Help de Deense natuur tijdens je vakantie

© Lillebæltsbro (1935) - Anker Engelund. Photographer: Daniel Villadsen
© Lillebæltsbro (1935) – Anker Engelund. Photographer: Daniel Villadsen

Ben je een natuurliefhebber en steek je graag tijdens een vakantie je handen uit de mouwen? Dan zijn ze in Denemarken op zoek naar jou. Op 6 en 7 mei kunnen Nederlandse (en Duitse) gasten in een proefproject meehelpen in het Lillebælt Nature Park.

In het natuurpark willen ze graag de natuur beter in evenwicht brengen en daarom gaan de gasten helpen met de volgende activiteiten: krabben vangen, zeegras planten, bouwen van viscrèches en het herstellen van de waterloop. Menselijke invloeden hebben ervoor gezorgd dat de natuur in natuurpark Lillebælt kwetsbaar is geworden. Deze activiteiten zullen helpen om het evenwicht te herstellen.

Aanmelden

Je helpt niet alleen de natuur terwijl je lekker buiten bezig bent, maar het is ook pilot om te ontdekken of dit op grotere schaal op meer plekken in Denemarken uitgerold kan worden. Bij deelname sta je wellicht aan de basis van een prachtig project dat de Deense natuur zonder twijfel zal helpen. Gezinnen met oudere kinderen, vrienden, stellen of alleengaanden kunnen zich voor deze reis aanmelden. Het project vindt plaats op 6 en 7 mei 2024.

Om de diversiteit van het natuurlandschap te behouden, hebben de Deense Raad voor Economische Ontwikkeling, de bestemmingen Trekantområdet, Fyn en Lillebælt Nature Park en 16 publieke en private partners een project gelanceerd om regeneratieve vakantie-ervaringen te ontwikkelen. Het doel is om toeristen in de toekomst actief te betrekken bij natuurbehoud door middel van boekbare producten. De volgende vier proefproducten worden als eerste uitgeprobeerd.

1. Vissen op krab in zee en op het strand
In de afgelopen jaren is het aantal krabben in Lillebælt Nature Park toegenomen en dreigt het zeegras, dat zo belangrijk is als leefgebied voor jonge vissen, te worden vernietigd. Om het evenwicht in het ecosysteem te herstellen, kunnen toeristen, zowel in zee als op het strand, met een natuurgids vissen op krab. Op de boot wordt het fuiken geleerd, op het strand begint de zoektocht met steltlopers en emmers. Daarna bereidt men gezamenlijk het eten boven het kampvuur: er is pizza met krabvlees en zeewier.

2. Zeegras planten
Zeegras is een belangrijk onderdeel van het ecosysteem in Lillebælt Nature Park, omdat het een habitat vormt voor schaaldieren, waterslakken, mosselen en vissen. Onder begeleiding van een natuurgids bindt men zeegras in klompjes langs een touw in het water, zodat duikers het later makkelijker onder water kunnen uitplanten. De dag eindigt met zeewiercake en koffie rond het kampvuur.

3. Het bouwen van kunstmatige viscrèches
Samen met een natuurgids bouwen de toeristen kleine schuilplaatsen of kunstmatige viscrèches om jonge vissen te voeden en te beschermen tegen grotere roofdieren. Zo kunnen ze ongestoord opgroeien. Aan het einde van de activiteit komt iedereen samen bij het kampvuur om op te warmen, te eten en te drinken.

4. Herstel natuurlijke waterloop
Voor het herstellen van de rivier Møllebækken bij de plaats Middelfart, kunnen toeristen helpen om ongeveer 100 ton stenen en grind langs de loop te verspreiden en bomen langs de oevers te planten om optimale leefomstandigheden voor forel en andere vissen te creëren. De dag eindigt met kampvuur en eten en drinken.

Kongebro Havn The view of the New Little Belt Bridge from Kongebro Havn near Middelfart.
© Michael Fiukowski & Sarah Moritz