Review: Oppo Enco Air

Oppo Enco Air

In een wereld waar de meer betaalbare true wireless ear buds steeds beter worden betreedt nu ook Oppo de markt. Door te focussen op wat essentieel is doen zij dit zeker niet zonder succes!

Het voelt verfrissend om de Oppo Enco Air oordopjes in mijn oren te steken. Vergelijkbaar met de originele OnePlus Buds kennen deze buds geen softips, maar bestaan de dopjes uit een enkele harde shell. Deze form factor zorgt ervoor dat de dopjes nooit echt drukkend aanvoelen in je oren en comfortabel zitten. Vergis je echter niet, want waar dit doorgaans tot een minder geïsoleerde geluidservaring leidt, is dit in het geval van Oppo zeker niet het geval.

Verbazingwekkend goed

Verwacht geen active noise cancellation zoals sommige vergelijkbare buds in deze prijsklasse hebben zoals de Huawei Freebuds 4i, maar reken er wel op verbaasd te zijn over de kwaliteit van deze Oppo buds. Zeker wanneer je ze een beetje aandrukt in je oren (zoals gezegd zorgt de hardshell voor een losse fit), bereik je gemakkelijk complete immersie met diepe bas, fraaie middens en zeer acceptabele highs. Sterker nog; aan het begin van mijn eerste rondje met de hond was ik niet overtuigd, maar halverwege kon ik er niet omheen dat deze Enco Air buds waanzinnig goed klinken voor weinig geld. Voor slechts 79 Euro wandel je namelijk al de winkel uit met deze ear buds. Dankzij de 12mm dynamic driver zit er flink wat volume in de Oppo Enco Air. In drukke omgevingen zoals de supermarkt hoefde het volume daarom lang niet vol uit om de omgeving weg te drukken en enkel nog muziek over te houden, wat in de huiskamer al helemaal gemakkelijk ging.

Charge!

Het voelt daarbij ook allemaal praktisch; zo zijn de buds zelf klein, evenals het compacte oplaaddoosje waar je ze in bewaard. Met 3,7 gram voel je de buds amper zitten. Wat betreft de oplaadtijd kunnen gebruikers hun headset onderweg snelladen, met tot acht uur speeltijd na slechts 10 minuten opladen. Wanneer de oortjes volledig zijn opgeladen, biedt de Enco Air tot maar liefst 24 uur luistertijd en 15 uur aan gesprekken. Hierdoor denk je zelden na over het opladen van je dopjes. De buds verbinden gemakkelijk en snel met bluetooth 5.2 en kent amper latency, waardoor je er ook uitstekend mee kunt gamen. Daarbij ondersteunen de buds touch controls waarmee je dubbel kunt tappen aan de buitenzijde om een nummer over te slaan, direct de Google Assistant of Sir kunt oproepen en je het volume kunt reguleren door een keer lang te drukken. In mijn ervaring reageerde de touch controls niet altijd even direct en bediende ik de muziek en podcasts liever vanaf mijn telefoon. Toch zie ik dit als bruikbaar, wanneer je went aan de finesse van de werking ervan.

Uitstekende microfoon

Een absolute eerbare vermelding komt in de vorm van de microfoon. Bellen en video calls met de Oppo Enco Air brachten mijn stem fantastisch over en filterde omgevingsgeluid en wind erg goed uit. Oppo maakt hiervoor gebruik van het Deep Neural Network algoritme wat de stem eruit pikt, maar ook de vorm van de de buds zelf dragen zeker bij. Ook een gesprek in lichte wind bleef totaal opgemerkt door mijn gesprekspartner, maar ook zelf ondervond ik er amper last van. Sommige buds laten ruimte waar de wind tussen de buds en je oren doorkomt en een suizend geluid creëert, maar de Oppo Enco Air kent dit probleem totaal niet.

Conclusie

Met de Enco Air zet Oppo true wireless ear buds op de markt met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. De buds zijn licht, klinken vol en zitten comfortabel in het oor. Ze gaan lang mee en zijn zo weer bijgeladen door het compacte oplaaddoosje wat 24 uur aan playback moet garanderen. We vinden er geen vorm van noise cancellation, maar doordat de geluidskwaliteit dergelijk goed is heb ik dit in drukke omgevingen geen moment gemist. Daarbij is de kwaliteit van de microfoon simpelweg fantastisch, waardoor telefoongesprekken en video calls geweldig doorkomen en nauwelijks omgeving of wind oppikken. Ben je in de markt voor schappelijk geprijsde ear buds, dan zijn de Oppo Enco Air zeker het overwegen waard

Sander Noordijk

Oppo Enco Air