Ontdek hedendaagse kunst tijdens Amsterdam Art Weekend

Amsterdam Art Weekend
Kevin Bray, Impossible Exhibition #3 2017 on view at ISO

Binnenkort vindt alweer de zesde editie van het Amsterdam Art Weekend plaats. Dwars door de hoofdstad worden er van 23 t/m 26 november allerlei tentoonstellingen en evenementen georganiseerd. Kom ook en ontdek het nieuwste op het gebied van hedendaagse kunst!

Amsterdam Art Weekend is het enige hedendaagse kunstweekend van de stad. Tijdens deze editie is de culturele sector wederom samengebracht en krijgen bezoekers de kans om de opkomende trends in de hedendaagse kunst te ontdekken aan de hand van een gevarieerd programma. Het weekend toont het belangrijke karakter van Amsterdam als creatieve en culturele stad.

Feestelijke vrijdagavond

Hoogtepunten van het weekend zijn ook dit jaar weer de Gallery Night en RijksacademieOPEN. Op vrijdag 24 november vindt de feestelijke Gallery Night plaats. Tijdens deze avond tonen meerdere galeries hun nieuwste exposities, veelal in aanwezigheid van de kunstenaar. De Gallery Night duurt van 17:00 tot 21:00 uur, maar bij EYE Filminstituut gaat het feestje nog wat langer door. Daar treden die avond DJ’s op en je kunt er de kunst bewonderen van de Libanese artiest Rabih Mroué en van internetkunstenaar Rafaël Rozendaal.

Rijksacademie stelt deuren open

Het andere hoogtepunt is RijksacademieOPEN. De Rijksacademie van beeldende kunsten, gevestigd in de Kavallerie-Kazerne aan de Sarphatistraat, opent tijdens het weekend de deuren voor het publiek. Je kunt dan het werk zien van een nieuwe generatie nationale en internationale kunstenaars. Tijdens een rondje door de ateliers van deze artists in residence kom je erachter welke hedendaagse tendensen en vernieuwingen er zijn in de beeldende kunst. Talentontwikkeling is één van de focusgebieden van het Amsterdam Art Weekend en het initiatief RijksacademieOPEN past hier natuurlijk prachtig bij.

Allerlei tentoonstellingen en evenementen

Tijdens het kunstweekend worden er ook nieuwe tentoonstellingen gepresenteerd, onder andere bij het Stedelijk Museum, Framer Framed, The Black Archives en de Oude Kerk. Bij laatstgenoemde is vanaf dan het indrukwekkende werk te zien van de bekende Franse kunstenaar Christian Boltanski. Ook organiseren galeries allerlei gratis toegankelijke evenementen. Zo kun je bijvoorbeeld bij Upstream Gallery luisteren naar de elektronische muziek van opkomend geluidskunstenaar KayLeigh Beard.

Verdiepingsprogramma

Amsterdam Art Weekend laat je niet alleen kijken, maar ook nadenken. Ook dit jaar is er weer een uitgebreid verdiepingsprogramma. Zo zijn er bijvoorbeeld masterclasses, kinderworkshops en bijzondere wandelroutes te volgen. Voor de personen die nog wat dieper willen gaan, heb je bijvoorbeeld de tweedaagse conferentie Humans of the Institution, dat gaat over de rol van freelancers binnen de culturele sector en het veranderen van organisatiestructuren. Of je kunt bij galerie Albada Jelgersma deelnemen aan een gesprek over commercialisatie in de hedendaagse kunstwereld. En er is een door De Balie en Stedelijk Museum Amsterdam gezamenlijk georganiseerde discussie over ‘Aesthetic Activism – The role of exhibitions in politics’.

Internationale uitwisselingen

Een nieuw onderdeel tijdens deze editie is een uitwisselingsproject in samenwerking met K_nstvl___.  Voor dit project organiseert een zestal Duitse Kunstvereine interventies bij Amsterdamse galeries en project spaces. De nadruk ligt hierbij op artistiek talent en ruimte voor experiment. Zo kun je in het kader hiervan een seminar volgen bij het Goethe-Institut en is er in Galerie Lumen Travo een performance te zien van de Duitse kunstenaar Carsten Tabel. De deelname van Kunstvereine vormt de start voor een internationaal onderdeel van het Art Weekend dat volgend jaar wordt vervolgd met deelnemers uit Frankrijk. Met dit nieuwe programmapunt biedt het Art Weekend aan profit en non-profit instellingen een internationaal podium voor eigentijdse uitwisselingen.

Amsterdam Art Weekend vindt plaats van donderdag 23 t/m zondag 26 november 2017. Voor openingstijden, programmering (er is echt heel veel!), deelnemende instellingen en eventuele toegangsprijzen kun je kijken op de website van het evenement.

Amsterdam Art Weekend
Christian Boltanski, La Salle des pendus (© Ph. De Gobert), te zien in de Oude Kerk
Amsterdam Art Weekend
Erik van Lieshout, film shootings at Kochi, Muziris Biennale 2017 (Photo by A. Somakumaran, courtesy of Annet Gelink Gallery)
Amsterdam Art Weekend
Giovanni Giaretta, still from the Sailor (Courtesy of the artist and Galleria Tiziana di Caro) IDFA program
Amsterdam Art Weekend
Leyla Gediz, Obscura, 2017 (Courtesy of galerie Akinci)
Amsterdam Art Weekend
Mathieu Cherkit, Cosmic Night, 2017 (Courtesy of Albada Jelgersma)
Amsterdam Art Weekend
Otto Berchem, Ich Will Gute Arbeit Leisten Aber Kein Gewehr Tragen, 2017 (Courtesy of Ellen de Bruijne Projects)
Amsterdam Art Weekend
Alexis Blake, We Will Not Be Moved, performance, Castrum Peregrini (Photo by Giulia Ferrando)