Gamen op je smartphone: doe het goed met Apple Arcade

Apple Arcade

Apple heeft nooit bekend gestaan om gaming en als je denkt aan gamen op je telefoon denk je al snel aan games als Candy Crush, waarbij je al snel advertenties of schermpjes waar ze om je geld vragen moet wegklikken. Tot Apple Arcade gelanceerd werd.

Wie had ooit gedacht dat juist Apple een dienst zou lanceren waarbij volwaardige games te downloaden zijn, zonder de bekende vervelende reclames en zelfs de mogelijkheid om een controller te verbinden aan je device. Een speciale smartphone controller hoeft dit niet eens te zijn, want de PlayStation 4 controller en de recentere Xbox One controllers zijn gewoon compatibel. Koppel ze via Bluetooth en je bent klaar om te gaan. Sommige games die op de service zijn, spelen zelfs beter met een controller dan het touchscreen van je device.

Als ik het heb over volwaardige games, doel ik niet alleen op het feit dat ze geen reclames hebben, maar dat het daadwerkelijke games zijn die je op een console verwacht. Er zijn er sinds de lancering zelfs al een aantal op consoles uitgebracht! Van volwaardige RPG’s, sidescroll beat-em-ups, ritmegames en puzzelgames, de service heeft voor ieder zijn smaak en leeftijd een game. En laten we eerlijk zijn, voor slechts vijf euro per maand heb je altijd een gave game letterlijk bij de hand.

De titels zijn allemaal te spelen op je iPhone of iPad, maar als die schermpjes toch te klein zijn voor je smaak kan je er ook voor kiezen om ze op je TV te toveren via een Apple tv-kastje. Net als bij de features over Xbox Game Pass en PlayStation Now sluit ik af met een lijstje aanraders. Klik ook zeker op de titels voor wat beeldmateriaal.

Assemble With Care

Als je een verhaal zoekt in je game hoef je niet alleen maar naar het grote scherm in je woonkamer te kijken. Tegenwoordig kunnen ook mobiele games prachtige verhalen vertellen. Zo had je in 2018 Florence die een liefdesverhaal wist te vertellen en kwam bij de lancering van de dienst Assemble With Care uit.

Maria reist van stad naar stad om daar iedereens kapotte spullen te repareren. Terwijl je dit doet leer je de verhalen achter de voorwerpen en help jij de mensen uit het pittoreske stadje Bellariva om hun relaties weer op de baan te krijgen…en help je Maria om haar eigen problemen te onder ogen te zien. De manier waarop je de spulletjes uit elkaar haalt en weer in elkaar moet zetten heeft haast een mediterende werking en zorgt voor een mooie ervaring.

What the Golf

Een game die volgens de makers perfect geschikt is voor mensen die een schurfthekel hebben aan golf. What the Golf neemt zich op geen enkel moment serieus en dat is dan ook de kracht achter de game, naast een solide verslavende gameplay.

Het moment dat je de sla beweging maakt, heb je in eerste instantie geen idee wat er gebeurt en de situaties die je voorgeschoteld krijgt zijn vaak hilarisch. Zo sla je de ene keer een gat in een gigantische 1 of moet je in een ander level een volledig huis tegen de vlag slaan. Het schroomt zich overigens ook niet om naar andere games te kijken, want sommige levels zijn regelrecht gebaseerd op cultklassiekers zoals Portal.

Grindstone

Heb ik het in de inleiding nog over games als Candy Crush, kom ik nu zelf met een dergelijke game in deze lijst. Grindstone pakt het toch wat anders aan, waardoor hij zelfs in mijn favoriete games van 2019 lijstje terecht kwam. Je moet een stuk tactischer te werk gaan om een zo groot mogelijke reeks monstertjes in één keer te verslaan en zo de doelstellingen te halen, zonder zelf aangevallen te worden. De game heeft zelfs eindbazen.

Card of Darkness

Kaartgames zijn er de afgelopen jaren in grote getalen bijgekomen. Games als Hearthstone zijn nog altijd razend populair en door de kaartbomen kan je het kaartenbos af en toe even niet meer zien. Zelfs op Apple Arcade staan er inmiddels een groot aantal, maar ik wil graag rogue like Card of Darkness toelichten. Niemand minder dan Pendleton Ward (die we kennen van de bekende animatieserie Adventure Time) is medeverantwoordelijk voor de artstyle wat resulteert in geinige monsters en effecten die ze jou als speler geven.

Oceanhorn 2

Er zijn soms van die games die het niet eens uit de weg gaan waar ze op gebaseerd zijn. Waar de eerste Oceanhorn een regelrechte “rip-off” van The Legend of Zelda: The Wind Waker leek te zijn, hebben de makers voor de tweede Oceanhorn gekeken naar de meest recente Zelda: Breath of the Wild. Dit is zo’n typische game waar ik het over had die je beter met de controller kan spelen, maar als je hem eenmaal hebt aangesloten staat je een gaaf avontuur te wachten.

Manifold Garden

Wat als M.C. Escher naast kunstenaar ook een game maker was? Dan had hij ongetwijfeld meegeholpen aan de first person puzzelgame Manifold Garden. De artstyle van deze game is uniek en de omgevingen waar je doorheen loopt zijn simpelweg surrealistisch. Waar de puzzels nog vrij simpel beginnen, moet je al vrij gauw out of the box nadenken om tot de oplossing te komen waarbij het niet gek is als even de hele wereld op zijn kop moet.

Sayonara Wildhearts

In van mijn favoriete stukken entertainment van de afgelopen decennia is nog altijd Interstella 5555; de videovorm van Daft Punk’s album Discovery. Als je alle videoclips van het album achter elkaar plaatste kreeg je de film en als je de film had gekeken, had je het album geluisterd. Sayonara Wildhearts is net als Interstella een muziekalbum in vermomming, maar in plaats van een film is het een rhytm videogame. Hoewel de touch screen besturing niet altijd optimaal werkt, is hij met een controller een geweldige ervaring.

Marc de Haas