Hedendaagse fotografie tijdens Unseen Amsterdam

Unseen Amsterdam 2019
Entree Unseen Amsterdam, 2018 (Foto: Maarten Nauw)

Van 20 tot 22 september vindt alweer de achtste editie van Unseen Amsterdam plaats. Op het Westergasterrein worden alle ontwikkelingen op het gebied van hedendaagse fotografie gepresenteerd. Daarnaast doen ook allerlei locaties verspreid door de binnenstad mee met het fotografie-event.

Unseen houdt het midden tussen een kunstbeurs en een festival op het gebied van hedendaagse fotografie. Ook dit jaar is er weer sprake van een gevarieerd en internationaal aanbod. Zo’n 300 opkomende en gevestigde fotografen zullen werk exposeren dat zij in de afgelopen drie jaar hebben gemaakt. Het merendeel hiervan is tijdens Unseen voor het eerst te zien. Net als voorgaande jaren is er een ambitieus programma opgezet om fotografie op verschillende manieren te ontdekken.

Fair

De Fair vormt het hoofdonderdeel van Unseen Amsterdam. Op de beursvloer in de cirkelvormige Gashouder vind je galeries uit alle delen van de wereld. In totaal doen er tijdens deze editie 53 internationale galeries mee. Hiervan zijn er 19 nieuw en 34 terugkerend.

Onder de nieuwkomers bevinden zich onder meer Nature Morte (India) met een solo van Bharat Sikka, DECK Gallery (Singapore) met werk gericht op natuur- en klimaatverandering van Ang Song Nian, Woong Soak Tang en Robert Zhao Renhui en Rolf Art (Argentinië) met politiek geëngageerd werk van kunstenaar en activist Marcelo Brodsky en opkomend talent Celeste Rojas Mugica.

Galeries die terugkeren op Unseen zijn onder andere Ag Galerie (Iran) met werk van de drie vrouwelijke kunstenaars Matin Abedi, Parisa Aminollahi en Ghazaleh Rezaei, GRIMM (Nederland & Verenigde Staten) met nieuw werk van Dana Lixenberg en Saskia Noor van Imhoff en Metronom (Italië) met werk van onder andere Christto & Andrew en Elena Aya Bundarakis.

Tentoonstellingen en on-site projecten

Tijdens Unseen worden er ook allerlei tentoonstellingen georganiseerd. Dit om de verscheidenheid aan fotografen en methoden te kunnen presenteren. Hiervoor werkt Unseen samen met innovatieve instellingen en kunstenaars. De Onsite Projects van dit jaar bestaan onder andere uit een visuele presentatie van getalenteerde studenten van gerenommeerde Nederlandse kunstacademies. Ook is er nieuw werk van het collectief Charles Goes Arles en van het fotografieplatform Docking Station.

Living Room

De Living Room is de plek waar mensen uit de hele wereld samenkomen voor een driedaags programma dat bestaat uit lezingen, interviews en debatten over hedendaagse fotografie. De programmering voor deze editie is in nauwe samenwerking met het Victoria and Albert Museum uit Londen en met het Nigeriaanse LagosPhoto, één van de eerste internationale fotografiefestivals in Afrika.

Bookmarket

Ook dit jaar is er weer een grote boekenmarkt georganiseerd. De zogeheten Bookmarket bestaat uit meer dan 70 deelnemende internationale uitgevers en distributeurs. Op het programma staan boeklanceringen, signeersessies, speciale events en gesprekken met bekende personen uit de fotoboekuitgeverij. Een hoogtepunt is de uitreiking van de Unseen Dummy Award. Deze prijs biedt excellente fotografen uit de hele wereld de kans om hun fotoboek te laten publiceren.

City Programme

Naast het hoofdevenement op het Westergasterrein organiseert Unseen Amsterdam ook een City Programme. Lokale galeries en instellingen bieden een gevarieerde mix aan tentoonstellingen. Verspreid door de binnenstad is er van alles te ontdekken op het gebied van fotografie. Deelnemers zijn onder andere Foam, Stedelijk Museum, Huis Marseille, Melkweg, Iso en Cargo in Context. Voor bezoekers van Unseen gelden extra kortingen.

Open Gallery Night

Op zaterdag 21 september openen Amsterdamse galeries en instellingen hun deuren na sluitingstijd. Van 20:00 tot 22:00 uur zijn er uiteenlopende exposities te bezoeken. Deelnemers van de Open Gallery Night zijn onder andere AKINCI, Kahmann Gallery, Galerie Ron Mandos, GRIMM, X Bank en Galerie Wouter van Leeuwen.

Talent Development Programmes

Unseen telt meerdere talentontwikkelingsprogramma’s. Deze zijn opgezet in samenwerking met andere instellingen en organisaties. Zo heb je de ING Unseen Talent Award, waarbij fotografietalenten uit Europa een groot podium wordt geboden. De finalisten van dit jaar zijn Elena Aya Bundurakis (1988, GR), Ulla Deventer (1984, DE), Irene Fenara (1990, IT), Kevin Osepa (1994, CW) en Karolina Wojtas (1996, PL). De vijf finalisten hebben een intensief coaching traject gekregen onder leiding van Adam Broomberg (van kunstenaarsduo Broomberg & Chanarin). Het eindresultaat hiervan is te zien in de ING Unseen Louge. De prijsuitreiking zal plaatsvinden tijdens de de openingsavond op donderdag 19 september.

Naast de ING Unseen Talent Award en de eerdergenoemde Unseen Dummy Award heb je ook de Meijburg Art Commission. Dit is een prijs in samenwerking met KPMG Meijburg & Co. en concentreert zich op multimedia kunstenaars met een sterke focus op fotografie. Opzet is om talenten de kans te bieden nieuw werk te ontwikkelen. Op de openingsavond wordt de prijs overhandigd aan één van de 5 genomineerden: Persijn Broersen & Margit Lukács (1974 en 1973, NL), Liz Nielsen (1975, VS), Johan Österholm (1983, SE), Peter Puklus (1980, HU) en Marleen Sleeuwits (1980, NL).

Unseen Amsterdam vindt plaats van vrijdag 20 t/m zondag 22 september 2019. Het Westergasterrein is dagelijks geopend vanaf 11:30 uur.

Unseen Amsterdam 2019
Unseen Bookmarket, 2018 (Foto: Almicheal Fraay)
Unseen Amsterdam 2019
Abzgram © Karolina Wojtas
Unseen Amsterdam 2019
Atlanta Made Us Famous, 2019 © Hajar Benjida
Unseen Amsterdam 2019
Emira 2, from the series Diasec, 2019 © Mohau Modisakeng, courtesy of Galerie Ron Mandos
Unseen Amsterdam 2019
From A Global Sense of Place, 2019 © Felicity Hammond
Unseen Amsterdam 2019
Cindy Sherman – The Gentlewoman, 2019 © Inez & Vinoodh courtesy The Ravestijn Gallery
Unseen Amsterdam 2019
Roulis, from the series Eating Magmas © Elena Aya Bundurakis
Unseen Amsterdam 2019
The Voltic Bottle © Ulla Deventer
Unseen Amsterdam 2019
Overzicht Unseen Fair, 2017 (Foto: Iris Duvekot)