Getest: Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G, Redmi Watch 2 Lite en Redmi Buds 3 Pro

Getest: Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G, Redmi Watch 2 Lite en Redmi Buds 3 Pro

Eerder deze week schreef mijn collega Marco al over de Xiaomi 12 Pro. Een toestel dat zich volgens hem kan meten met toptoestellen van andere merken. Maar Xiaomi heeft onlangs nog meer producten uitgebracht. Ik heb de afgelopen tijd de Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G smartphone getest en twee van hun wearables, de Watch 2 Lite en de Buds 3 Pro.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G

De meeste tijd wil ik toch spenderen aan de Redmi Note 11 Pro 5G, gezien daar het meest over te bespreken is. Laten we beginnen met het design. De Redmi Note 11 Pro 5G is een stijlvol toestel met plat design en een metallic glanzende achterkant. Ik ben een fan van metallic designs, maar het is tegelijkertijd wel vingerafdrukgevoelig. Gelukkig is er een bumpercase meegeleverd die dit tegengaat, al vind ik persoonlijk dat hij het toestel er wat goedkoper uit laat zien. De selfie-camera zit niet verstopt in een notch, maar achter een punch-hole design, waardoor je meer van het 6.67 AMOLED scherm kan gebruiken.

Rondom het toestel zitten zowel aan de boven- als onderkant speakers. Verder heeft het een USB-C port aan de onderkant om op te laden, een inmiddels zeldzame headphone jack aan de bovenzijde en qua knoppen alleen volume en power. Het houdt het simpel en dat kan ik erg waarderen. Kijkend naar het design doet het niet onder voor high end premium smartphones en dat terwijl de Note 11 Pro 5G een laag/midrange toestel is qua prijs. Het scherm is helder en is door de resolutie van 2400×1080 mooi voor het kijken van films en om te gamen, maar het geluid uit de speakers klinkt wat blikkerig. Oortjes gebruiken is geen overbodige luxe.

De Note 11 Pro wordt aangevoerd door de Qualcomm Snapdragon 695 5G en in het gebruik heb ik op geen enkel moment gehad dat ik enige vorm van vertraging voelde. Niet in het wisselen tussen applicaties, scrollen door foto’s, of het spelen van een game. Ook de vingerafdruk op de powerknop is responsive. Iets wat ik wel vrij snel had aangepast, was de verversingssnelheid. Standaard staat deze op 60hz en dit is begrijpelijk gekozen om de batterijduur op te krikken, maar verwend dat ik ben ga ik liever voor de 120hz en lever ik een paar uurtjes in. Zwaardere games waren geen probleem, maar ik was vooral benieuwd naar wat voor emulators op het toestel gedraaid konden worden. Nu ging ik er niet van uit dat SNES en GBA-games een issue zouden zijn, maar dat ook Gamecube-titels zonder probleem zouden draaien toverde een glimlach op mijn gezicht.

Camera’s zijn tegenwoordig net zo belangrijk op een telefoon, als dat je moet kunnen bellen. De camera’s op het getrapte camera-eiland achterop bestaan uit een 108MP, een 8MP Ultrawide en een 2MP Macrocamera. Met name overdag bij voldoende licht zijn de foto’s van een prima kwaliteit. Foto’s zijn scherp als je goed focust, maar het moment dat het donkerder is, of als je inzoomt, merk je dat je meer je best moet doen om die scherpte te houden. Ditzelfde geldt voor de macrofunctie. Onderaan staat een aantal foto’s die met de Note 11 Pro 5G zijn gemaakt en vooral bij de foto in de donkere kamer en poolcafé is er een forse ruis aanwezig.

Waar ik mij wel zorgen om maak is de software. Het toestel draait op Android 11, terwijl 12 al uit is en op andere Xiaomi toestellen wel al aanwezig is. Ik vraag mij dan ook af hoe lang er ondersteuning is voor updates en of hij binnen twee-drie jaar al te ver achterloopt. Bovenop de Android laag, ligt – net als bij door mijn collega gereviewde Xiaomi 12 Pro – de MIUI 13 shell die aardig wat customization biedt, maar ook ik liep tegen wat kleine nadelen aan in het dagelijks gebruik.

Een vermelding naar de meegeleverde 67W oplader mag ook zeker niet ontbreken, want ondanks dat hij geen draadloos opladen ondersteunt, laadt hij door die oplader binnen 15 minuten tot meer dan 50% op. Het is een bijzonder gezicht om de percentages zo snel op te zien lopen.

Xiaomi Redmi Watch 2 Lite

Getest: Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G, Redmi Watch 2 Lite en Redmi Buds 3 Pro

Door naar de Redmi Watch 2 Lite die ik heb kunnen testen. Een vierkante smartwatch met een helder (in het donker zelfs iets te fel) 1.55 inch LED-schermpje en verder een vrij simpel uiterlijk. Zolang je hem om je pols hebt zitten valt er dan niet echt iets op te merken aan het design. Eenmaal in de hand vond ik hem wel wat goedkoop aanvoelen, maar dit kwam vooral door de (om te wisselen) bandjes en eerlijk is eerlijk; hij ís ook goedkoop met een prijs van rond de 60-70 euro.

De reactiesnelheid van het horloge viel mij wat tegen. Met een druk op de knop duurt het gevoelsmatig net iets te lang voordat het scherm aangaat. Nu is dat bij het bekijken van binnenkomende berichtjes niet een groot probleem, maar als je even snel wil weten hoe laat het is valt het op. Het scherm heeft daarnaast ook geen always-on functie waardoor je hem echt moet ontwaken om de tijd te zien.

Verder kijkend naar de functies en software van de Watch 2 Lite doet het precies wat je ervan verwacht als je hem hebt gekoppeld. Dit was bij mij in eerste instantie een gedoe waar mijn toestel het horloge niet zag en opgelost werd door een factory reset van het horloge. Het biedt horloge biedt verschillende trainingsprogramma’s, maar ook functies zoals een slaapmonitor, hartslagmeter en mental health opties. Het OS heeft weinig poespas en is recht voor zijn raap. Verwacht hier geen popiejopie animaties bij binnenkomende notificaties. Hij is waterdicht, waardoor je er mee kan douchen, maar ook zwemactiviteiten kan doen/meten.

Met name de batterijduur van de Xiaomi Redmi Watch 2 Lite is erg indrukwekkend. Dit hangt uiteraard af van hoe vaak je de functies gebruikt, maar bij mij ging hij meer dan twee weken mee voordat ik de melding kreeg dat ik moest opladen. Handig om te weten; er is een oplaadkabeltje meegeleverd, maar geen oplaadblokje voor de USB-A kant.

Gekoppeld aan mijn iPhone, die ik dagelijks gebruik, kreeg ik het in eerste instantie niet voor elkaar om de tijd goed te krijgen. Laat dat nou vrij cruciaal zijn voor een horloge. Het moment dat ik hem koppelde aan de Note 11 Pro 5G en daarna weer terug naar de iPhone werd deze wonderbaarlijk wel goed getoond. Ik gok een gekke bug in de software, maar voor mij wel een teken dat je hem het beste kan gebruiken met een Xiaomi-toestel.

De Watch 2 Lite is in zijn prijsklasse een meer dan prima smartwatch dat – op een positieve manier- simplistisch is in gebruik design en een enorm lange batterijduur.

Xiaomi Redmi Buds 3 Pro

Getest: Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G, Redmi Watch 2 Lite en Redmi Buds 3 Pro

Tot slot nog de Xiaomi Redmi Buds 3 Pro. Voor een setje oortjes die voor rond de 60 euro over de toonbank gaan, was ik aangenaam verrast door de kwaliteit. De kwaliteit van de muziek en gesprekken is goed. Waar ik door de prijs had verwacht dat het mogelijk blikkerig kon klinken, was dit niet het geval. Geluid is helder en het viel mij vooral op dat ik de bass lekker vond klinken.

De Buds 3 Pro zijn compact en de meegeleverde charging case is compact vergeleken met andere draadloze oortjes die ik eerder testte. De case kan daarnaast ook draadloos opgeladen worden, iets dat je bij oortjes in dezelfde prijsklasse niet of nauwelijks tegenkomt. Met een enkele charge kan je zo’n 4-5 uur mee afhankelijk van of je de noise canceling gebruikt en het volume. Xiaomi zegt zelf dat je met een volume van 50% zes uur kan luisteren op een enkele charge, maar dat vond ik toch echt te zacht. Na tien minuten opladen in het doosje kan je weer twee tot drie uur muziek luisteren, wat dan weer erg netjes is. De charging case zelf heeft genoeg stroom in zich zitten voor rond de vier volle charges.

Waar ik minder tevreden over ben is de noise canceling. Alleen gekoppeld aan de Note 11 Pro 5G kon ik optimaal gebruik maken van alle functies. Toen ik ze op mijn laptop en iPhone gebruikte, merkte ik bij het activeren en deactiveren echter geen verschil, tot ik ze pas echt diep in mijn oren duwde. Doordat de tips in-ear zijn, wordt het geluid van buitenaf natuurlijk al passief tegengehouden, maar als je op zoek bent naar noise canceling zijn de Buds 3 Pro misschien niet de beste keuze als je geen Xiaomi toestel hebt.

Hoewel de Buds 3 Pro aan beide kanten een touch panel hebben, zijn de functies ervan erg gelimiteerd. Op zowel links als rechts zitten dezelfde functies, waarbij je met twee keer tappen een nummer overslaat en met drie keer een terug gaat. Spijtig genoeg zit er dus geen volume control op.

De Buds 3 Pro bieden voor een budgetprijs oortjes met een goed geluid en een lekkere bass in een compacte case. Dat ze daarnaast ook nog eens een IPX4-rating hebben voor zweet en spatten en functies hebben als in-ear detection vind ik ze weer erg functioneel voor de prijs. Tegelijkertijd heeft het een aantal haken en ogen in beperkingen die toch knagen. Iets als volume control is naar mijn mening belangrijk als het gaat om muziek luisteren en als je noise canceling promoot op je oortjes, moet die wel merkbaar zijn.

Marc de Haas

De volgende foto’s zijn gemaakt met de Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G:

Getest: Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G, Redmi Watch 2 Lite en Redmi Buds 3 Pro

Getest: Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G, Redmi Watch 2 Lite en Redmi Buds 3 Pro

Getest: Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G, Redmi Watch 2 Lite en Redmi Buds 3 Pro

Getest: Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G, Redmi Watch 2 Lite en Redmi Buds 3 Pro

Getest: Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G, Redmi Watch 2 Lite en Redmi Buds 3 Pro

Getest: Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G, Redmi Watch 2 Lite en Redmi Buds 3 Pro

Getest: Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G, Redmi Watch 2 Lite en Redmi Buds 3 Pro

Getest: Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G, Redmi Watch 2 Lite en Redmi Buds 3 Pro