5 tips voor goede foto’s met je smartphone

William Rutten

Fotograferen is een vak, maar met de huidige tools is het voor een amateurfotograaf ook mogelijk om mooie beelden te schieten. Het mooie is dat zoiets ook kan met een moderne smartphone. Professioneel fotograaf William Rutten deelt een aantal tips.

1. Blijf weg van bestaande foto’s en maak je eigen regels

Probeer geen bestaande foto’s na te maken. Dat ze je inspireren is natuurlijk logisch, maar in dit geval ben jij de kunstenaar. Daarbij is het aan te raden om de standaardregels te negeren: jij bepaalt ze zelf. Speel dus met licht, schaduw, lijnen, perspectieven en kleuren – de mogelijkheden zijn eindeloos.

2. Laat je inspireren door je lokale omgeving

Laat de reportagefotograaf in je los en bekijk je vertrouwde omgeving eens door de lens van de smartphonecamera. Zo ga je dingen zien die je nog niet eerder zijn opgevallen en leg je binnen de kortste keren de meest bijzondere details vast zonder ook maar een stap buiten je eigen woonplaats te zetten.

3. Ga voor variatie in je foto’s

Elke lens die je gebruikt, elke hoek waarvan uit je fotografeert en elke beweging die jij als fotograaf maakt, heeft invloed op het perspectief van je foto en geeft ‘m zo meer waarde. Het belangrijkst voor variatie in je foto’s is dat je vooral niet te zuinig fotografeert. Neem geen risico om mooie momenten te missen, zeker als er beweging in zit.

4. Speel met de instellingen van je camera

Kijk eens door je camera als een pro, in plaats van altijd maar op de automatische stand te fotograferen. Veel smartphones hebben tegenwoordige meerdere lenzen: door daartussen te wisselen en door met de instellingen te spelen, ontdek je vanzelf een heleboel nieuwe mogelijkheden.

5. Gebruik een smartphone met een goede camera

Zoals eentje uit de OnePlus 9-serie. De camerasystemen van deze smartphones zijn ontworpen in samenwerking met Hasselblad, waardoor ze de prachtigste beelden vastleggen in natuurgetrouwe kleuren (True Colors). Daarmee heb je ook als amateurfotograaf dus het perfecte maatje op zak om als pro over te komen.

True Colors

Die True Colors kan iedereen vanaf deze week trouwens laten zien, namelijk met de exclusieve OnePlus #TrueColors Scanner voor Instagram. Deze scanner maakt gebruik van AI om de foto’s op je Instagram-feed te analyseren. Analyse compleet? Dan ontvang je een uniek kleurenpalet dat is gebaseerd op de kleuren die het meest voorkomen in je feed, zodat het net zo uniek en individueel is als jijzelf bent.

Meedoen aan de campagne en de bijbehorende wedstrijd? Het enige dat je hoeft te doen, is een foto op Instagram delen met de hashtag #TrueColorsNL. Je kan zo vaak meedoen als je wilt. Iedereen die meedoet maakt elke week – zolang de campagne loopt – kans op een OnePlus 9 Pro en een wereldreis om de True Colors van de planeet te ontdekken. Je hoeft overigens geen smartphone uit de OnePlus 9-serie te hebben om mee te doen!