Review: Xiaomi 12 Pro

xiaomi pro 12

Xiaomi timmert stevig aan de weg om in Nederland een mooi aandeel van de markt in smartphones te pakken. In het verleden lag de focus op budget-telefoons, maar steeds meer en meer richt het Chinese merk zich op het allerhoogste segment. De Xiaomi 12 Pro is daarvan het meest recente voorbeeld.

Wie deze smartphone uit de verpakking haalt, merkt meteen dat je hebt te maken met een luxe product. De telefoon oogt prachtig en ligt goed in de hand. Al kan het wel zijn dat voor sommige gebruikers het scherm net even te groot is. Iets wat je meer ziet in de absolute top van de hedendaagse smartphonemarkt. Persoonlijk had ik daar weinig last van. Ik houd wel van een lekker groot scherm, zolang de telefoon nog maar wel in mijn broekzak past. En dat doet ie.

Schil

Als je de Xiaomi 12 Pro zo uit de doos gebruikt, zal het opvallen dat de schil die om Android zit nogal wat bagage met zich meebrengt. Iets waar ik geen fan van ben, maar het zal de fabrikant ongetwijfeld wat extra inkomsten opleveren. Je zit dus ongevraagd met apps als Facebook en TikTok opgescheept. Tijdens het dagelijks gebruik loop je ook nog regelmatig tegen de voor- en nadelen van besturingssysteem MIUI 13 aan. Soms zijn deze irritant, maar het heeft af en toe ook zijn voordelen. Een kwestie van wennen waarschijnlijk.

Als je de telefoon bekijkt, vallen de afgeronde hoeken van het scherm op. Iets waar je van moet houden, maar voor mij niet storend is. Ook de achterkant van de telefoon is interessant. De coating moet zorgen dat er geen vingerafdrukken op verschijnen, maar eerlijk gezegd durf ik een smartphone van meer dan 1000 euro niet zonder beschermend hoesje te gebruiken. Deze zit standaard in de verpakking van de telefoon. Zoals het hoort. Het andere opvallende aan de achterkant is de relatief grote lens van de hoofdcamera. Je ziet direct dat Xiaomi serieus werk heeft gemaakt van de fotografie-opties.

Fotografie

Dat fotograferen gaat ook erg goed. De beelden die je met de 12 Pro schiet, zijn in vrijwel alle gevallen erg goed. Deze Xiaomi kan daarmee prima de strijd aan met de concurrentie in het topsegment. Zeker als je bedenkt dat de meeste smartphonefotografen voor de standaardinstellingen kiezen en niet door de opties gaan om bijvoorbeeld ISO of sluitertijd aan te passen. Wie dat wel wil doen, kan bij de Pro-instellingen van de camera kiezen uit lekker veel opties, maar wil je gewoon richten en schieten dan zijn vrijwel alle foto’s in één keer goed.

Heel soms zie je dat de kleuren op een onnatuurlijke wijze softwarematig worden aangepast. Zo is het groen van bladeren of gras soms wel erg groen, maar over het algemeen zijn de foto’s echt heel goed. Het enige wat ontbreekt aan deze telefoon is een optische zoom die verder gaat dan 2 keer. Voor een vlaggenschip is dat aan de magere kant. Juist een goede optische zoom kan zorgen voor perfecte foto’s. Je kunt natuurlijk wel verder zoomen, maar dat levert eigenlijk nooit mooie foto’s op.

Luidsprekers

Een erg sterk punt aan deze smartphone is het prachtige beeldscherm en het geweldige geluid. Er zitten rondom 4 luidsprekers van Harman Kardon, waardoor gamen of streamen een genot is. De intelligente beeldverversing zorgt voor een zeer vloeiend beeld. Zelfs bij een potje Fortnite of een lekker drukke anime-serie. In zo’n geval is een grote beeldscherm natuurlijk helemaal geen straf. Wat wel opvalt tijdens intensief gebruik is dat de batterij na een dag echt wel leeg is. Gelukkig heeft de Xiaomi 12 Pro de meest indrukwekkende snellader op de markt. Van leeg naar 100% vol gaat in maar liefst 18 minuten als je de bijgeleverde lader gebruikt. Dat is echt bizar snel.

De Xiaomi 12 Pro is dus in alles een topsmartphone die met gemak de strijd aankan met de toppers van de bekende merken. Pluspunten zijn snellader, het prachtige beeldscherm en de uitstekende camera’s. Wat beter kan dat is de batterij, de optische zoom en de schil die Xiaomi om Android heeft gezet. Het lijkt erop dat de prijs van deze 12 Pro inmiddels al wat aan het dalen is, waardoor je waarschijnlijk voor onder de €1000 een toptoestel in handen hebt. Dat blijkt natuurlijk een hoop geld, maar het is wel wat goedkoper dan de topmodellen van andere merken.

De volgende foto’s zijn gemaakt met de Xiaomi 12 Pro:

Review: Xiaomi 12 Pro

Review: Xiaomi 12 Pro

Review: Xiaomi 12 Pro

Review: Xiaomi 12 Pro

Review: Xiaomi 12 Pro

Review: Xiaomi 12 Pro

Review: Xiaomi 12 Pro

Review: Xiaomi 12 Pro

Review: Xiaomi 12 Pro