2 en de cases van de vorige iPad Air en Pro door de Smart Connector aan de achterkant, waardoor je gewoon door kan werken op je Magic Keyboard. Daarnaast is hij voorzien van USB-C en TouchID (de Pro heeft FaceID) en sinds iPadOS 16 ook toegang tot de nieuwe Stage Manager om te multitasken.

Dit jaar is Apple lekker losgegaan met de iPad en hebben ze niet alleen de nieuwe Air uitgebracht, maar ook een nieuwe Pro en een baseline iPad. Desalniettemin is de vijfde generatie iPad Air nog steeds de beste keuze als je aan het kijken bent voor een nieuwe iPad en dat terwijl er dit jaar een nieuwe Pro is uitgekomen mét snellere M2 chip.

Alles leuk en aardig dat die chip in de Pro zoveel sneller is en dat hij Wifi 6e ondersteund, maar die chip ga je eigenlijk alleen nodig hebben als je grootschalige 3D bestanden wil bewerken of grote videobestanden wil exporteren en Wifi 6e is meer iets voor in de toekomst. Je moet dan ook echt naar je gebruik kijken of jij ‘Pro’fessioneel genoeg bent voor de nieuwe iPad Pro en of je de tweede generatie Apple Pencil gebruikt. Deze heeft op de Pro een exclusieve hover-over functie waardoor hij hem al registreert als je dicht boven het scherm hangt met de Pencil. Handig als je in bijvoorbeeld ProCreate een filter wil previewen voordat je hem toepast.

Aan de andere kant is daar de nieuwe iPad. Het is de goedkoopste van de drie, maar je levert tegelijkertijd op een hoop in. Hij heeft nu het modernere design van de nieuwere iPads, waardoor hij geen homeknop meer heeft en een USB-C port, maar dat komt tegelijkertijd met een nadeel. De base iPad werkt namelijk alleen met de eerste Apple Pencil die nog gebruikt maakte van Lightning, waardoor je een dongel nodig hebt om hem überhaupt op te kunnen laden via de iPad. Daarnaast is het scherm van een mindere kwaliteit, draait hij op de oudere A14 chip en zijn de Smart Connector accessoires niet compatible. Puur voor huis tuin keukengebruik een prima iPad, maar ik zou zelfs dan eerder de nieuwe iPad Air overwegen.

iPhone 14 Pro – Hallo Dynamic Island!

iPhone

Over naar de iPhones waar ik met het paradepaardje ga beginnen; de Pro. De blikvanger van de iPhone 14 Pro is toch wel het gebrek aan de notch. In plaats van de grote inkeping heeft Apple gekozen voor een pilvormige zwarte vlek bovenin het scherm die de selfie camera en de infraroodmodules voor FaceID verbergt. Maar dan hebben we toch alsnog een soort van notch? Eens, maar Apple heeft hier slim over nagedacht en het zwartje vlakje interactief gemaakt. Ze noemen dit het Dynamic Island. Twee apps die op dat moment actief zijn kunnen zich verstoppen in het Dynamic Island voor stelle toegang. Denk bijvoorbeeld aan een lopende timer, je muziek die afspeelt, of dus allebei tegelijkertijd. Het klinkt als iets heel simpels, maar is innovatief en ik gebruik hem dagelijks.

Het scherm van de Pro heeft daarnaast een kleine boost gekregen. Het 120hz OLED panel is nog altijd een genot om naar te kijken en doordat de helderheid nu opgekrikt is naar 2000 nits, kan je hem nog beter gebruiker in direct zonlicht. Apple heeft er na al die jaren voor gekozen om eindelijk eens een van de meest bekende functies van Android over te nemen; een always-on display. Uiteraard zou Apple niet Apple zijn als ze hier geen eigen twist aan zouden geven en in eerste instantie pakte dit niet goed uit. De always-on van de iPhone was in feite gewoon je lock screen maar dan gedimd. Je tijd, maar ook je achtergrond en notificaties waren allemaal zichtbaar, waardoor ik constant het idee had dat hij nog altijd aanstond. Je begrijpt dan waarschijnlijk wel dat ik hem na een week al had uitgezet. In een recente update hebben ze echter opties toegevoegd waardoor alleen de tijd getoond kan worden. Mooi om te zien dat Apple vrijwel direct heeft geluisterd naar feedback en dit heeft aangepast.

Ook nieuw is Crash Detection. Via de gyrometers en microfoons kan de iPhone detecteren of je een auto ongeluk hebt om daarna meteen je hulpdiensten en je noodcontacten te alarmeren. Om redenen die ik waarschijnlijk niet hoef uit te leggen heb ik dit niet getest, maar ik geloof Apple dat het werkt.

Zoals ieder jaar hebben ook de camera’s een boost gekregen. De 14 Pro heeft een 48 MP camera met een quad pixel sensor wat mede door de ingebouwde beeldstabilisatie resulteert in scherpere foto’s. Ieder jaar weer vraag ik mij af hoe Apple hun camera’s nog verder kan verbeteren en ieder jaar krijgen ze het voor elkaar. Foto’s in laag licht zien er beter uit en worden sneller genomen door de sterkere A16 Bionic chip en op het gebied van video zijn er voor de filmmakers onder ons nieuwe snufjes aanwezig. Hoewel ik zelf nooit met de Cinematic Mode 4K beelden zal schieten in 24 frames per seconde, ben ik wel blij met de Action Mode die de beeldstabilisatie flink verbeterd. Met drie jonge zoontjes die vrij energiek en bewegelijk zijn heeft dit de video’s waar ik achter ze aanren een stuk soepeler gemaakt!

iPhone 14 – Kies liever een 13 Pro (Max)

Tot slot wil ik het nog kort hebben over de iPhone 14. Waarom kort hoor ik je vragen. Er zijn dusdanig weinig vernieuwingen toegevoegd aan de iPhone 14 om een aankoop te rechtvaardigen. De ‘gewone’ 14 heeft dan wel Crash Detection en Action mode op de camera, maar niet het Dynamic Island wat het grote pluspunt dit jaar is. In plaats daarvan zit er gewoon weer een notch bovenin.

Zit je te twijfelen over een 14, maar heb je het geld niet voor een 14 Pro – wat gezien de hogere toestelkosten in Europa niet heel gek is – dan kan je beter kiezen voor een (refurbished) iPhone 13 Pro. Allebei hebben ze namelijk een 6.1 inch Super Retina XDR OLED scherm, maar de 13 Pro heeft die soepele 120hz verversingssnelheid. Daarnaast zit aan de binnenkant van zowel de 13 Pro als de 14 de A15 Bionic chip waardoor je dezelfde performance hebt. En heel eerlijk? Die camera’s van de 13 Pro waren al geweldig, dat verschil ga je met de iPhone 14 niet merken.

Marc de Haas

iPad

iPhone