Review: HUAWEI Freebuds Pro

HUAWEI Freebuds Pro

Waar ik afgelopen jaar erg onder de indruk was van de HUAWEI FreeBuds 3i, vroeg ik me af hoeveel toegevoegde waarde een Pro versie zou bieden. Na ruim de tijd te hebben genomen vond ik in de HUAWEI FreeBuds Pro mijn nieuwe favoriete draadloze oordopjes.

Ook al hebben we hier te maken met compleet andere buds, veel van de designtaal is hetzelfde. Nog steeds is het doosje waar de buds in opgeladen en opgeborgen worden van glimmend, zwart materiaal wat vingerafdrukken aantrekt als een malle. Het fraaie zwart wordt doorgetrokken naar de buds zelf, welke vele malen kleiner zijn dan de lange stelen die de FreeBuds 3i kenmerkten. De FreeBuds Pro zijn klein van vorm en vallen nauwelijks op in de oren, iets wat met de witte of zilveren variant uiteraard iets meer zal zijn. Aan de beide zijkanten van de staafjes bevinden zich de touch controls, waarmee snel volume aan te passen is, je track gepauzeerd kan worden en je gesprekken mee opneemt.

Kwaliteit een stap verder genomen

Dat ze kleiner van vorm zijn, neemt niets van de kwaliteit weg. Nog steeds vind je hier de uitstekende Active Noise Cancelling, waarmee je heerlijk in je eigen bubbel van stilte wegvalt. Nieuw is dat deze meerdere standen ondersteunt en ook ruimte biedt aan wat HUAWEI Awareness Mode noemt; lichtere Noise Cancelling waar stemmen uit gefilterd worden, zodat je een gesprek kunt voeren zonder de dopjes uit te nemen. Zoals de meeste buds doen, zorgen de bewegingssensoren in de buds er ook voor dat je muziek automatisch pauzeert wanneer je een dopje uit je oor neemt, bijvoorbeeld aan de kassa in de winkel.

Sterk in audio

Prijsde ik de FreeBuds 3i al voor zijn audiokwaliteit, dan doet deze Pro daar nog eens een stapje bovenop. Diepe lagen en scherpe hoge tonen klinken in prachtige balans en zeker door de volledige afsluiting blijft de mix ook op lagere volumes volledig overeind. Wil je wel knallen, dan worden deze FreeBuds Pro luider dan nodig voor mijn oren. Verstoring in het geluid op deze hogere volumes is echter nergens te bemerken. Maar ook de kwaliteit van de microfoon blijkt erg goed te zijn. Niet alleen door het actieve wegfilteren van omgevingsgeluid, zoals een luide auto, maar ook in de helderheid van de opname.

Fraai maar omstreden

Eigenlijk is het enige omstreden onderdeel van de FreeBuds Pro zijn nieuwe doosje. Terugpakkend naar het design van de originele FreeBuds 3, is dit een rond design met flink wat gewicht. Dat is prima, maar waar het langwerpige ontwerp van de 3i versie ervoor zorgde dat ik er gemakkelijk de oortjes uit kon nemen, is dit met de FreeBuds Pro wel eens een uitdaging. Er is een manier voor te vinden, maar het komt erg precies en ook vrienden die ik het doosje gaf, waren eerst aan het prutsen voor de buds tevoorschijn kwamen – geregeld gevolgd door het oppakken van de gevallen buds. Daarbij is de app voor het verder personaliseren van de buds enkel beschikbaar op Android. Ook al heb ik hier amper gebruik van gemaakt, is dit wel iets om rekening mee te houden als iOS-gebruiker.

Capaciteit genoeg

Meer dan prima daarentegen is de accuduur van zowel de buds als het doosje. De 55 mAh per oortje verzorgt ongeveer 4 uur aan audio playback met Active Noise Cancelling ingeschakeld of 7 uren wanneer je deze uitschakelt. Daarbij huist het doosje zelf ook een 580 mAh aan oplaadcapaciteit, waarbij ik kon waarderen hoe snel je verder kunt luisteren wanneer je buds volledig leeg zijn. Kortom; zelfs met intensief gebruik gaan de buds lang mee en kon ik er geregeld de dag mee doorkomen.

Conclusie

In haast ieder opzicht zijn de HUAWEI FreeBuds Pro een verbetering ten opzichte van zijn voorgangers. Het zit fijner, klinkt beter, ze zijn kleiner en bieden meer mogelijkheden. Om de dopjes uit hun doosje te krijgen, is even wennen, maar het feit dat er geen lange staven meer uit je oren steken, maakt een hoop goed. De audiokwaliteit en met name die van de microfoon is uitstekend en muziek blijft lang geweldig klinken door de goede accuduur. Dat HUAWEI dergelijke kwaliteit voor minder dan EUR 150 kan wegzetten, blijft verwonderend, maar daarmee zeker een merk dat niet over het hoofd gezien mag worden in de zoek tocht naar comfortabele, uitstekend klinkende buds met Active Noise Cancelling.

Sander Noordijk

HUAWEI Freebuds Pro

HUAWEI Freebuds Pro