Pictures for Purpose verkoopt kunst voor het goede doel

Pictures for Purpose
Lucas Foglia, Hunter and Mule Deer by the Naughton Power Plant, Kemmerer, Wyoming, 2010

Pictures for Purpose is een initiatief dat jaarlijks werk van internationale fotografen tentoonstelt en verkoopt voor het goede doel. De tweede fundraising print sale van Pictures for Purpose is net gestart en loopt t/m 21 juni 2021. Tijdens deze editie wordt er geld opgehaald voor de groene non-profit organisatie Justdiggit.

De eerste editie van Pictures for Purpose vond plaats in 2020. De actie was meteen een groot succes. In twee weken tijd werd er ruim 200.000 euro aan funding opgehaald. Een deel van het bedrag ging naar de deelnemende fotografen en de rest werd gedoneerd aan de Voedselbank.

Aandacht voor het klimaat

Hopelijk wordt de editie van 2021 minstens zo succesvol! Pictures for Purpose staat deze keer in het teken van een van de grootste crises wereldwijd: de klimaatcrisis. Daarom is er gekozen voor Justdiggit als bijpassend goed doel. Deze non-profit organisatie heeft als missie de aarde af te koelen middels vergroening. Al meer dan 10 jaar zet Justdiggit zich hiervoor in.

Fotografen van over de hele wereld

De werken die verkocht worden voor het goede doel zijn uniek en zorgvuldig gekozen door Pictures for Purpose. Aan deze editie doen 36 internationale kunstenaars mee, zowel gevestigde namen als opkomend talent. Onder andere Dana Lixenberg (NL), Jack Davison (VK), Rob Woodcox (VS), Gregory Halpern (VS), Min Hyunwoo (KR) en Hashem Shakeri (IR) doen mee. Sommige werken staan voor hoop, andere voor ons veranderende klimaat of voor de relatie tussen mens en natuur. Samen met Pictures for Purpose zetten alle deelnemende fotografen zich met hun geselecteerde werk in voor The Decade on Ecosystem Restoration (United Nations Environment Programme).

Van alle fotografen is 1 beeld geselecteerd. De prijs is 125 euro per print en de afmeting is standaard 20 x 30 cm (met variabel bedrukt gebied afhankelijk van de ratio van de foto in kwestie). De deelnemende fotografen mogen er zelf voor kiezen of ze 25% of 50% van de opbrengst zelf ontvangen om verloren inkomsten deels terug te verdienen. Ook kan een fotograaf ervoor kiezen te volledige opbrengst te schenken aan Justdiggit.

Creatief actievoeren

Fotografie speelt een verbindende en cruciale rol in deze uitdagende tijden. Als geen ander vragen deze kunstenaars aandacht voor maatschappelijke zaken. Pictures for Purpose biedt ze een platform om hun unieke beelden te promoten. Gezamenlijk willen ze met deze actie op creatieve wijze de urgentie van de klimaatcrisis onder de aandacht brengen.

Pictures for Purpose
Dana Lixenberg, Downtown, 2007
Pictures for Purpose
Rob Woodcox, The Tower
Pictures for Purpose
Elsa Leydier, Chamarrées,2019
Pictures for Purpose
Takashi Kawashima, A Crater Lake, 2015
Pictures for Purpose
Gregory Halpern, Truck on Hill, 2016
Pictures for Purpose
Charlotte Dumas, Yonaguni, 2015
Pictures for Purpose
Hashem Shakeri, The Haunted, 2018
Pictures for Purpose
David Brandon Geeting, Golden Oyster Gulls, 2020