Brouwerij de Molen staat bij de liefhebber van goed bier bekend als misschien wel de beste brouwer van ons land. Eens per jaar nodigen ze in Bodegraven een selectie van heel erg goede collegabrouwers uit voor het Borefts Bierfestival.
De aanwezige brouwers zijn een combinatie van grote namen als BrewDog uit Schotland, Cigar City Brewing uit Florida of het Amsterdamse Oedipus en relatief onbekende juweeltjes uit Rusland, Duitsland en Frankrijk. In totaal waren er 19 brouwerijen uit 10 verschillende landen aanwezig. Zij hadden bij elkaar een paar honderd verschillende bieren meegenomen. Onmogelijk om alles te proeven natuurlijk, maar zo’n luxeprobleem hoort nu eenmaal bij een festival met zo’n indrukwekkende line-up. Ook op Lowlands of North Sea Jazz lukt het immers niet om elke goede band te zien.
Slush-ijs
Borefts bestaat uit twee dagen, de vrijdag en de zaterdag. Helaas kon ik alleen op zaterdag en daardoor was bij mijn favoriete brouwer Omnipoll0 de Lemon Merungue Ice Cream Pie al op. Gelukkig hadden ze een mooi alternatief: de bij mij al bekende Bianca Mango Lassi Gose zat voor een deel in een slush-ijs-machine. Bij bestelling van dit biertje tapten ze eerst de helft van het glas vol uit een gewone tap, waarna de rest in de vorm van ijs erbovenop kwam. Een goed begin van het festival en een mooi biertje voor bij het zomerse weer. Het toont ook aan dat Omnipollo een van de meest inventieve brouwers ter wereld is. Bij Omnipollo proefde ik verder nog de Perikles, een uitstekende pilsner en de Esperanto, een prima Saison.
Een andere zoete verrassing kwam van Brouwerij Kees! uit Zeeland. Op één van hun taps zat een Bounty-reep geplakt. Daaruit stroomde Mutiny on the Bounty, een porter waar Bounty’s in verwerkt waren. De chocolade en kokos waren subtiel aanwezig, het bier wat minder zoet dan verwacht. Maar toen één van de brouwers een stuk Bounty-reep serveerde leken de smaken elkaar even te verstevigen. Een ware smaak-explosie.
Ikzelf ben een groot liefhebber van fruitbieren en zure bieren. Aan Brouwerij Alvinne uit België moest dan ook zeker een bezoek worden gebracht. Hier proefde ik een Berliner Weisse met framboos, Alvinne’s beroemde Wild West met druif, de Cuvée Sofie en als klapstuk de Cuvée d’Epirgny Sauternes Barrel Aged. Die laatste is een prachtige combinatie van fruitbeer en barley wine met heel veel body.
Beste bier van de VS
Nog meer zoetzure biertjes dronk ik bij Cascade Brewing uit Portland, de grootste naam op het gebied van fruitbieren en sour ales in de VS. Ik dronk er een geniale Kriek Ale, die onlangs door de New York Times was uitgeroepen tot beste bier van de Verenigde Staten. Een unieke prestatie aangezien de laatste jaren de kwaliteit van Amerikaanse bieren uitzonderlijk hoog is. Ook van zeer hoge kwaliteit was de Manhattan NW van Cascade, een quadrupel die gerijpt is in bourbonvaten en daarna in vaten met kersen en abrikozenpitten.
De laatste sour ale die ik proefde kwam uit Rusland. Zichtbaar genietend van het feit dat ze zich mochten presenteren aan bierliefhebbers van over de hele wereld, stonden de brouwers van Bakunin uit Sint Petersburg hun bieren aan de man te brengen. Hun Morse Attacks met bosbessen kan zich perfect meten met zure bieren van de grote namen. Deze was net wat minder zuur en iets zoeter. En als je dan toch bij een Russische brouwer bent, dan moet je natuurlijk ook even hun Russian Imperial Stout proberen. Ook deze Curfew was dik in orde. Mooi dat Brouwerij de Molen deze brouwer had uitgenodigd. Ik ben nu benieuwd naar andere Russische brouwers.
Natuurlijk moest ik ook een bezoek brengen aan Oedipus. Deze Amsterdamse brouwer kan zich makkelijk meten met de andere aanwezige wereldtoppers. Ik proefde een India Pale Lager die speciaal voor het festival gemaakt was. Alleen de naam al was geweldig: Lager, Lager, Lager. Een ander lekker biertje dat ik bij Oedipus bestelde was Swingers, een gose met grapefruit en limoenschillen.
Het Reinheitsgebot stond deze editie van het Borefts Bierfestival centraal en daarom had iedere brouwer ook bier volgens dat gebod gemaakt. De beste plek om dat te proeven was natuurlijk bij een echte Duitse brouwerij. Bij Gänstaller Brau worden alle bieren op de klassiek Duitse manier gebrouwen. Ik nam er de Zwickelpils en de Kellerbier Mandarina. Prima biertjes, maar tussen de overweldigende smaken van al die andere brouwers vielen ze niet echt op.
De afsluiting van het festival vond plaats in de molen van Brouwerij De Molen zelf. Het grote festivalterrein ligt namelijk iets verderop. Ook bij De Molen zelf was van alles te beleven. Je kon er goed eten, bier drinken van BrewDog en Cigar City (ik nam een Invasion Pale Ale) en shoppen in de winkel van de brouwerij. Hier heb ik nog het één en ander ingeslagen van bijvoorbeeld het Oostenrijkse Bevog, waar ik helaas niet was geweest op het festival. Hier kan ik de komende weken dan nog van genieten!