Hoorapparaten en wat zijn de gemiddelde kosten van een gehoorapparaat

wat zeg je?

Gehoorapparaten zijn in diverse soorten verkrijgbaar. De keuze voor het hoorapparaat is afhankelijk van de vorm van jouw gehoorgang en wat het gehoorverlies is. Daarnaast kan zichtbaarheid en comfort een reden zijn om voor een bepaald soort apparaat te kiezen.

Soorten hoorapparaten

Je hebt 3 soorten apparaten, achter het oor (AHO), in het oor (IHO) en je hebt nog de optie een luidspreker in het oor (LIHO) te plaatsen. De bekendste is het apparaat achter het oor. Aan het apparaat zit een slangetje die geluiden naar het oor geleid. Maar er kan ook gekozen worden voor een hoorapparaat dat in het oor wordt gedragen. Deze apparaten zijn tegenwoordig erg in trek, omdat je ze bijna niet kan zien en er geen sprake is van plaatsing achter het oor.

Als laatste heb je nog een luidspreker in het oor. Hierbij zit de luidspreker in het oor en de versterker achter het oor. Zo valt het dragen van dit apparaat minder op, doordat het kleiner is gemaakt dan het AHO apparaat. Ook de kwaliteit van geluid beter, doordat de luidspreker in het oor zit.

Audicien

Wanneer je het idee hebt dat gehoorvermindering is opgetreden, kun je naar de huisarts, audicien of KNO arts om controles uit te laten voeren. Voor een uitgebreid onderzoek is het raadzaam een bezoek te brengen aan de audicien of KNO arts. Dit is een specialist op het gebied van audiologische apparatuur en kan diverse gehoortesten uitvoeren met de juist aanwezige apparatuur. Er wordt dan een zogeheten audiometrie verricht.

Hiervoor krijg je een koptelefoon op die lage, hoge, zachte en harde tonen laat horen. Je drukt op een knopje als je de toon hoort. Zo wordt inzichtelijk gemaakt welke toonhoogtes je kunt horen en welke niet. Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek wordt een hoorapparaat aangemeten.

Kosten gehoorapparaat

In Nederland heeft de overheid vastgesteld dat je in aanmerking komt voor vergoeding kosten gehoorapparaat mits je gehoorverlies hebt van 35 dB (decibel) aan één of beide oren. Alle zorgverzekeraars zijn dus wettelijk verplicht een vergoeding te geven van maximaal 75% van de aanschafprijs.

Wel bepaalt de zorgverzekeraar welke types en modellen hoorapparaten worden vergoed en bepalen zij de prijzen. Daarnaast kan het zijn dat je een aanvullende verzekerd hebt afgesloten die ook de laatste 25% vergoedt. Mocht je een apparaat hebben uitgezocht dat niet voorkomt in het overzicht van de zorgverzekeraar waar een vergoeding op staat, dan betaal je de kosten zelf.